jjjj

jjjj

söndag 30 juni 2013

Månadens kvinnliga förebild: Eva Andén



















Vem var hon?
Eva Andén föddes 1886 i Uppsala. Mellan 1906 och 1912 studerade hon juridik vid Uppsala universitet (där hon fick mycket stöd av Elsa Eschelsson, som ju var Sveriges första kvinnliga professor i juridik!) och efter sin examen började hon föreläsa då kvinnor inte fick arbeta som jurister. Hon fick sedan jobb som tingsnotarie i Falun, och tack vare sina fina betyg fick hon en praktikplats på advokatbyrån Morssing & Nycander. Männen tyckte att det var väldigt viktigt att påpeka att Andén var en 'fröken' eftersom kvinnor inte fick tillåtelse att föra sin egen talan i rätten. Till slut fick hon sin egen juristbyrå, Kvinnliga Juristbyrån i Stockholm. 1918 blev hon den första kvinnan att bli medlem i Sveriges advokatsamfund.

Eva var en feminist och arbetade med kvinnors och barns rättigheter, bland annat genom att stötta kvinnor i vårdnadsfrågor och skilsmässor. Några av hennes klienter var Astrid Lindgren och Selma Lagerlöf. Hon föreläste å LKPR:s (Landsföreningar för kvinnors politiska rösträtt) vägnar om kvinnofrågor samt gick med i Föreningen Frisinnade Kvinnor.

Varför var hon en förebild? 
Precis som Elsa Eschelsson, tillhör Eva Andén den grupp kvinnor som var föregångare för arbetande kvinnor och banade väg för kvinnors allt större rättigheter under 1900-talet. Det är  tydligt att de val de gjorde har påverkat väldigt mycket. Eschelsson stöttade Andén som sedan blev partner med Sveriges andra kvinnliga advokat, Mathilda Staël von Holstein. Andéns arbete hjälpte även direkt många kvinnor som fick juridisk hjälp av en kvinna.

4 kommentarer:

  1. Jätteintressant!

    Visst finns det idag anledning att lyfta upp historiska feminister och visa hur hård kampen har varit. Och redan då var det vårdnadstvister som ställde till det. Men då ägde ju mannen barnen. Ett tankegods som börjar komma tillbaka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tycker det är viktigt att beskriva hur historian sett ut och hur det gamla påverkar oss än idag. Genom att studera historia förstår man verkligen nutiden och hur saker hänger ihop och varför det är som det är nu.

      Radera
  2. Tack för alla dessa viktiga inlägg, AG!
    Med tanke på hur mycket manligt motstånd vi kvinnor stöter på i bl.a våra yrkesliv idag och inte minst hur mycket manligt antifeministiskt motstånd vi feminister stöter på, så undrar jag vad kvinnor som dessa, egentligen fick utstå i SIN feministiska kamp?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom kvinnor aldrig har fått skriva historian, varken bokstavligen eller bildligen är det nog mycket vi inte vet. Jag tror att dessa kvinnor många gånger har känt att de har hela världen emot sig, eftersom allt de såg var männen som motarbetade dem.

      Radera