jjjj

jjjj

tisdag 19 mars 2013

De underbetalda vs De överbetalda

"Med risk för att bli påhoppad vill jag hävda att sköterskorna är den grupp i samhället, tillsammans med lärarna, som överskattar sin egen roll å det grövsta” skrev Eric Hammarbro (S)

”Ja, man väljer själv och man ansvarar knappast för liv och död som nybliven sköterska; i alla fall inte dem jag känner!” skrev Ulla Stålberg (M)

Detta säger alltså två ur den troligtvis mest överbetalda yrkesgruppen av de alla; politiker. Politiker som är dem som verkligen överskattar sin egen viktighet och även som grupp bestämmer sina egna löner. Politiker som kan plocka ut pension när de väljer att sluta och inte behöver bemöda sig att söka nya jobb i första taget som de flesta vanliga dödliga. Sådana här uttalanden ligger helt rätt i tiden. Samtidigt som politiker och andra som har makt har sett till att förstöra skolan och håller på att avveckla sjukvården ska de som slavar veta att de inte ska förvänta sig högre kompensation eller tror att de är något. Och självklart slår det hårdast mot kvinnor som är överrepresenterade i gruppen underbetalda. 

Tvärtemot vad de säger så överskattar varken sjuksköterskor eller lärare sin betydelse och kräver heller inte fantasisummar i lön (bara 24 000). De vill bara ha en skälig lön som motsvarar den prestation de utför. Strax över 20 000 i lön efter tre år högskolestudier är inte skäligt. 

Sjuksköterskor kan visst göra skillnad på liv och död. Ett exempel på det är ambulansförarna som gör den första extremt viktiga insatsen innan man kommer fram till sjukhuset. I att rädda någons liv ingår också att genomföra undersökningar, arbeta preventivt, upplysa, svara i telefon, dela ut medicin och att på olika sätt frigöra tid för läkarna. 

Ulla Stålberg försöker också underminera nyutexaminerade sjuksköterskors kompetens. Hon nämner dock såklart inte att även andra yrkesgrupper är nyutexaminerade någon gång (OBS! gäller inte många politiker), men att dessa yrkesgrupper får otroligt mycket högre ingångslön än SSK och även har en mycket bättre löneökning över tid. För att inte tala om hur mycket bättre arbetsmiljö många arbetsgrupper har. 

Jag skulle vilja ställa frågan till dessa poltiker: Vad skulle världen må sämst av, att två kommunalpolitiker i Lund försvinner från arbetslivet eller två sjuksköterskor? Födde Ulla Stålberg och mamman till Eric Hammarbros barn, hemma eller med hjälp av en sjuksköterska? Har de någonsin behövt ta blodprov? Har de ringt sjukvårdsupplysningen någon gång? Fått utbildning i första hjälpen? Behöver deras föräldrar hjälp av hemtjänsten eller tas hand om av äldrevården? 

Om jag låter irriterad i min text är det för att jag är det. Jag har tröttnat på uttalanden likt dessa och synsättet som ligger bakom dem. Jag är trött på att kvinnor anses ska acceptera att slita för ingenting. 


 


4 kommentarer:

 1. Det är så kvinnoföraktande uttryckt så man baxnar. Man skulle aldrig säga så om byggnadsarbetare eller IT-konsulter.
  Man skulle inte klara en dag utan städerskor, undersköterskor, sjuksköterskor, förskolärare och hemvårdare.
  Däremot klarar man sig rätt bra en tid utan byggen och nya dataprogram. Eller föraktfulla politiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är både dumma och nedvärderande kommentarer. Nej, man skulle aldrig säga så om andra arbetsgrupper, men det går alltid bra att spotta på kvinnor och kvinnors prestationer. Trots att dessa yrkesgrupper utför väldigt viktiga arbeten. Otroligt att de inte ser själva hur korkade de låter...?

   Radera
  2. Alla kvinnor borde strejka. Då skulle hela världen rasa ihop eftersom kvinnor utför det mesta av allt arbete på jorden. Inte minst arbetar kvinnor ÅT män helt gratis. Sina manliga partners, sina åldrande och/eller sjuka fäder, sina söner osv. Låt männen utföra sitt eget arbete och låt män ta hand om alla sjuka och åldrande män och sina söner, så får vi se hur det går:D

   Radera
  3. Bra idé. De klarar sig inte speciellt länge.

   Radera