jjjj

jjjj

torsdag 26 januari 2012

Earthlings


Människan kallar sig Guds avbild. Vi ser oss gärna som den mest fulländade och fantastiska varelsen av de alla. Vi vill framhäva allt vi lyckats bygga, alla uppfinningar vi uppfunnit, allt vi har lärt oss. Människan kan flyga till månen och färdas under vatten, prata med människor på andra sidan jorden och mycket, mycket annat. Kanske har vi rätt, kanske är vi fantastiska.

Men jag undrar, hur långt hade vi kommit utan alla andra som också befolkar vår planet? Jag pratar om djuren.  Hästen var under lång, lång tid vårt enda transportmedel. Kor, grisar och kycklingar ger oss mjölk och mat. Fåren ger oss ull. Bin pollinerar blommor och ger oss honung. Hunden hjälper oss att jaga, hitta försvunna personer och saker och är vår bästa vän. Detta är bara några av alla exempel på hur djuren har hjälpt oss. Utan djuren hade vi inte kunnat ha den värld vi har idag.

Hur tackar då människan djuren för detta? Jo, vi stänger in djur vi tycker om i burar, akvarier, terrarier och lägenheter och kallar det att ha husdjur. Vi låter dem utstå fruktansvärda plågor och ett liv i fångenskap innan vi äter upp dem. Vi experimenterar på dem för att få fram mediciner och smink till oss själva. Vi flår dem levande för att klä oss i varma skor, vackra pälsar och snygga handväskor. Vi har gjort det till en självklarhet att vi ska utrota alla djur vi tycker är "äckliga" och blinkar inte när vi dödar jordens minsta invånare. Vi förstör naturen till den grad att vi utrotar hela arter.

Vilken rätt har vi till detta? Är det verkligen människans rättighet att bestämma över den här planeten?

Earthlings, eller svenskans Jordlingar, är ett ord man kan använda för att beskriva ALLA som lever på jorden. Då delar man inte upp det i människan och djur, utan menar att alla är likvärdiga. Ingen art har mer rätt att finnas än någon annan. Ingen kan ta sig rätten att kalla sig Guds avbild och handla därefter. Människan skulle behöva lära sig vad ödmjukhet innebär och leva mer i enlighet med naturen. Människan måste lära sig att respektera allt levande. För det handlar ju också om hur vi behandlar andra människor. Finns det ett samband mellan hur vi skadar andra människor och djur? Är det en röd tråd i mänskligheten att ta över, förstöra och döda?

Jag har länkat till en dokumentär med just namnet Earthlings. Det är en brutal verkligen som jag inte tror lämnar någon oberörd och den är definitivt jobbig att se. Det gör den extra viktig och jag tycker att alla ska ta sig tid att se den.

Och till sist, lite bilder på Earthlings:
2 kommentarer:

 1. Att se enskilda program, som jag har gjort om tex delfinslakten i Japan, är ingenting mot att få hela människans horribla beteende mot världens djur, sammanställt på det här sättet.

  Det är så fruktansvärt, att jag inte finner ord. Hur kan människor vara så grymma? Så fullständigt empatilösa inför levande, kännande varelser? Det gör ont att se och jag skäms över att vara människa.

  Vi ska inte heller glömma bort att det finns människor som behandlas på ungefär samma sätt som dessa djur. Kvinnor, judar och barn, tex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för min första kommentar!

   En gång när jag var yngre såg jag ett nyhetsinslag om ett uppmärksammat djurplågarfall. På den tiden hade jag ingen aning om hur världen såg ut och blev mycket upprörd. Jag trodde dock att det handlade om en sjuk människa (bonden alltså) som hade förlorat kontrollen totalt. Jag hade ingen aning om att det är så det ser ut nästan överallt. Idag vet jag bättre.

   Jag hade sett kortare klipp, bland annat en kortfilm producerad av PETA, innan jag såg Earthlings. Det är svårt att inte gråta när man ser den. Det blir så stort, så omfattande när man ser allt uppradat, precis som du säger.

   Det måste vara något fel på människan. Vilken annan art dödar lika hejdlöst och bestialiskt som vi? Vi kallar hajar och lejon farliga, men vad är inte människan då? Vi är defekta helt enkelt.

   Radera