jjjj

jjjj

tisdag 31 januari 2012

Att skänka eller att inte skänka? Det är frågan.
Det är en fin tanke, det här med att skänka pengar till behövande.  Vill du bli fadder till ett fattigt barn eller till ett utrotningshotat djur? Vill du skänka pengar till Cancerfonden, Statsmissionen, Läkare utan gränser, Röda korset, ActionAid, SOS Barnbyar, FNs hjälporganisation, BRIS, Plan, den senaste naturkatastrofens offer eller åtminstone köpa en Majblomma?

Jag tror på att alla människor har ett ansvar att göra världen bättre. Jag tror även att världen går att förbättra och att det är de små sakerna som tillsammans bildar de stora förändringarna. Bortsett från några avslöjanden om människor som tagit stora summor pengar ner i sin egen ficka, tycker jag man måste ha förståelse för att administrationsavgifter. För pengarna man skänker gör skillnad! Ändå är jag skeptisk.

Jag är skeptisk till att vi matas med budskapet om att det är vi som ska lösa hela jordens problem. Med vi menar jag alla vi vanliga människor som varken lever på gatan eller i något slott. Alla vi som har en massa olika slags jobb, men gemensamt att vi i alla fall har något att leva på. Allt från TV-galor till annonser i tunnelbanan vill tala till vårt samvete. Världen behöver dig och dina pengar. Sätt gärna in 100 kronor på PlusGirokonto…

För hur mycket skillnad du än gör, är det ändå fullkomligt meningslöst. Det är inte en långvarig lösning att folk ska sitta och betala hundralappar hit och dit. Det löser inte grundproblemen till varför världen ser ut som den gör. 

Det kan däremot de som har makten i världen göra. De med verkligt mycket pengar. Är det inte de som har störst möjlighet att skapa stora förändringar? Om en låginkomsttagare kan skänka hundra kronor i månaden till något ändamål, vad kan då inte en miljardär göra? Jag tycker att de som styr ska lösa problemen, eftersom det främst är de som skapar dem. Istället försöker man låtsas att det är ett olyckhändelse att allt är som det är, men om du bara betalar lite så löser det sig säkert.  Allt medan de rika försöker få ännu mer, bli ännu rikare, startar krig och förstör. 

Precis som när man bygger ett hus, börjar man med grunden. Man måste bygga en bra grund för att resten av huset ska hålla. Man bygger ordentligt, om man vill ha ett bra resultat. Inga genvägar, inget fuskjobb. Solida, tätade väggar i ett bra material. Ett tak som tål vind och regn. Och självklart skulle det inte gå att bygga, om någon samtidigt höll på och mejade ner huset med en bulldozer. Precis så är det med världen. Vissa bygger upp, och andra river ner...

 I slutändan har jag fortfarande inte besvarat frågan. Kanske måste vi fortsätta hjälpa världen, göra lite i taget. Jag tror det. 4 kommentarer:

 1. Håller med dig. Att det ser ut som det gör i världen är i första och största hand ett politiskt problem.
  Men vi har också ett personligt ansvar. "Varje sedel är en röstsedel". Vad röstar jag på? Vad röstar du på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Varje sedel är en röstsedel" är så sant. Har inte hört det uttrycket förut. Jag blir bara lite ledsen över att de som har lite fler (röst)sedlar än vi andra inte är speciellt intresserade av att hjälpa till.

   Radera
 2. Jag håller också med.
  Jag stöttar förvisso diverse feministiska organisationer men jag funderar alltid på hur pengarna egentligen används?

  Vi har ju sett flera exempel på hur vissa, inom vissa föreningar och nätverk, vill sko sig själva på människor i nöd.

  Som du skriver, AG - så länge människor betalar ur egen ficka och jobbar ideellt med alla samhällsproblem, så kommer makthavarna inte att göra ett smack åt roten till problemet.

  Jag är helt övertygad om att det finns organisationer som inte hushåller med pengarna och att det också finns organisationer och föreningar som ser till att pengarna hamnar i privata fickor. Jag tror också att det är vanligt med "dolda agendor". Man står för en sak utåt sett men en helt annan verksamhet bedrivs i skymundan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, precis. Dolda agendor och mygel är en till anledning till att vara skeptisk. När man skänker pengar vill man ju att de ska förändra något på riktigt.

   Radera