jjjj

jjjj

lördag 31 augusti 2013

Månadens kvinnliga förebild: Astrid Lindgren


Vem var hon?

Dum fråga, förstås. Alla vet ju vem Astrid Lindgren är; nämligen världens bästa barnboksförfattare! Hon har förgyllt så många barns liv världen över med sina böcker och filmatiseringarna av dem. Bara hennes liv är som en saga i sig självt. När hon föddes 1907 i Vimmerby, Småland visste ingen att hon skulle komma att bli en så älskad och hyllad författare. Hon började sin karriär genom att berätta om Pippi Långstrump för sin dotter som låg sjuk, skrev ned historierna och vann till slut en barnbokstävling som hölls av Rabén & Sjögren. The rest is history...

Hon har lämnat ett stort avtryck i världen, men allra mest i Sverige, med platser som Astrid Lindgrens världs och Astrid Lindgrens barnsjukhus exempelvis. Nästa år tar hon också plats på 20-kronorssedeln.

Varför är hon en förebild? 

Genom att skapa Pippi Långstrump förändrade Astrid barnlitteraturen. Pippi är stark, rolig, modig, busig, kaxig och en ledare - allt det som flickor inte ska vara, speciellt inte på 40-talet. Det märks i alla Astrids böcker att hon verkligen bryr sig om att se saker ur barns synvinkel, vilket också sägs vara just det som gjorde hennes böcker så kända. Hon glömde aldrig hur det var att vara ett barn.

Hon engagerade sig också för djurens rättigheter. I flera år förde hon en debatt i Expressen om djurrätt och skrev boken "Min ko vill ha roligt".

Jag tycker att allt hon gör verkar ha genomsyrats av kärlek och värme. Världen behövde Astrid Lindgren, helt enkelt!

Citat

"En barndom utan böcker, det vore ingen barndom. Det vore att vara utestängd från det förtrollade landet, där man kan hämta den sällsammaste av all glädje."

"Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv."
2 kommentarer:

  1. Vi har Astrid att tacka för mycket. Hon var en fantastisk författare och hennes böcker kommer alltid att göra skillnad, främst hennes skildringar av starka kvinno/flick-karaktärer som tex Pippi och Ronja. Astrid var före sin tid i genustänkandet;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja hon var verkligen före sin tid och helt fantastisk. =)Pippifilmerna är riktiga banrdomsminnen!

      Radera