jjjj

jjjj

fredag 16 augusti 2013

Månadens kvinnliga förebild (juli): Lydia Cacho


Vem är hon? 
Lydia Cacho är en mexikansk journalist, feminist och aktivist. Hon fokuserar främst på frågor som rör kvinnors mänskliga rättigheter och fysiskt/sexuellt våld mot kvinnor. Några verk hon skrivit är: Maktens slavar, Jag låter mig inte skrämmas och Los demonios del edén (Edens demoner). Hon har mottagit flera priser för sitt arbete, några av dem är: Amnesty Internationals pris Ginetta Sagan Award for Women and Children's Rights, The International Women's Media Foundation Courage in Journalism Award och Wallenberg Medal.

Självklart har hennes arbete att avslöja pedofiler och traffikerare försökts stoppa av män. De har försökt tysta henne på de mest brutala sett. Hon har blivit våldtagen, kidnappat, hotad, misshandlad och fått däcken på hennes bil lossnade villket resulterade i en olycka. Även den mexikanska polisen har varit inblandade i attackerna mot henne. Detta har dock inte stoppat henne.

Varför är hon en förebild?
För att hon vågar sprida viktig information som tydlig är så farlig för vissa att de anser att hon borde dö för det hon skriver. Att våga fortsätta trots att man redan har råkat ut för dessa händelser och med risk för sitt liv är något stort. Det hot och våld som människor som belyser våld mot kvinnor och barn får utstå bevisar hur farligt mörkermännen tycker information är.

Relaterat: 

Intervju
http://www.youtube.com/watch?v=vbY0VW7gtBc

Efterlysning
På grund av oplanerad ingen tillgång till dator under sommaren har jag inte kunnat skriva så många inlägg, och därför blev jag tyvärr återigen försenad med ett Månadens kvinnliga förebild-inlägg. Men nu kommer jag kunna skriva lite mer, så stay tuned. Hoppas alla där ute har det bra! =) 

30 kommentarer:

 1. Vilken fantastisk kvinna och vilket mod! Jag är full av beundran för Lydia men har tyvärr bara läst en av hennes böcker (än) - Maktens slavar.

  Det är skrämmande, på vilket sätt män inte värnar om yttrandefriheten och informationsfriheten, annat än när det gäller tex ämnen som hat mot folkgrupper, kvinnohat, pedofili och pedofilporr. Dvs sådant som skadar andra människor.

  Tyvärr har det alltid sett ut på det sättet i alla samhällen och kulturer där bara män styr. Det ser fortfarande ut så, till och med i ett av världens mest jämställda länder - Sverige. Här hotas och censureras personer som ställer sig tex på barns och kvinnors sida för att uppmärksamma problem som de drabbas av pga män. Även män vid makten gör allt för att skönmåla verkligheten och för att, som jag tolkar det, skydda gruppen män på kvinnors och barns bekostnad.

  Jag läste förresten en kommentar häromdagen någonstans i något forum. En man skrev något i stil med:

  - "Vi kan se till att ni (kvinnor) blir avstängda från internet för gott, haha!"

  Förmodligen har han helt rätt i sitt påstående. Det är män som äger och styr internet och det är också män som upptar det mesta av utrymmet på nätet. Det ger män makt att både censurera och blocka, för män, "ovälkommen" information.

  I Sverige har vi ett mansägt företag som kontrollerar i princip hela nätet - Interaktiv Säkerhet. De styr helt och hållet vad som får yttras på nätet på bloggar, i tidningars kommentarsfält och på olika sajter som tex Familjeliv, Hamsterpaj, Kamratposten, Mötesplatsen, SVT Debatt osv.

  Det är skrämmande att män fortfarande, år 2013 använder så odemokratiska metoder med all sin mycket odemokratiskt tillskanskade makt, för att censurera och tysta främst kvinnor. Man tycker att män borde ha lärt av sin egen historia, vid det här laget? Man tycker att de i alla fall borde skämmas över att sitta och skryta om det?

  Det är ju som att sitta och skryta om att man har vunnit i tex spel och gjort det, inte på egna meriter, utan genom att fuska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hon är verkligen fantastisk. Kan bara hålla med om att jag beundrar henne. Det är sådana som hon som gör att man fortfarande har lite hopp om den här världen kvar.

   Vilket otäckt uttalande om de kan stänga ute oss från Internet! Mm, ja det är säkert sant och även om det inte var det är det inte speciellt trevligt. Som ett hot om att män kan göra det de alltid har gjort - stängt ute kvinnor från samhället.

   Vissa människor drar sig inte för att fuska här i livet och skäms inte över det heller. Vi andra får stå bredvid och skämmas å deras vägnar när de står och skryter om allt de presterat genom fusk och oärliga metoder.

   Radera
  2. Ja, hur män kan sitta och slå sig för sina håriga bröst och skryta om hur de har eliminerat all konkurrens från kvinnor i alla tider med de mest hårresande odemokratiska metoder, är en gåta? En annan sitter bredvid och rodnar ÅT dem;)

   Män har i och för sig aldrig förstått innebörden av "fair play".

   Radera
  3. Riktigt pinsamt är det. Som när de snyftar om att "det var ju inte vi som förtryckte kvinnor förr så varför måste vi få höra om det nu?" och i nästan stund tar åt sig äran för allt som alla män i historien gjort och säger "män har stått för alla bra uppfinningar någonsin". Man rodnar, ja.

   Radera
 2. "Men nu kommer jag kunna skriva lite mer, så stay tuned."

  Underbart! Jag är nog inte ensam om att se fram emot fler inlägg från dig, AG. Sköt om dig så länge!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma. Ja, jag ska skriva lite mer nu. Har några inlägg på G. =)

   Radera
 3. Åh, man blir så glad över att det finns sådana fantastiska människor som denna kvinna. Som orkar och inte ger upp trots att hon verkligen har anledning att lägga ner allt.

  Och jag blir också glad över nya inlägg från dig...:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, sådana kvinnor är så oerhört viktiga! Själv har jag ingen aning om hur jag skulle orka med det hon har råkat ut för. Kanske har alla attackerna mot henne bara gjort henne ännu mer förvissad om hur viktigt det hon gör är? Kanske kommer man över någon mental tröskel där det känns som att om man redan har överlevt en del sak kan man lika gärna fortsätta? Jag vet inte.

   Radera
 4. Risken med att kritisera är att man själv blir likadan.

  Man får ungefår samma negativa känslor som den man kritiserar. Det var en person som jobba inom psykiatrin som skrev att det finns ett flertal feminister bland patienterna.

  Det är inte svårt att förstå eftersom de kritiserar utan allt för generellt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är det jag som är korkad nu, men jag förstår inte alls vad du menar? Du får gärna försöka formulera en ny kommentar om du känner för det.

   Om du oroar dig för att Lydia Cacho, jag eller någon annan feminist ska "bli som de vi kritiserar" dvs våldtäktsman, pedofil eller sexköpare kan du vara lugn.

   Radera
  2. Anonym ovan kommer nog själv från psykiatrin? Anonym påstår dels att hen har god kännedom om psykiatrin och förmodligen är det hen själv och ingen annan, som har sett feminister i syne där? Dels lyckas hen inte ens göra sig förstådd i skrift, hens kommentar är ju fullständigt obegriplig.

   Radera
  3. Troligtvis är det som du säger. Antifeminister har ju en tendens att projicera och hitta på att feminister och kvinnor gör det de själva gör.

   Radera
  4. Uppgiften om att många feminister drabbas kommer från en person på Flashback som jobbar inom psykiatrin.

   Felet med feminister är att de ej ser det bra i människor utan istället bara letar fel. Relationer kan de p.g.a det ej ha. Det finns knappt någon feminist som har en relation med män.

   De är istället i en kamp mot män vilken de aldrig kan vinna. Resultatet kan bli att samhället till viss del bryts ner. Skulle det här svenska samhället inte kunna ge hjälp åt sina medborgare så kommer det gå mycket dåligt för kvinnor relativt män.

   I USA verkar kvinnor allt mindre intresserade av män enligt vad man kan läsa ur statistikerna och på fängelserna är de kvinnliga fångarna nästan lesbiska till 100 % vilket man kan se på repotage från youtube. Det här glädjer er men jag tycker det är ett exempel på att det går sämre: män och kvinnor går allt sämre ihop.

   Radera
  5. Enligt Flashback drabbas många feminister av psykproblem alltså. Jaha? Våga säg vad du egentligen vill ha sagt istället för att komma med insinuationer. Jag vill att du skriver en välformulerad mening där du förklarar vad den flashback-"infon" har med mitt inlägg att göra.

   Jag förstår att du tycker att "felet" med feminister är att de inte blundar för all ondska som pågår eftersom du vill att allt ska vara som det är. Jag kan inte hjälpa dig med det, det är något du måste komma över själv. Jag undrar däremot varför det är ett problem för dig vilka relationer andra människor har? På vilket sätt drabbar det dig om inte andra män och kvinnor blir ihop? Eller om amerikanska kvinnliga fångar blir ihop? Dessutom vet du väl om att manliga fångar inte gör annat än att ta varandra i tvåan hela dagarna? Läste det på flashback.

   Radera
  6. "Källa: Flashback."
   Ha ha ha ha!!!

   "De är istället i en kamp mot män vilken de aldrig kan vinna."

   Vilka är det som sätter pojkar och män till världen och tar hand om dem, ofta i hela sina liv?

   Sanningen är, att män ALDRIG kan vinna kampen mot kvinnorna. Det vet män och det har män alltid vetat. Därför har män med de mest odemokratiska metoder sett till att kontrollera kvinnor, i alla tider och i alla världsdelar.

   Radera
  7. Läs vad Noboytoy skriver hon beskyller män i allmänhet vara ansvariga för vad mörkermännen gör.

   Spårar man tillbaka finner man en familj som uppfostrat dessa mörkermän där hittar man ansvaret inte hos en man vilken som helst.

   Jag har studerat ett antal "prisionvideos" från USA och de säger inget om att manliga fångar skulle ha sex med varandra visst det kan förekomma, men inte så mycket.

   Ung. 50 % av kvinnorna som kommer till fängelset har pojkvän men är inte det minsta solidariska med honom utan blir sexuellt otrogna. Det som är speciellt är att feminister tycker det är bra när familjer bryts ner eller inte tycker det gör något.

   Vanlig åsikt bland män är att den feministiska ideologin skapar mer konflikter och snarare försämrar samhället,vilket är min ide också.

   Hurvida feminister har mer psykiska problem än andra borde undersökas, mycket tyder på det alla fall.   Radera
  8. Din logik haltar. Du skyller på "mörkermännen", som har och har haft politisk makt att kontrollera kvinnor i alla världsdelar men ändå sitter du här och pratar skit om kvinnorörelsen? Du är ju själv en mörkerman som tror att du skall tala om för kvinnor, med vem kvinnor skall leva och ha sex med. Du är själv en mörkerman och antifeminist när du inte tål att kvinnor organiserar sig i kvinnorörelsen. Du är själv en mörkerman när du inbillar dig att det är kvinnor som i alla tider har bedrivit någon "kamp" mot män.

   I alla tider och på alla sätt, är det män som har drivit sin kamp mot kvinnor. Om kvinnor verkligen hade bedrivit någon "kamp" mot män, så hade kvinnor för länge sedan, satt ut sina gossebarn i skogen och matat vargarna med dem.

   För övrigt, har män haft sex med varandra i alla tider. I det antika rom, Kina och Japan för att nämna några exempel, var det högre status för män att ha sex med män, än med kvinnor. Män har också sex med varandra när inga kvinnor finns att tillgå, tex i fängelser, i krig, i lumpen osv. Vi vet att också den moderne mannen av idag, mer än gärna packar bajs, så kallat analsex. Fler heterosexuella män än vad vi tror, har sin första sexuella upplevelse tillsammans med samma kön.

   Jag undrar precis som AG ovan, varför du bryr dig om vem andra människor lever med och har sex med? På vilket sätt har ni antifeministiska män med det att göra?

   För övrigt är det män som skapar och har skapat alla konflikter i världen.

   Radera
  9. Logik är intressant. Du kan med din logik finna en lösning på kvinnors problem så de blir så bra som möjligt för dem.

   Jag kan också ha en logik som gör att kvinnor får de bättre:

   -Det ingår inte i min logik att kvinnor ska tvingas bära slöja eller inte ha självbestämmande.

   -Det ingår inte i min logik att kvinnor och män ska bli ovänner utan tvärtom.

   - Min logik säger att jag inte ska stödja rörelser som försöker öka motsättningar som vissa delar av kvinnorörelsen gör.

   - Min logik säger mig att ju mer motsättningar det är mellan män och kvinnor desto sämre mår de.

   Radera
  10. NBT: Tack för att du tog dig tid att skriva. Ärligt talat tappade jag tråden lite när Anonym här vägrar att svara rakt på frågor utan mest pratar om allt annat än Lydia Cacho. Du har rätt i det du skriver.

   Radera
  11. Anonym: Du får ta och ge dig nu. Det är inte kvinnorörelsen eller kvinnor som skapar motsättning mellan könen, vad det än står på Flashback eller vilka videor du än kollar på. Det är ingen slump att du börjar kommentera i min blogg under just det inlägget som handlar om LC. Då passar det att dra upp fängelser, slöjor och löjliga påståenden om att feminister är psyksjuka. Har du verkligen inget att säga att män försöker döda kvinnor som jobbar för att skydda våldtagna barn? Om du inte har något vettigt att komma med, så svara inte.

   Radera
  12. Jag har studerat delar av videon.

   Naturligtvis borde de män som utnyttjar dessa kvinnor skämmas.De är otrogna, slösar familjens resurser på saker som är direkt mot deras kvinnliga partner vilket leder till att de tappar kärleken inom familjen.Kan i sin tur leda till misshandel innom familjen. På det sättet har ni rätt att dessa män är dåliga.

   Fast den information som skulle vara mest nyttig skulle vara att dessa män försämrar något enormt för sig själva vad gäller mental hälsa, de tror kanske att de blir lyckliga av att utnyttja kvinnor sexuellt och på annat sätt. Faktum är att de blir mycket olyckliga av detta.

   En kampanj för att män skulle bli mer lyckliga vore en bra ide och man skulle då lägga in att behandla kvinnor och barn korrekt och bra.

   Radera
  13. Det finns inga motsättningar mellan män och kvinnor. Det finns bara män som inte respekterar att kvinnor ges samma möjligheter, skyldigheter och rättigheter som män i världen.

   Radera
 5. Lydia Cacho är en världens modigaste personer.
  Vi måste ALDRIG glömma att ständigt påminna om henne och hennes böcker. Det finns intresse av att man ska begrava dem litterärt. Det måste vi motverka.
  LC har hotats så att hon fick stänga sitt hem för utnyttjade kvinnor o flickor i Cancun. Makten är stark när det handlar om rätten till att sexuellt förgripa sig på barn och unga.
  Det finns hur mycket pengar som helst för att tysta kvinnor.
  Vad gör svenska tidningar och SVT/SR för att motverka det?

  Kul att du är tillbaka förresten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vi får inte glömma henne och allt hon gjort och skrivit. Hon ska inte få försvinna ut i glömskan och tystnaden. Jag beundrar verkligen hennes mod.

   Tack!

   Radera
 6. I Sverige har vi vår Lydia Cacho och det är


  Noboytoy med sina systrar.
  Tack nbt, beundrar dig och högaktar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är mångt och mycket på internet som förändringen av världen sker eftersom det är här man kan debattera frågor och sprida information. NoBoyToy förtjänar en eloge för alla inlägg hon skrivit under åren, precis som ShedLight, Suspicio mfl gör.

   Radera
 7. En mupp i tråden som tydligen studerat någon video på youtube tror sig veta något om fängelse kulturen i USA .. Vilket skämt.

  Anonym .. att du duckar för att män blir våldtagna i USA:s fängelser och att det är ganska frekvent med ägda "bitchar" i manliga fängelser är ju bara kul.

  Att du dessutom inte vet att en kvinna som dras till både män och kvinnor - vilket man kan utgå ifrån om de har manliga partners på utsidan och kvinnliga på insidan - är bisexuell och inte lesbiskt är ju bara ännu roligare...

  Och ja, självklart finns flera feminister inom psykvården - majoriteten är dock inte uttalade feminister, utan svenssons, precis som i samhället i övrigt...

  Har du fler "fakta" du vill rapa .... jag har tråkigt ikväll och behöver få skratta lite.

  Tråden ämne - Lydia Cacho

  Tack för att du uppmärksamma och berättar om denna modiga, okuvliga kvinna atmospheregirl


  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag vet! Den där diskussionen gjorde mig otroligt trött. Att ha som källa "en video" utan att ens säga vilken, eller "någon på flashback sa", liksom?

   Det är vi som ska tacka Lydia Cacho för allt hon gjort. =)

   Radera
 8. "Vi kan se till att ni (kvinnor) blir avstängda från internet för gott, haha!"

  Det är väl jättebra för då försvinner all porr, prostitution och sexistiska bilder på kvinnor från nätet också!
  Då kan vi kvinnor ringa varandra, skriva brev och träffas IRL istället. Jättebra! På så sätt skulle vi bli starkare än att bara "hänga på nätet".

  (Sorry för senkommen kommentar)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi kan väl hoppas att det blir så men något säger mig att vi bara kommer bli avstängda från att använda internet och inte från att porträtteras i porr.

   Annars håller jag helt med om att kvinnor borde bli bättre på att nätverka, även IRL.

   Lungan! :)

   Radera