jjjj

jjjj

onsdag 23 oktober 2013

Dark water

I vintras hittades den kanadensiska turisten Elisa Lam död i en vattentank på taket till ett hotell i Los Angeles. Detta hände alltså för ett tag sedan och har skrivits om massor på nätet, men det här fallet har gått helt under min radar fram tills igåkväll. Varje dödsfall och mord man hör talas om är förstås sorgliga och läskiga, men det här måste vara en av de sjukaste händelserna jag läst om.

Elisa Lam kom från Vancouver och var på semester i Los Angeles, ensam. Hon valde att ta in på Cecil Hotel. Cecil hotel är känt för att det begåtts flera mord och självmord samt att två seriemördare har bott där. Varför valde hon just Cecil Hotel? Hade hon inte kollat upp vad för slags ställde det var och att det låg i de mindre trygga kvarteren? Var hon inte rädd eller fanns det någon annan anledning till att välja just det hotellet? 

Efter att hennes föräldrar inte fick tag på henne anmälde de henne försvunnen. Polisen började leta efter utan resultat och veckorna gick. Gästerna på hotellet började klaga på att det var dåligt vattentryck i kranen och att vattnet smakade illa. När man skulle undersöka vattentanken, som låg på hustaket, hittade man Elisa Lams döda kropp i den. Polisen kunde inte fastställa dödsorsak och man avskrev det som en olycka och skyllde på att Elisa var bipolär. Bara detta känns hemskt för alla inblandade. Att inte få reda på vad som verkligen hänt Elisa måste vara väldigt betungande för familjen och människorna som i två veckorns tid hade druckit vattnet på hotellet måste ha blivit jättechockade när de fick reda på vad som hade hänt. Ändå finns det så mycket mer i den här historian som är skrämmande. 

Denna video som är från en övervakningskamera i en av hotellets hissar visar det sista någon (förutom mördaren) har sett av Elisa. 

Denna film är väldigt konstig.. Vad är det som händer och vad gör hon? Är hon full eller drogad? Varför trycker hon på alla knappar? Pratar hon med någon och är det i sådana fall en slump att den eller de står så att de inte syns på kameran? Min teori är att hon är på väg mot hissen när hon längre fram i korridoren ser en eller flera människor. De utgör inte direkt ett hot men eftersom hon är ensam tjej vill hon inte vara där. Därför går hon snabbt in i hissen och försöker trycka på knappar (varför hon trycker på flera vet jag inte). När hissen inte startar och hon hör personerna bestämmer hon sig för att snabbt kolla ut. När hon ser att de är kvar vill hon gömma sig och det är därför hon ställer sig inne i hörnet. När hissen fortfarande inte startar bestämmer hon sig för att gå ut, men nu hör/ser hon någon på vänster sida som gör något för att få henne att hoppa till. Sedan tvekar hon och kliver åt sidan, tillbaka in i hissen, men troligtvis säger personen/personerna något till henne och hon kliver ut igen för att svara. Nu har hon personer på båda sidor om sig och det är därför hon ställer sig med ryggen tryckt mot väggen, för hon inte vill vända sig mot någon av dem. Sedan går hon återigen in i hissen. Men hissdörrarna stängs fortfarande inte och personerna slutar inte prata med henne så hon går ut ännu en gång. Den/de som står på hennes högra sida gör henne upprörd så att hon vänder sig mot de och börjar gestikulera med armarna på ett sätt som ser märkligt ut, men kanske inte är så märkligt om man föreställer att hon har druckit och är upprörd. Sedan går hon frivilligt eller inte frivilligt åt vänster för att sedan... ja, vad händer henne egentligen? 

Något som gör detta ytterligare obehagligt är att det är omöjligt att inte bli lite ...vad ska man kalla det, konspiratorisk? om man sett den japanska skräckfilmen Honogurai mizu no soko kara (From the depths of the dark water) eller Dark water som den amerikanska remaken heter. Jag vet att en del troligtvis tycker att konspirationer är galet, men det är i princip omöjligt att inte dra paralleller till de här filmerna. För det första är Elisa Lam av asiatisk härkomst. Honogurai mizu no soko kara handlar om en ung japansk mamma som ligger i vårdnadstvist med sitt ex, om sin lilla dotter som är i förskoleåldern. Pappan försöker vinna vårdnaden om dottern genom att hävda att mamman är psyksjuk (precis som Elisas eventuella psykiska problem vänds mot henne och används för att inte behöva utreda hennes död vidare). Mamma och dotter flyttar in i ett stort grått höghus. I den finns en "receptionist" vilket får det att kännas som ett hotell och den gamla vakten har en liten TV där han kan se övervakningsfilmer från husets hiss i. 

Tiden går och de börjar märka att något är fel. Vatten läcker från taket och kranar beter sig inte som de ska. De mystiska spåren leder upp på husets tak, och i slutet av filmen förstår mamman att en liten flicka ramlat ner i husets vattentank och spökat för dem för att hon ville han en mamma. Efter det försvinner mamman och spökbarnet och det filmas på ett sätt så att man ska förstå att de båda är inne i tanken. I filmen dyker även en gul regnrock upp ett flertal gånger. 

I den amerikanska remaken finns fler "intressanta" detaljer. Eftersom de inte kan ha samma namn som i den japanska filmen, har filmskaparna förstås hitta på nya. Den lilla flickan har de valt att kalla Cecilia och mamman för Dahlia. Enligt olika bloggare skulle namnet Dahlia kunna vara en anspelning på Black Dahlia, Elizabeth Short, som blev mördad 1947 i Los Angeles. Jag tycker även att Jennifer Connelly som spelar Dahlia och Elizabeth Short är ganska lika varandra. 

Bilder: 


Black Dahlia / Jennifer Connelly
Mamman i filmen / Elisa Lam Gul regnrock / Gula arbetskläderMördarens fot enligt blogg


The Cecil, formar bokstaven "E"

Kanske är allt det här bara en slump och troligtvis är det galet att hålla på och kolla efter olika "samband", men jag tycker det känns väldigt kusligt att det finns så många likheter mellan två filmer och ett verkligt dödsfall.

Vad hände egentligen Elisa Lam? Och varför avslutade polisen fallet när det är mycket mer troligt att hon blev mördad och inte råkat ut för "en olycka"? 

1 kommentar:

  1. Fy, vad läskigt. Kan alla de här liknande omständigheterna bara vara en slump och "konspiration"?

    Jag förstår inte hur det skulle vara möjligt för henne att hamna i vattentanken? Det är ju inte klokt att polisen bara har lagt ned fallet och avskrivit det som en "olycka"?

    SvaraRadera