jjjj

jjjj

fredag 4 oktober 2013

När ingen ser(trailer)

'När ingen ser' är en film regisserad av Ulla Lemberg och David Herdies. Den handlar om den handel med barns kroppar som pågår dag ut och dag in överallt på jorden.  En rumänsk flicka blev trafikerad av sin mammas kusin till Italien, där hon blev inlåst på ett rum och våldtagen av okända män. Efter att ha träffat på en rumänsk man, som påstod sig vara hennes bror och på så sätt fick loss henne från vakterna, trodde hon att hon blivit fri men istället väntade mer misshandel och våldtäkter, av den rumänska mannen och andra personer. Hon blev bland annat släpad bakom en bil. "Jag tror de gjorde det för skojs skull" säger hon. En svensk man berättar om sin barndom, då han utsattes av övergrepp av en man under ett års tid. Pedofilen bearbetade honom genom att först bli vän med hans äldre bror, kyöpa saker till dem och verka snäll. I Sydsudan försöker en kvinna som arbetar för organisationen CCC rädda barn som lever på en bordell. Ingen har någonstans att bo, så de söker sig till bordellen för "skydd". Överallt är barn, utan några föräldrar. I Kambodja försöker APLE få slut på pedofilvåldtäkter. En man åker runt på en vespa och försöker varna barn i riskzonen, barn som lever på gatan i fattigdom. Han frågar dem saker som om ifall turister brukar prata med dem, om de får pengar, om något hänt dem. Några barn sitter på gatan och han ger de ett nummer dit de kan ringa dygnet runt om de eller något annat barn råkar illa ut. Och i en nätkonversation som polisen beslagtagit sitter pedofiler och hetsar varandra att begå fler övergrepp. 

 Det är en rå verklighet och filmen känns som ett slag i magen. Men vi får inte blunda, vi måste se. Se och sedan agera. 
5 kommentarer:

 1. Har inte hunnit se filmen ännu men vill säga ett par ord ändå. Jag HATAR ordet barnsex!! Vad betyder det?!? Barn som har sex med barn??? Jag fattar inte varför stora organisationer som tex Ecpat använder sig av det ordet? Det är PEDOFILTURISM. Det är BARNVÅLDTÄKTER och det är PEDOFILPORR. Ursäkta mitt skrikande men det här sättet att uttrycka sig, gör mig galen.

  De här uttrycken matar in i folks huvuden att det handlar om "sex" (som ju alla skall tycka är mysigt, bra och fint) och på så sätt normaliserar man också den pedofila störningen. Barnen har INTE SEX - det är bara pedofilen som anser sig ha sex, när han våldtar barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt. Ordet är missvisande och felaktigt och man bör egentligen använda de ord som belyser verkligheten, dvs pedofilturism, barnvåldtäkter mfl. Jag kommer att ändra i mitt inlägg. Varför ecpat använder det vet jag inte. Troligtvis skulle "folk" anse det för provocerande om man använde ord som pedofil och våldtäkt.

   Radera
  2. Jag anklagar inte dig nu, AG (inte meningen om det framstod så) utan jag anklagar massmedia och stora organisationer som Rädda Barnen, Ecpat osv som inte tänker till kring den här retoriken, experter på området som de skall vara. Vi vanliga dödliga följer ju liksom bara med i strömmen men "sex" i det här sammanhanget blir ju helt galet.

   Radera
 2. Alltså förlåt mig, AG, jag förstår ju nu att det framstår som om jag skällde på dig för att du hade ordet i din text. Det var verkligen inte meningen utan min mening var att skälla på de som skall vara proffs på det här. Jag har ju själv använt ordet barnporr och barnsex i mina dagar, tills jag insåg hur illa det smakar i munnen.

  Förlåt igen, det var verkligen inte meningen att rikta min ilska mot dig men jag förstår ju nu att du kanske tolkade det så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du behöver inte be om ursäkt. Jag förstår dig, ibland blir man bara så arg över hur allt är. Normen för hur man använder srpåket sitter mycket starkt. Trots att jag själv försöker tänka på det, "åkte jag dit" och skrev ändå barnsexhandel, av gammal vana. Men jag förstår att det inte var mig du var upprörd på i första hand. Jag tycker också det vore bra om de som jobbar med det såg över sitt språkbruk. Genom att ändra orden skiftar man också fokus mot förövarna; våldtäktsmännen och pedofilerna. Ordet sex förmildrar faktiskt, eftersom den allmängiltiga sanningen är just att sex är något bra. Något som är väldigt talande för det vi diskuterar och för hur hela världen ser ut är att Ecpat just nu utbildar en miljon flickor i vilka rättigheter de har. Jag vet att tanken är god, och kanske hjälper det på också, men det är ändå ironiskt. Det är ju inte flickor som behöver utbildas i vad "barnsexhandel" är, eller få reda på att de har rättigheter. Det är ju.... ja, vilka då?

   Radera