jjjj

jjjj

onsdag 1 februari 2012

De saknade kvinnorna

Om naturen fick bestämma skulle det födas ungefär lika många pojkar som flickor. Det går säkert att fördjupa sig biologiskt i det, men man kan också se det som enkel matematik. Två möjligheter kommer ge lika stort utfall om man låter slumpen avgöra  tillräckligt många gånger.

Det förs självklart statistik på alla länder och åldersgrupper. Det är många saker som påverkar. I nästan alla länder finns ett överskott på kvinnor över 65 år, eftersom kvinnor i regel lever längre än män. I många länder saknas också män inom vissa åldersspann, på grund av krig. 

Ändå saknas det kvinnor och på vissa platser är underskottet enormt. I alla länder föds det fler pojkar än flickor och totalt i hela världen finns det 101 män på 100 kvinnor. I Kina föds det flest pojkar jämfört med flickor och i Förenade Arabemiraten finns flest män jämfört med kvinnor (totalt inom alla åldrar). 

Möjligheten att könsbestämma foster har gjort att underskottet av kvinnor har ökat. Världen över aborteras foster enbart för att de skulle ha fötts som flickor. I Kina som har dragits med ettbarnspolitiken länge nu har detta visat sig extra tydligt. Om man bara får ha ett barn ska det vara en pojke. På vissa håll i Kina får man lov att skaffa fler barn om den förstfödda blev en flicka, så att även de föräldrarna har chans att få en son. 

Likaså behandlas unga flickor sämre än unga pojkar. Studier har visat att de inte får den vård och omsorg de skulle behöva, om föräldrarna är fattiga och hoppas att senare kunna få en pojke. Då sparar man hellre pengarna till sonen. I Indien beräknas en flicka mellan 1 och 5 år dö var fjärde minut, på grund av att hon diskriminerats baserat på sitt kön. 

Också våld mot kvinnor är en anledning till underskottet. Två reportar för New York Times, Nicholas Kristof and Sheryl WuDunn, som har vunnit Pulitzer-priset, kom fram till att antalet kvinnor som dött på grund av sitt kön under de senaste 50 åren är större än antalet män som dött i alla krig som utkämpats under 1900-talet. 

Varför män anses så mycket viktigare än kvinnan tänker jag inte gå in på nu, utan jag skulle istället vilja se på konsekvenserna av att det är så här. Vad händer med samhällen där det finns så mycket fler män än kvinnor? 

Utifrån männens synvinkel kan man ju konstatera att det blir svårare  för dem att hitta en livspartner. Det är också det som brukar framhållas som det stora problemet. Att män inte kommer kunna hitta någon att gifta sig med. För det duger kvinnor ändå till. 

Men vad tror ni händer med kvinnorna när det fattas 100-tals miljoner kvinnor världen över? Kan kvinnor i de länder där det är som värst ha någon frihet över huvud taget? Kan de välja att resa, utbilda sig, leva ensamma om de så vill? Min gissning är att ju färre kvinnor på en viss plats, desto mer ökar kontrollen av dem. Kvinnor kommer i allt högre grad bli bortgifta (vid allt lägre ålder), bli våldtagna och utsatta för trafficking och våld - om vi fortsätter att bli färre. Något som i sin tur skulle leda till att underskottet ökar ännu mer. 

Jag hoppas på en ljusare framtid.

Det finns massor att läsa för den som vill veta mer, det är bara att söka. Lite länkar: 6 kommentarer:

 1. Mycket bra inlägg med global blick.

  Det är farligt att leka med naturen på det sätt som män gör, världen över. Nu kommer vissa att skrika åt mig att "kvinnor minsann också" men det talar emot fakta.

  Det är män som styr vår gemensamma värld och har gjort i alla tider. Det är män som har styrt också hur kvinnor skall leva sina liv. Detta har män gjort med de mest absurt odemokratiska metoder som strider mot allt sunt förnuft i hur man behandlar sina medmänniskor på jorden.

  Jorden är vår gemensamma tillgång. En man har inte mer rätt att styra över den, än vad en kvinna har. Bara män, som styr, styr på en enkelriktad väg. De slipper möten, slipper ifrågasättanden, slipper kvinnors synpunkter och önskemål, slipper insyn och kontroll.

  Vi ser också allvarliga konsekvenser av hur maktens män har drivit sitt könskrig mot kvinnan i alla tider och hur detta har försvagat kvinnor och kvinnors röster.

  Det är väl det enda kriget, fört av män, som aldrig tar slut, aldrig upphör? Kriget mot kvinnan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart kommer alltid detta "kvinnor minsann också". För visst är det så. Kvinnor aborterar flickfoster och könsstympar sina döttrar, men varför? Varför gör de det?
   Kanske för att de själva sedan barnsben är upplärda att kvinnor är mindre värda. Och vem har bestämt att det ska vara så? Jo, män har bestämt det. För, som du säger, är det män som har mest makt.

   Jag blir rädd när jag tänker på att underskottet i sig försvagar kvinnan än mer och att det kommer kunna bli värre och värre.

   Nej, just det - det kriget slutar aldrig och det är aldrig ens en tillfällig vapenvila.

   Radera
 2. Nej, det blir aldrig vapenvila eftersom män aldrig slutar. De hatar kvinnan i det oändliga.

  Det mest patetiska som vi ser idag, är ju de här antifeministiska männen, som vill hävda att det är kvinnor som könskrigar mot män. Det tycker dessa män att kvinnor gör, när vi vägrar acceptera hur män behandlar oss på vår egen jord. Ja, det räcker faktiskt med att belysa hur illa män beter sig, för att män skall tycka att kvinnor "krigar" mot dem. De vill tydligen hålla på med "sitt", ifred från kvinnors inblandning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De måste leva i någon slags tvärtom-värld. Allt män gör försvaras in i absurdum och det är aldrig något kvinnohat. Men precis som du säger blir det manshat så fort en kvinna ens vill diskutera saker. Det är INTE vi som krigar.

   Radera
 3. Åh vad bra skrivet.
  Det är det som är det hemska, färre kvinnor leder inte till att de uppvärderas mer utan att de blir i ännu större utsträckning handelsvaror.
  Vilket precis som du skriver upprätthåller och kanske
  t o m förstärker könsobalansen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hur illa ska det behöva bli liksom? Kan någon tycka att sådan snedfördelning är bra?

   Radera