jjjj

jjjj

måndag 2 juli 2012

Otrevliga frisörskor och ologiskt hyckleri

Blond frisörska, muslimsk tjej, nekad praktik, skadestånd, avpixlat. Känns det bekant? Om inte, vi tar det från början!

För ungefär ett år sedan klev Rayan Abdel Rahman, 17 år, in på frisörsalongen Emesuell i Malmö, som drivs av Vicky Sjöberg. Emesuell hade avtal med Rayans skola att ta emot praktikanter därifrån, och det var därför hon kom dit. Dock tyckte inte Vicky om att Rayan hade slöja på sig, eftersom man borde "visa olika stilar" när man jobbar på en frisörsalong, och nekade därför Rayan platsen.

Redan här måste jag göra en paus i historian, för Vickys resonemang är inte logiskt någonstans. Frisörens hår eller eventuell huvudbonad och kundens nöjdhet har inget som helst samband. Jag har blivit klippt av hyperblonderade svenskor, thailändskor med långt svart hår, arabkillar med backslick, flintskalliga gubbar och många andra. Jag har alltid blivit ungefär lika nöjd, men jag har inte en enda gång önskat mig någon speciell klippning baserat på hur frisören såg ut. Jag förstår inte varför man skulle bry sig om frisören har slöja, tuppkam, truckerkeps eller inget hår alls. 

Självklart har Vicky rätt att själv bestämma vem som ska jobba på hennes frisörsalong, men att hon inte ens kunde låta en ung gymnasietjej med "fel" utseende vara där ett par veckor tycker jag säger en del om henne som person. Dock förvånar det mig inte att en frisörska väljer att agera på det viser eftersom jag personligen långt innan jag läste om detta första gången utnämnde just  frisörskor till den otrevligaste yrkesgruppen. Kanske har jag bara dåliga erfarenheter, men jag har stött på alltför många snorkiga, dryga och ibland direkt elaka sådana. Som sagt har jag nästan alltid blivit nöjd med själva klippningen, men sällan på bemötandet. Jag vet inte hur många gånger jag fått höra saker som "men guuuud hur länge sedan var det du klippte dig egentligen?", "vad slitet ditt hår är" "du kanske ska tänka lite på ditt hår också!" och liknande saker. Detta för att mitt hår är ganska känsligt och lätt ser slitet ut. De verkar också tro att man har obegränsat med tid, intresse och pengar att lägga på sitt utseende. Som om de inte fanns viktigare saker här i livet. =) Alla frisörskor är - till skillnad mot vad de själva tror - inte heller alltid så vackra i håret. 

Nåväl. Vad hände sedan då? Rayan som tvingades gå ifrån salongen valde att både polis- och DOanmäla händelsen. Skolan avbröt samarbetet med Emesuelle. Vicky fick betala 27 500 kronor i skadestånd.

Efter att allt detta hänt och tidningarna skrivit om händelsen sprider sig det här såklart till Internetvärlden, bla Avpixlat, Flashback och diverse bloggar. Dessa vill göra en stor affär av detta och föga förvånande måla ut Rayan som den onda och Vicky som offret. I debatten kallas Rayan på sina håll "slöjan", hon utmålas som pengagirig, det ritas nidbilder och ingen bryr sig om att det faktiskt handlar om en ung tjej som bara var 17 år när händelsen utspelas. Vicky å andra sidan beskrivs som modig, en hjälte, och folk på Avpixlat hjälps åt att samla ihop pengar som hon tvingats betala i skadestånd och rättegångskostnader. 

Denna gamla händelse kom jag att tänka på när jag läser om att en krog i Visby stängde ikväll, eftersom den kvinnliga ägaren till krogen inte vill att Sverigedemokrater ska komma dit. Idag är det Sverigedemokraternas dag under Almedalsveckan. Jag kunde bara inte låta bli att dra paralleller mellan Vicky och Tina Fridell som är restaurangchef på krogen. Personligen förstår jag inte hur man kan välja att stänga en restaurang på det sättet, men det intressanta är ju inte vad jag tycker utan hur andra reagerar. För det lustiga är att exakt samma personer som hyllade Vicky och ansåg att hennes yttrandefrihet skulle värnas, nu känner sig lika kränkta och diskriminerade å de sverigedemokratiska politikernas vägar som de inte ansåg Rayan hade rätt att vara. 

Det bloggas om att Donners Brunn "förbjuder åsikter", vilket såklart inte är sant. Det kallas apartheid (jaså är Sverigedomkrat en ras numera eller?) Tina Fridell kallas vänsterhagga. Nu ska "allas lika värde" tillvaratas. Allt är fel, dumt, idiotiskt, diskriminerande mot de stackars Sverigedemokraterna. 

Samma bloggare, samma kommentatorer, samma grupp som vanligtvis hånar alla som känner sig diskriminerade, som vill värna yttrandefrihet, som tyckte att privata entreprenörer skulle få bestämma över sina egna företag, har nu tagit plats på de kränktas bänk. 

Varför var Vicky Sjöbergs yttrandefrihet självklar? Varför anses det fel av Tina Fridell att uttala sig om att hon inte vill servera en viss grupp? Kan det ha något om vem/vilka som var offret för diskrimineringen att göra tro? 

Ett fruktansvärt hyckleri enligt mig. 

8 kommentarer:

 1. Bra inlägg!
  Bra att visa SD:s enorma hyckleri.

  De påstod sig själva vara censurerade tidigare, men att de har tagit över varjre kommentarsfält och får bort åsikter säger de inget om. Liksom att avpixlat inte tillåter att meningsmotståndare komma fram, att flashback censurerar åsikter som kommer in på maktmän och deras kvinnosyn men inte någonting om hur högerextrema smutskastar specifika kvinnor -eller alla.

  SD är också alltid de som är offer oavsett vad som hänt. Dom påminer om sexualförbrytare där som alltid skyller på offret och är själva alltid offer för en komplott.
  Dom är dessutom gnällspikar.

  Dessa ynkryggar är knappast något man får förtroende för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Sverigedemokraterna tror själva att de slår från underläga, när de egentligen har alla privelegier och massa kanaler att uttrycka sig på. De är heller inte ens ett speciellt litet parti längre, om man får tro vissa opinionsundersökningar.

   I det här fallet blev det väldigt tydligt hur de ser på kvinnor och vilken empati, eller snarare brist på sådan, de har. Vicky hyllades ohämmat. Rayan behandlades knappt som en människa, utan blev en symbol för den hatade muslimen och det skrevs elakt om henne. Tina, som tog sig samma rättigheter som Vicky men gick emot SD, blir nu också kallad glåpord och får inget som helst stöd.

   Nej, jag förstår inte heller hur de alltid lyckas framställa sig själva som offer. Enligt de själva är ju yttrandefriheten så viktig, men andra får inte utnyttja SIN frihet att säga emot dem? Jättekonstigt, verkligen.

   Radera
 2. Instämmer i vartenda ord! Så bra skrivet.

  SvaraRadera
 3. Håller med om att du sätter pränt på dubbelmoralen och hyckleriet hos rasisterna, AG.

  Jag brukar fundera över debatten om den så kallade "slut walken", där många vill mena att det är jätteviktigt att få klä sig hur man vill, till och med så att man ser ut som prostituerade kvinnor. Avklätt och sexigt för män, måste få vara okej för kvinnor. Det är det inte alltid, eftersom även om väldigt många män gillar när kvinnor klär av sig för dem och visar mycket naken hud, så kallar män kvinnor för förnedrande ord som "horor" och "sluts", dvs "slampor".

  Det som ändå verkar uppröra män och vissa kvinnor mest, är de kvinnor som väljer påklätt framför avklätt. Det verkar provocera män, att kvinnor "skyler" sig.

  Det här handlar inte om att slöjan skyler kvinnans frisyr och hår. Det handlar om att slöjan provocerar.

  Det verkar nämligen som om många arbetsgivare inte har några större problem med muskorta kjolar och små linnen på sina kvinnliga anställda eller shorts och t-shirt på sina manliga, utan slöja verkar vara det största tabut?

  Jag anser att en viss dresscode krävs på vissa arbetsplatser men jag undrar hur det ena, det pornofierade, sexualiserade och avklädda blev mer accepterat än det påklädda? Skulle jag själv få välja dresscode på min arbetsplats, så hade jag föredragit slöja framför "slut"-klädsel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som du tycker jag också att slöjan är en form av förtryck och vill inte heller försvara den som sådan. Själva huvudpoängen med texten var just att visa på SD:s dubbelmoral.

   Men även om man inte gillar slöjor eller föredrar en speciell klädkod på sitt företag tycker jag att Rayan blev behandlad illa.

   Om det är viktigt för en chef eller egenföretagare att de anställda och andra som kan associeras med en själv/företaget har ett speciellt utseende borde man ju inte gå med på systemet att en skola ska skicka praktikanter eller acceptera praktikanter över telefon. Vad Vicky hade kunnat göra var att "bita i det sura äpplet", ha Rayan där och sedan efter praktikens slut funderat på om hon själv borde avslutat samarbetet med skolan. Istället ställde hon till med en jättecirkus som enbart Rayan fick lida för.

   Sexualiseringen har gått långt när män blir arga för att kvinnor skyler sig. Det är samma mekanismer som hos dem som blir arga för att kvinnor inte gömmer sin kropp. Två sidor av samma mynt... Och det är detta som många västerländska män vägrar se. Att de agerar på samma sätt som de andra män, dvs vill kontrollera över kvinnors klädsel.

   Radera
  2. Vicky verkar inte ha så stort affärssinne heller? Hade hon varit smart, så hade hon insett att hon kunnat få en helt ny kundgrupp till sin salong, genom Rayan. Kunder som hon kanske aldrig skulle lyckas nå annars.

   Radera
 4. Vill bara tillägga att jag inte försvarar slöjorna, eftersom de står för ett manligt kvinnoförtryck.

  SvaraRadera