jjjj

jjjj

måndag 15 oktober 2012

Kvinnohatet dödade AmandaAmanda Todd, endast 15 år gammal, hittades för några dagar sedan död och orsaken tros vara självmord. I videon hon la upp 5 veckor tidigare förklarade hon vad som förstört hennes liv. Denna historia är oerhört tragiskt och det gör ont att försöka föreställa sig hennes smärta, och det gör ont när jag ser att folk fortsätter mobba henne till och med efter hennes död.

Så varför är hon död och varför skriver folk på nätet att hon förtjänade det? För att hon var flicka. Det Amanda gjort sig "skyldig" till är att en man övertalade henne att visa brösten i webcam för att sedan sprida bilden till alla hon kände flera gånger om, och att en pojke var otrogen mot sin flickvän med henne. För detta  blev hon utfryst, slagen och trakasserad. För det sitter folk efter hennes död och hånar henne, skämtar om hennes tidigare självmordsförsök och sprider hennes bild med massa elaka texter på.

Det är tjejer som (oftast) groomas och övetalas att visa sig själva över nätet, till både okända och bekanta människor. Det är tjejer som övertalas att ställa upp på lättklädda bilder i media, porr och hemma i sänghalmen. Det är tjejer som kallas "attention whores" och slampor när killar tittar på och sprider deras bilder. Det är tjejer som får skulden för killars otrohet då hon "lockat" honom. Flickor, tjejer och kvinnor som  visar sin kropp får aldrig mäns respekt - ändå övertalas de att klä av sig.

Amandas liv är slut, men vi som lever kvar måste fortsätta prata. Om groomingen och övertalningen att skicka nakenbilder som pågår på Internet. Om risken att ta bilder/filma sex. Om horifieringen av unga flickor. Om media som hjälper till att sprida bilden av kvinnor som objekt. Om porren. Om utseendesfixeringen. Om mobbning. Endast då kan Amandas (och andra mobbades) död få en mening.

5 kommentarer:

 1. Jag förstår att vi lever i en manlig värld, där både män och kvinnor, förmodligen utan att ens själva reflektera över det, osynliggör, förlåter och accepterar mäns beteenden och lägger all skuld på kvinnor och flickor, för vad män gör.

  I det här fallet satt en man, fixerad vid sin sexualitet och penis, och lyckades manipulera ett 15-årigt barn, till att visa brösten för honom och han hjälpte till att sprida bilderna till andra män på nätet.

  Tänk om kvinnor skulle bete sig så, dvs sitta och grooma småpojkar på nätet och manipulera dem till att visa sig nakna, samtidigt som vi onanerar och flåsar i webkameran?

  Vem/vilka är det som skall skämmas och må dåligt över sig själva egentligen? Självklart män, som inte sällan själva är pappor och som sitter och groomar andras barn sexuellt på nätet.

  Synd att Amanda, som ju inte hade så lång livserfarenhet, aldrig hann förstå att det inte var hon som skulle skämmas för hur denne man riktade sin sexualitet mot barn. Inte heller var det hennes fel att pojken valde att vara otrogen mot sin flickvän.

  Amanda hade inget alls att skämmas över - inte ens det faktum att hon för vissa framstår som naiv och godtrogen. Det är alla, som barn.

  Med tanke på företagens/reklamens och medias sexualisering och horifiering av våra barn (och kvinnor), är det inte heller märkligt att hon, som utsatts för denna massiva propaganda från barnsben, kanske blivit berövad på sin kroppsliga integritet och smittats med behagssjuka.

  RIP, Amanda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mannen som fick henne att vissa brösten och sedan spred den till alla är en mördare. Han bär yttersta ansvaret för att Amanda inte lever idag. Hennes skolkamrater är medhjälpare. Jag kan bara hoppas att insikten om vad de gjort (och fortfarande gör) en dag slår dem till fullo och att de då äts upp av skuldkänslor för resten av deras liv.

   Du har en bra poäng i att flickor blir berövade på sin kroppsliga integritet och blir behagsjuka. För just så är det ju. Om man går tillbaka från allra första början i historian var det ju så att hon satt och cammade "vanligt" och började få komplimanger för sitt utseende. Om inte världen varit som den varit hade hon ju aldrig ens gjort det. Hon hade inte levt i en värld där flickor tror att pojkar måste godkänna deras utseende. Hon hade aldrig behövt känna press från någon man att vara varken söt, snygg eller sexig.

   Kvinnor sitter generellt inte och dreglar över och raggar på barn och högstadiepojkar, nej. Män verkar däremot ofta inte ha samma spärr.

   Jag önskar också att någon hade fått Amanda och inse att hon var utsatt för ett förtryck som är så mycket större än att bara gälla henne, att inget var hennes fel och att det en dag skulle blivit bättre. Att hon bara skulle hållt ut lite till.

   Radera
  2. Hade jag varit mannen som fläkte ut flickan på detta sätt på nätet, hade jag själv tagit livet av mig. Förmodligen bryr han sig lika lite som flickans klasskamrater och de andra som lade mannens hela skuld, på detta barns axlar.

   Visst är det så, AG. Utan manssamhällets sexualisering, horifiering, exponering av kvinnokroppar, eller rättare sagt flickkroppar, i manlig reklam, porr, tidningar osv, så skulle inte flickor drabbas av behagssjuka, i alla fall inte i samma extrema utsträckning.

   Vi kan bara gå 20-30 år tillbaka i tiden och jämföra hur flickors och kvinnors beteende har förändrats och hur sexualiserat, osjälvständigt och fjolligt flickor idag beter sig. Vi kan också gå 20-30 år tillbaka i tiden och jämföra hur pojkars och mäns beteende har förändrats. Ingen tjänar på detta, även om nog män initialt tror att de gör det.

   Nej, man kan undra varför inte heterosexuella kvinnor sitter och groomar småpojkar och ber dem klä av sig framför webkameran och varför kvinnor inte håller på att köra av vägen, då de dreglar och visslar efter hälften så gamla pojkar i tunna och avslöjande sommarkläder på stan?

   Någon vuxen eller jämnårig borde ha tagit Amanda under sina vingar, sträckt ut en vänskaplig hand, redan när hon lade upp videon. Då hade hon kanske levt idag.

   Radera
 2. Visst borde vi prata mer om kvinnohatet.Det är ett dödligt hot för kvinnor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det ett dödligt hot, och det visar sig på så många olika sätt och nivåer. Allt från att flickors vård inte prioriteras i fattiga länder, till att groomade flickor begår självmord. Allt från att kvinnor mördas av sina män till att bäbisar lämnas att vanvårdas på någon instutition för att föräldrarna hellre ville ha en son. Fall som Amanda Todd visar att västvärlden är extremt ojämställd och kvinnohatisk, men på ett annat sätt än tredje världen. Om Amanda heter Amadeus hade hon levt idag.

   Radera