jjjj

jjjj

onsdag 6 februari 2013

Månadens kvinnliga förebild: Kate Blewett

I en värld där kvinnor bedöms utifrån sitt utseende och mindre ofta för sina bedrifter, tycker jag att det är på sin plats att framhäva kvinnliga förebilder. Alla behöver se att kvinnor kan vara mer än bara ett objekt att betrakta. Det handlar inte om att bestämma vem som är bättre eller sämre, utan budskapet ska vara att kvinnor kan!

Därför blir...

Månadens kvinnliga förebild: Kate Blewett!


Vem är hon? 
Kate Blewett är en dokumentärfilmare som gjort filmer i över 20 år. Kate växte upp i flera asiatiska länder och det var där hennes intresse för sociala frågor och klasskillnader växte fram. Hon har studerat  Radio, Film och TV vid University of Kent. De filmer hon gör skildrar fattigas, barns och kvinnors utsatta situation. En del är filmat "under cover", då hon inte haft tillstånd att filma på vissa platser. 

Ett urval av filmer hon producerat/regisserat:

Varför är hon en förebild? 
Trots att hon själv kommer från en priviligierad bakgrund har hon ägnat sitt vuxna liv åt att skildra de som aldrig annars skulle fått en talan. Hennes film Bulgaria's Abandoned Children avslöjade exempelvis de miserabla förhållandena barn levde i på ett barnhem, vilket gjorde att många av barnen räddades därifrån. I arbetet med The Dying Rooms tog hon och filmaren stora risker genom att filma sådant som   makten i Kina vill försöka dölja. 

Hon vill göra filmer som: 

1. Gör skillnad. 
2. Ger tystade människor en röst. 
3. Ändrar lagar. 
4. Räddar liv. 
5. Bevisar TVs effekt/makt. 

2 kommentarer:

 1. Det är synd att alla dessa modiga kvinnor som jobbar för mänskligheten och mänskliga rättigheter, inte uppmärksammas mer.

  Inte sällan, motarbetas de istället på olika sätt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. De borde verkligen uppmärksammas mer. Men vi vet ju att det inte är så intressant med kvinnors, barns och fattigas liv. Och precis som du skriver räcker det liksom inte med att de som jobbar med MR och dyl inte får tillräckligt uppmärksamhet, utan de blir ju rent ut sagt tystade och motarbetade.   Radera