jjjj

jjjj

torsdag 30 maj 2013

Månadens kvinnliga förebild (april): Buffy Summers


Vem är hon?

"In every generation there is a chosen one. She alone will stand against the vampires, the demons and the forces of darkness. She is the slayer."

Buffy Summers är den fiktiva huvudpersonen i TV-serien Buffy the vampire slayer, spelad av Sarah Michelle Gellar, samt en föregående film med samma namn. Hon lever i den lilla staden Sunnydale och är på ytan en vanligt tjej, men är egentligen the slayer. Som slayer har hon extra krafter som möjliggör att bekämpa ondskan som finns i Sunnydale.

Varför är hon en förebild?
Det finns få (om några) kvinnliga karaktärer inom film och TV som är lika intressanta som Buffy. För det första eftersom såväl Buffy som karaktär och hela serien bygger på ett slags paradox och fördomar om vad en tjej kan vara och göra. Låt mig förklara! Joss Whedon som skapat serien tänkte sig en hjältinna som är motsatsen till Blond Tjej Som Går In I En Gränd Och Blir Uppäten Av Ett Monster. Han ville att en tjej skulle gå in i en gränd, bli attackerad och döda monstret. I ett avsnitt när denna kärnidé visas håller en tonårspojke på att bli attackerad av en vampyr. Buffy är på väg att rädda honom när både pojken och vampyren säger åt henne att springa därifrån (underförstått: det här bara något mellan män). Efter att Buffy dödat vampyren utspelas följande konversation:

Boy: How'd you do that?
Buffy: It's what I do.
Boy: But... you're just a girl ...
Buffy: That's what I keep saying.


...och Buffy går iväg. Namnet Buffy är valt för att ingen tror att en superhjältinna kan heta Buffy. Men Buffy är så mycket mer än någon X-man, Batman, Superman och vad alla dessa manliga superhjältar kallas - vilket blir tydligt om man ser hela serien. Ytterligare att lägga märke till angående namnet är att Buffys mellannamn är Anne. Jag vet inte, men kanske är det ingen slump att det finns en feministisk författare som heter Anne Summers? 
Buffy är visserligern slayern, men hon är främst en människa. En människa med massor av sidor och egenskaper. Några saker är extra tydliga med Buffy:

Hon är en ledare. Hon går från att som ungdom bli utvald till slayer att i seriens slut vara en ledare som tar kommandot över varje situation själv. En viktig vändpunkt i hennes ledarskap är när hon "avskedar" the council, som var de som valde ut henne och som ansvarar för slayern, för att bli en "frilansare." Hon försöker ta de rätta besluten och göra det som är bäst för alla. Det visar hon genom att göra sådant hon inte alltid vill och sådant hon är rädd för. Hon är till och med beredd att offra sitt liv för andra.

Hon är osjälvisk. Buffy vet att hon är den enda som kan stoppa ondskan, och därför måste hon göra det. Under seriens gång offrar hon mycket för att rädda världen, inte bara sin tid och engagemang utan även människor hon älskar. Hon offrar till och med sitt eget liv för att rädda sin syster. 

Hon ger aldrig upp. Buffy blir ständigt attackerad av vampyrer, demoner och monster. Hon till och med dör. Hon förlorar vänner och familjemedlemmar. Vad gör hon efter det? Kommer tillbaka och fortsätter kämpa! 

Citat
"I'm beyond tired. I'm beyond scared. I'm standing on the mouth of hell, and it's going to swallow me whole. And it'll choke on me. We're not ready? They're not ready. They think we're gonna wait for the end to come, like we always do. I'm done waiting. They want an apocalypse? Oh, we'll give 'em one. Anyone else who wants to run... do it now. Because we just became an army. We just declared war. From now on we won't just face our worst fears, we will seek them out. We will find them and cut out their hearts one by one until the First shows itself for what it really is. And I'll kill it myself. There's only one thing on this earth more powerful than evil. And that's us. Any questions?"

"The council is not welcome here. I have not time for orders. If I need someone to scream like a woman, I'll give you a call"

"I'm not just some crazy person. I'm the Slayer"

"Spike and I are getting married!" ;) 3 kommentarer:

 1. Jag har inte följt den här serien, bara sett ett eller annat avsnitt vad jag kan minnas.

  Jag är så otroligt trött på alla filmer som har producerats av män om kvinnor, att jag kan kräkas.

  Häromkvällen såg jag nån film som jag inte minns namnet på och den handlade om någon slags naturkatastrof och naturligtvis skildrade de manliga filmmakarna kvinnor som skrikande, handlingsförlamade våp och männen som de handlingskraftiga som behöll lugnet och räddade både kvinnor och barn.

  Suck..

  Fram för fler kvinnor som gör film!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även Buffy är skapad av en man, men jag tycker verkligen serien är något annat än det vanliga när män ska skildra kvinnor. I serien tar exempel kvinnors relationer med varandra störst plats. De viktigaste personerna i Buffys liv är hennes mamma och lillasyster och de personerna spelar stor roll för allt som händer i serien. Även kvinnlig vänskap porträtteras positivt. Tjejer och kvinnor är vänner och samarbetar. Den populära, elaka tjejen som brukar symbolisera splittring och mobbning mellan tjejer utvecklas även hon till en vän som omvärderar det ytliga i att sträva efter att vara populär (hos killar).

   Jag vet inte hur serien hade blivit om den var skriven av en kvinna?

   Radera
  2. Håller dock självklart med om att fler kvinnor borde göra film och tv! Visst blir man trött när kvinnor alltid ska tillskrivas negativa egenskaper vi inte har och bara får biroller som ska komplettera den manliga huvudrollen. Kvinnor har så många historier att berätta!

   Radera