jjjj

jjjj

fredag 31 maj 2013

Månadens kvinnliga förebild: Elsa Eschelsson


Vem var hon? 
Elsa Eschelsson föddes 11 november 1861 i Norrköping och dog, 49 år gammal, 10 mars 1911 i Uppsala. Hon studerade juridik vid Uppsala Universitet och 1897 var hon den första svenska kvinnan att ta doktorsexamen samt bli docent (inom civilrätt). Utöver det skrev hon även artiklar och jobbade för kvinnors rätt till lika lön.

Många, men inte alla, manliga professorer motarbetade Elsa och speciellt en av dem, A O Winroth, uttryckte sitt missnöje mot Elsa. Bland annat överklagade han hur hon la upp sina kurser. Konflikterna tog hårt på Elsa och gjorde att hon isolerade sig från omvärden.

Varför är hon en förebild? 
Ännu idag är rättsväsendet dominerat av män vilket visar sig i domar mot kvinnor och barn. Troligtvis hade vi  legat mer efter om inte kvinnor som Elsa Eschelsson hade följt sina drömmar och studerat det hon ville - trots männens protester. Elsa tillhör den gruppen av kvinnor som i slutet av 1800-talet/början av 1900-talet blev pionjärer för kvinnliga akademiker. Det de gjorde sopade banan för oss andra och idag är kvinnor överrepresenterade bland nyintagna på landets juristutbildningar. Tack Elsa!

Vidare läsning
Riksarkivet
Idun

2 kommentarer:

  1. Det är positivt att kvinnor är överrepresenterade på juristutbildningarna. Det är enda sättet att förändra den rättsröta som pågår mot kvinnor och barn i domstolarna. Det krävs, av samma anledning, också fler kvinnliga poliser. Kom igen tjejer!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som tur är ser många unga kvinnor idag det som en självklarhet att plugga vidare. Jag känner tjejer som ska bli/är läkare, civilingenjörer, jurister, sjuksköterskor, lärare och massa andra akademiska yrken! Jag bryr mig inte om människors titlar på det sättet, och tycker att folk får bli vad de vill, men det glädjer mig ändå ur ett feministiskt perspektiv att så många gillar att plugga och vill ta sig framåt. Sedan gäller det förstås att slå sig fram i arbetslivet också, löneförhandla osv. Men det tar sig :)

      Radera