jjjj

jjjj

torsdag 25 juli 2013

Tjejspel = fördummande och indoktrinering

En gång spelade jag ett jätteroligt och klurigt spel på internet, men jag kan inte komma ihåg vare sig vad det hette eller var jag spelade det! Därför tänkte jag kolla genom några spelsidor för att se om jag kunde hitta det igen. Än så länge har jag inte gjort det, utan upptäckte istället att det verkar finnas väldigt många spel som riktar sig till tjejer. 

Tjejspelen handlar om dessa saker:
- Att sminka en tjejs ansikte
- Att klä på en tjej olika kläder (som en virtuell klippdocka)
- Att städa ett rum så snabbt som möjligt
- Att shoppa kläder
- Att styla upp sig så att man kan få en filmroll
- Att skära upp grönsaker och frukter så jämnt som möjligt
- Att dekorera en tårta
- Att ta hand om djur
- Att sitta barnvakt
- Att gå på dejt och hångla

Dessa spel som någon vuxen suttit och kategoriserat som 'tjejspel' är inget annat än indoktrinering. De vill lära flickor hur de ska vara och leva för resten av sitt liv. Allt är samma gamla skåpmat som flickor och kvinnor alltid matas med. Vi ska från tidig ålder lära oss att fokusera på vår kropp och utseende, dekorera oss själva och vår omgivning,städa, ta hand om andra människor och djur samt såklart - hitta en kille/man! Jag bestämde mig för att testa att spela lite och förutom indoktrineringsdelen slogs jag av hur fruktansvärt dåliga spelen var. Allt var jättesimpelt och inget krävde någon som helst fantasi, tankeverksamhet eller skicklighet. Det är ingen ursäkt att spelen riktar sig till barn, eftersom alla andra kategorier (ex Äventyr, Hjärngympa och Skicklighet) antagligen spelas av pojkar och vuxna och där måste man mer eller mindre göra något för att klara spelen. I tjejspelen fanns stora pilar som pekade på vilket som var nästa steg i sminkningsprocessen eller vilken ingrediens som skulle på tårtan här näst. Dessutom var flera av spelen buggiga och helt plötsligt gick det inte att komma vidare fast man klickade där pilen visade att man skulle klicka. 

Några beskrivningar av spel:

I det här spelet är det meningen att alla män blir kära i dig. Detta gör du genom att skjuta på dem med dina Lazer-ögon. När du tillsammans med en annan kvinna försöker förföra någon måste du snabbt klicka för att vinna hans hjärta först!

Flörta med så många killar som möjligt, men se upp för de avundsjuka tjejerna!

Bli en topmodell i det här Shopaholics models spelet! Se till att du spenderar dina pengar på rätt sätt och välj de rätta kläderna för att ge din karriär det rätta uppsvinget!

Städa alla rum. Lägg föremålen på rätt ställen och se till att allt är rent. 

Du är en modedesigner och du måste se till att dina modeller är de bästa och vackraste. 

Skjöt hushållsarbetet samtidigt som du letar efter de fyra barnen. 

Försök att  få reda på telefonnumret till din superhjälte. Han ska rädda dig!

Har du de rätta massagehänderna? Gör precis vad kunden frågan så att den inte går iväg. 

Ge Britney Spears en komplett makeover. 

Se till att pojken inte går. Kyss honom tillräckligt länge så att han vill stanna hos dig. 

Och så där fortsätter det... Jag känner mig nu irriterad att jag slösat mitt tid på att försöka spela några av dessa iq-befriade spel, och ännu mer irriterad över att små tjejer tillåts sitta och spela. Jag skulle gå så långt som att säga att dessa spel är rent skadliga för flickor då de enbart innehåller förkastliga budskap. 

Nej, mina barn ska lära sig att vinna i schack och Monopol. 


Så här ser det ut när en flicka tänker! 
3 kommentarer:

 1. Det här är så sjukt att jag sitter och blir rejält uppretad. Och så frågar en del idioter sig varför det är sådan skillnad. En del av svaret ligger ju här, i det vi tillför våra barn och därmed stakar ut vägen för dom. Bra inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst blir man arg? Självklart påverkas dessa spel som alltså ska rikta sig till tjejer och står i stark kontrast mot alla andra spel som går ut på att man ska vara snabb, logisk, pricka rätt osv. Tjejen ska sitta som idioter och klicka på sminkgrejer och försöka få män (bara det också..!) att bli kära i dem. Så degraderande.

   Radera
 2. Jag håller med Bella, jag är så uppretad nu att det kokar i mig.

  Tjejer skall fördummas och förslavas till att passa män för det vet ju alla att män inte vill ha smarta kvinnor för då känner de sig underlägsna. Tuttinutt.

  Förutom de här spelen så pågår ju all annan propaganda mot flickor och kvinnor i tidningar och reklam, såsom svältdieter, "hur man suger av en kille", "hur man gör sin man lycklig", hur man tränar bort gäddhäng, putmagar, celluliter mm, "hur man snabbast går ner i vikt efter graviditet" och man illustrerar i bild hur detta skall gå till och hur "fin" och hyllad man blir av män, när man har lyckats med allt detta. För att inte tala om allt smink, behåar och stringtrosor till småflickor!

  Förmodligen är det män som har skapat spelen åt flickor också. Bra att du skriver om detta, AG!

  SvaraRadera