jjjj

jjjj

tisdag 11 februari 2014

Trust - en film om grooming

För ett tag sedan såg jag filmen Trust, och den har verkligen etsat sig fast i mitt minne sedan dess. Kort handlar det om 13-åriga Annie som blir groomad av äldre man på nätet. Jag vet ingen annan Hollywoodfilm som tar upp detta ämne (även om det säkert finns) och just därför tycker jag att den känns som en väldigt viktig film. Tänkte highlighta några saker som jag tänkte på efter att ha sett den:

Groomare som blir äldre och äldre
Annie har precis fått sin första, egna laptop och i ett chatrum får hon kontakt med 16-åriga Charlie. Precis som hon spelar han volleyboll och han ger henne tips om hur hon ska få plats i den nya skolans volleyboll-lag, då hon just börjat High School. De pratar på nätet varje dag och till slut går hon med på att skicka en bild på sig till honom. När hon ber honom göra samma sak...

I have a confession to make
WAT?
I'm really twenty. Sophomore at UC Berkeley. 
I said I was in high school because I didn't want to sound preachy giving you advice because I play college Volleyball. 
Do u hate me :( 

Här biter sig Annie i läppen och viskar "Twenty" för sig själv... Uppenbart skärrad tvekar hon med händerna på tangenterna. Han har ljugit för henne och självklart känns det inte bra, men...

No, it's ok. I still like you. It was sweet of u 2 try 2 make me comfortable. 

Och Annie är fast i fällan. För vad är det egentligen som har hänt här? Charlie har här erkänt en lögn, för att sekunden efter komma med en förklaring varför han gjorde det och sedan göra sig själv till ett offer genom att skriva "Do u hate me :(". För att fortsätta prata med honom (vilket hon ju vill) måste hon nu acceptera att han "blivit" 4 år äldre. De har nu en relation där det är okej att han ljuger för henne och han har tänjt på den första gränsen. När Charlie har gjort detta, finns det faktiskt inte mycket som stoppar honom för att släppa nästa bomb. Han påstår att han kommer åka till Chicago och frågar om de kan träffas. Dagen de ska träffas sitter Annie på en bänk i det lokala köpcentrat men när Chalie dyker upp så är han plötsligt inte 20 eller ens 25 längre. Snarare 35. Hon böjrar gråta, men Charlie tröstar henne.

"Annie, It's still me, forget  about the age thing! All the stuff that we talked about, all the things that we shared... It's  me, Charlie. I'm sitting right here next to you. 

Genom att spela på hennes känslor får han henne att acceptera att han är samma person som hon pratat med hela tiden, att han är personen hon drömt om hela tiden, fast i en annan kropp. Han kallar de själsfränder och säger att han trodde hon skulle hantera det bättre. Detta, att så att säga bli äldre och äldre, är ett sätt för groomaren att tänja på gränserna. Det upprepade ålderslögnerna är ett sätt att bryta ner barnet och få de att acceptera en allt högre ålder. Groomaren gör sig först mentalt viktig i barnets liv, så att hen sedan kan acceptera vilka lögner som helst egentligen.

Stockholmssyndromet och barnet som ställer sig på förövarens sida
Annie berättar för en vän att hon haft sex med Charlie. Vännen blir rädd, ringer polisen som hämtar Annie från skolan och kontaktar hennes föräldrar. Plötsligt har Charlie blivit ett fall för FBI, Annie får gå genom undersökningar på sjukhuset och förhörs av polisen. Men Annie är rasande! Ingen förstår ju hennes relation med Charlie. Det är inte Charlie som gjort henne illa, utan hennes kompis som skvallrat och hennes föräldrar som ser henne som våldtäktsoffer. Allt hon vill är att prata med honom. Detta visar på hur starkt förövaren binder sig till offret genom olika mentala manipulationer.

Andras döttrar är okej att sexualisera
Annies pappa Will jobbar som något slags reklamansvarig på American Apparel. Det är förstås ett medvetet drag av filmskaparna, och görs troligtvis för att visa på hans dubbelmoral. Han står och väljer bland bilder som ska användas i nästa kampanj, för att i nästa stund ta hand om sin dotter som blivit filmad av Charlie. Trots att man kan motsäga sig reklamen för det unkna företaget AA så funkar det faktiskt bra som ett slags pik i filmen. För inte en enda gång verkar pappan stanna upp och reflektera över sitt jobb och de bilder han har omkring sig i sitt jobb. Som vi alla vet använder de sig ju av väldigt unga modeller - som skulle kunna vara Annie. Han reagerar istället med aggressivitet och börjar leta upp pedofiler som han fantiserar om att misshandla. Andras döttrar, men inte sina egna, ska kunna sexualiseras och fläkas ut.

Ingen riktig våldtäkt?
Pappan blir allt mer ostabil och försenar arbetet på sin arbetsplats. En kollega ifrågasätter honom:

Kollega: What the hell is going on?
Will: It's Annie... she was sexually assaulted.
What? Oh my goood...I had no idea, Will.
Sh'es fine, I mean, she wasnät, but she's ok.
Did they catch the guy? 
They're looking for him. 
They started with the crime scene, the motel
Jesus, was she kidnapped?
No, she sort of knew the guy. 
I don't understand.
It was someone she met online. Someonne she'd been talking to for a while. 
Oh, I thought you meant she was like attacked or something. You scared the shit out of me. 
She was raped! She's 14, the guy's in his 30s!
I know, I know, it was just that I was picturing... No, not like picturing... Could have been much worse. 

Även detta visar på att manusskrivarna är medvetna om folks inställning till våldtäkt och vlll medvetandegöra skuldbeläggandet av flickor och kvinnor. För det är ju så det brukar låta, har en flicka följt med någon, har hon pratat och känner hon förövaren blir hans skuld mindre och hennes större. Det är ingen riktig våldtäkt. Den här scenen och kollegans reaktion borde spelas upp och analyserar i skolor.

Det mentala sveket är lika hemskt som sexuella övergrepp
Groomaren vill ju som alla förstår ha sex med barnet/tonåringen. Och det är ju av naturliga skäl ofta det fysiska övergreppet som man fokuserar på om sådant inträffat. Att få sin sexuella och kroppsliga integritet kränkt kan ge livslånga problem och trauman. Något som inte lika ofta pratas om är att förövaren och offret faktiskt ofta bygger upp en ganska "nära" relation, vilket gör att den groomade kan känna sig enormt sviken när den förstår vad den varit med om. Unga människor är sårbara och många längtar efter vad som helst som de tror är kärlek. Ofta avslöjar de väldigt mycket privat information om sig själv, sitt liv och sin familj för förövaren och tror att de hittat någon som lyssnar och förstår dem. Kanske till och med älskar dem. Att senare förstå att förövaren gått igenom kanske flera månader av prat för att snärja dem för att få ha sex med dem kan vara väldigt smärtsamt.

Riktiga chatkonversationer
Pappa Will sätter sig och chattar med pedofiler på nätet och utger sig för att vara en tonårstjej. De citerar några inlägg från en verklig chatkonversation som finns att läsa här... Det är mycket jobbig läsning, men visar på just hur aggressivt groomaren letar efter svagheter och utnyttjar ett ensamt barns rop på hjälp.

Varför klä av barnskådespelare?
Annie och Charlie möttes som sagt i ett köpcentrum och efter att ha handlat underkläder till henne tar han med henne till ett motell där hon uppmanas sätta på sig underkläderna. Hon är mycket nervös och mumlar att hon inte vill göra honom besviken när hon sätter sig på sängen bredvid honom strax innan de ska ha sex. Men, det är bara det att... Det är ju faktiskt inte bara Annie som står där ensam och avklädd. Det är ju faktiskt också skådespelerskan Liana Liberato som inte var äldre än 15 år när denna scen spelades in. Det är Liana Liberato som visar upp sig inför den nästan 25 år äldre Chris Henry Coffey, filmteamet och alla som sett filmen... Varför var hon tvungen till det? Varför måste vi se det som alla förstod skulle hända och som Annie faktiskt kunde berättat hände? Är det Annie eller Liana som inte vill känna sig som en besvikelse och tvingas uppfylla andras förväntningar? Var det ingen som reagerade på att filmteamet gör exakt samma sak som Charlie, dvs filmar och sprider en film på Liana? Jag förstår inte detta, utan tycker detta drar ner helheltsintrycket av filmen rejält. Om det inte finns något uppenbart syfte med att visa detta, verkar det tyvärr inte bättre än de "sålde filmen med en tjej" som så många andra gånger förr...



4 kommentarer:

  1. Bra analys av en film med ett viktigt ämne. Hade inte hört ordet grooming förrän det togs upp på bloggar som motverkar barnpornografi.
    Har inte sett filmen men tyvärr får jag en dålig känsla precis som du, det visas upp så många unga flickor i hela samhället så det är helt onödigt att göra det igen. Se bara på alla som försvarar American apparel, eller snarare deras reklam, nu i och med sexistpriset. /h

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att känna till vad grooming är och hur det fungerar är viktigt, allra mest om man har egna döttrar som är aktiva på nätet. Grejen med filmen är ju att den är bra och att den verkar så medveten - men ÄNDÅ gör de som jag skrev om, låter en 15-åring klä av sig framför kameran och låter henne spela en sexscen mot en MYCKET äldre man. Känns inte alls bra faktiskt.

      Radera
  2. Det här med att många män.niskor skuldbelägger kvinnor och barn som umgås med män och kvinnor och flickor som inte tror att männen skulle få för sig att misshandla eller våldta dem? Det måste ju betyda att de här skuldbeläggande män.niskorna tycker att alla män är potentiella våldtäktsmän och livsfarliga för kvinnor (och barn)? De menar kanske att vi måste varna kvinnor och barn för att umgås med män, annars vet en inte riktigt hur illa det kan gå?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag vet inte hur man annars ska tolka det? Ingen kan veta vem som ska komma att skada en, och då kanske man måste undvika alla?

      Radera