jjjj

jjjj

onsdag 4 april 2012

Att låta barnen vara barn tycks vara omöjligt

Barn ska leva som barn, och inte som vuxna. Barn ska inte behöva utsättas för andras sexualitet och det är ingen "rättighet" att ha sex med barn. Det kan tyckas vara helt självklara påståenden, men det finns många som inte håller med. 

Detta blir väldigt tydligt i och med debatten 'Skärpt sexbrottslag blir feltolkad' som började med en i SVD och sedan spridits vidare till diverse bloggar. Det handlar alltså om lagen som säger att det är olagligt att ha sex med  ett barn under 15 år. Thomas Bodström och Åsa Regner påstår nu att lagen slår mot ungdomar som har frivilligt  sex, men när den ena är något äldre än den andra. Detta trots att det var meningen att rättsväsendet skulle ta hänsyn till faktorerna i just sådana fall. 

NoBoyToy frågar sig hur stort problemet med en massa oskyldigt dömda 15-åringar verkligen är, och jag kan inte annat än att hålla med. Vi vet ju hur liten procent av alla sexbrottsanmälningar som går till dom över huvud taget och det är mycket svårt att tro att någon betydande del alls av dessa handlar om väldigt unga oskyldigt dömda personer. Det går liksom inte ihop. 

Det jag reagerar på mest är folks inställning till det här. Precis som när det gäller allt som har med sex att göra kan folk inte använda ordet "frivilligt" för mycket. "Ungdomar som har sex frivilligt blir dömda" påstår dessa allvetande kommentatorer. De anser att unga tonåringar ska kunna och ha rätt till att fatta det beslutet. De bortser helt från att barn (nej inte ens de över 15 år) kan ta ansvar för konsekvenserna av sex. Vad händer om tjejen blir gravid? Om de drabbas av könssjukdomar? Skador? Räknas det som lika frivilligt som sexet i sig och vem ska lösa de problemen? 

I en artikel som åtminstone jag finner väldigt obehaglig ondgör sig författaren över att lagen slår hårdare mot pojkar än mot flickor. Han tar upp några exempel på när äldre flickor friats, och äldre pojkar dömts. Det är självklart svårt att avgöra vad som ligger bakom de olika besluten när man inte vet något om fallen, men det känns lite märkligt att han försöker bevisa något med ett begränsat urval av alla domar. Och i slutändan handlar det ju om att "Som det ser ut idag måste vi ge ett helt annat budskap till pojkarna. Ett budskap som ligger väldigt långt från livsglädje, lust och upptäckaranda" Ja, för det vore ju fruktansvärt om vi tvingades be pojkar att leva ut sin upptäckaranda med en jämnårig?

I artikeln finns ett exempel på en 15-årig som fälldes för våldtäkt mot en 12-årig flicka. Är det någon vuxen som anser att en 12-årig flicka är psykiskt och fysiskt mogen att ha sex med en flera år äldre pojke? Javisst! För då låter det så här "Flickor kallas ofta 2år mognare än pojkar. Enligt den devisen är sexuellt umgänge mellan 12 årig flicka och en 16 årig pojke (pojken två år mognare jämförbart med detsamma mellan en 14 årig flicka och en 14 årig pojke (flickan 2 år mognare)" i kommentarfältet. Och helt plötsligt har det blivit okej för en gymnasist att ha sex med en femteklassare!

Samhället är överlag väldigt sexualiserat och det påverkar även barnen. Med all sexualiserad reklam med halvnakna tjejer överallt, oerhört lättillgänglig porr, sex som kvällsunderhållning i dokusåporna, tjejtidningar som uppmuntrar till sex, anser jag inte att barn får ta den tid de behöver att upptäcka vad de själva vill göra. De vuxna tvingar in barnen i en värld de inte är redo för och man skulle till och med kunna dra det så långt som till att det är ett övergrepp.

Lagen är bra för att unga människor inte ens ska behöva fatta beslut som rör sex över huvud taget. De ska inte behöva fundera på om de gjort något frivilligt eller inte, om det var rätt eller fel eller vilka konsekvenser det ger.  De ska helt enkelt inte ha sex. Ska det vara så svårt att låta barnen vara då?

En del vuxna tycks vara mer intresserade av att debattera barns "rätt" till sex. Det är inte okej!

6 kommentarer:

 1. kan inget annat göra än instämma i dina ord här och jag blev också illa till mods när jag läste vad som skrev i Billings blogg och kommentarsfält. Det är alldeles för mycket av sådant som sexualiserar barn och unga tjejer i synnerhet. Barn ska vara barn och inget annat. Kloka ord här hos dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde vara en självklarhet att barn ska få vara barn. Tyvärr är alltför många vuxna som egentligen inte vill skada barn alldeles för omedvetna om att de är hjärntvättade av människor med kommersiella och skadliga intressen. Många som inte vill barn illa är ändå delaktiga i de här galenskaperna, för de tror att det är normal, att det ska vara så.

   Radera
 2. Det här utnyttjas utav män på nätet som vill ifrågasätta vår sexualbrottslagstiftning överhuvudtaget och som vill att sex med barn ska bli tillåtet.

  Det är en sak att diskutera jämställt och jämnårigt samliv mellan unga och en HELT annan sak när vuxna män ondgör sig över att flickor under 15 inte är tillgängliga.
  Mycket obehagligt!
  Jag frågar mig om Bodström och Regner förstått riktigt hur de utnyttjas här?

  Jag tänker också på hur män på nätet lät i BDSM-målet, där misshandel förkläddes till sexualitet och blev "tillåtet".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och det är alldeles för många som bara inte förstår att när de debatterar om de oskyldigt anklagade tonåringarna banar det väg för människor med betydligt värre motiv. Folk måste ju börja inse att till synes olika diskussioner påverkar varandra och att det pågår väldigt mycket fulspel och snurriga argument.

   För de drar ju sällan tydliga gränser utan samma personer som tycker så synd om 15-åriga "oskyldigt anklagade" tycker lika synd om 25 åringar som inte får ha sex med 14,5 åringar för de är ju nästan lagliga.

   Radera
 3. Mycket klokt skrivet, AG. Jag instämmer helt och hållet.

  Hur är det möjligt att det skulle vara ett "problem" med rättssäkerheten för unga misstänkta barnvåldtäktsmän, då vårt rättsväsende knappt dömer några våldtäktsmän?

  Om vi tar en siffra ur luften och gissar att det anmäls 10000 barnvåldtäkter per år i vårt land? Av dessa leder alltså ungefär 9500 till 9700, till att misstänkta våldtäktsmän inte får något straff öht.

  Hur många "unga" pojkar av 300-500, skulle det då vara som har "dömts oskyldigt" för barnvåldtäkt, trots att deras offer säger sig ha deltagit "frivilligt"?

  Det låter mycket osannolikt att detta skulle vara ett stort problem i rättsväsendet. Vilkas rättssäkerhet är det som är allvarligt hotad egentligen? Offrens eller männens?

  Argumentet att flickor mognar tidigare än pojkar betyder absolut inte att flickor mognar tidigare än pojkar, sexuellt.

  Vi kan föreställa oss en 15-årig pojke som har haft penetrerande samlag med en 12-årig pojke och ställa oss frågan om vi tror att den 12-årige pojken är gammal nog att förstå vad han har gett sig in på?

  Hur många föräldrar har egentligen polisanmält sådana här fall, trots att deras barn har sagt att de deltagit helt frivilligt? Hur kommer det sig att föräldrar är fullt ansvariga för sina barns förehavanden fram till 18 års ålder, utom just när det gäller sexualitet? Då fråntas föräldrarna ansvaret för sina barn redan då de fyller 15 år. Man kan fråga sig varför barn under 18 år inte får köra bil, köpa sprit eller ingå avtal och måste ha en målsman som företräder dem i alla frågor utom sexualiteten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte alls varför de som har sex med underårigas rättsäkerhet skulle vara hotad. Visst förstår jag ju också att många har frivilligt sex, men någonstans måste man dra gränser för att skydda barn från sex. Nu är den gränsen 15 år och jag förstår inte vad problemet är? Ha inte sex med personer under 15, om du är osäker på personens ålder, ta reda på den eller avstå.

   Jag tror att de flesta som försöker problematisera detta har oklara avsikter. Det bara kan inte vara något stort problem med oskyldigt anklagade, vilket jag tycker man förstår när man kollar på statistiken och siffrorna.

   Ja, man kan fråga sig varför föräldrar inte har rätt att hålla sina barn borta från sex, när de i allra högsta grad får ta konsekvensera utav barnens sexuella handlingar. Jag vet inte exakt hur det ser lagen ser ut, men eftersom föräldrar är skyldiga att försörja sina barn, antar jag att de också måste försörja eventuella barnbarn om barnen är minderåriga.

   Radera