jjjj

jjjj

måndag 23 april 2012

Rökare = skräp

Ja, gör det brottsligt att kasta cigarettfimpar - nu! Vad väntar man på?

Nu ska jag beskriva hur det ser ut i min stad: Vid varje buss- och tågstation, längs varje gångväg, på varje trottoar, runt varje restaurang och café, vid ingångarna till varje köpcentrum, restaurang och kiosk, på varje parkering och torg, i varje rabatt, runt varje papperskorg och askkopp är det samma sak - ett hav av fimpar. På uppräknade platser finns mängder av annat skräp också. Glassplitter, hundbajs, snusprillor, tuggummin, bananskal, glasspinnar, godispapper, McDonald's-förpackning, pizzakartonger och till och med ibland hela soppåsar som folk bara lägger på trottoaren. Ibland ser jag också konstiga saker som typ filförpackningar och jag förstår inte hur de hamnat där. Dricker folk 1 liter fil på stående fot och sedan kastar förpackningen rakt på trottoaren eller hur går det till egentligen? 

I Skräprapporten 2007 konstaterades att Phillip Morris var det varumärke som skräpar ner naturen mest. Alltså att rökarna (som ändå är en begränsad del av befolkningen) förslummar stadsbilden mer än alla andra människor gör. Ändå har rökare mage att tycka synd om sig själva. De anser att det bedrivs en hetsjakt på dem, för att folk inte vill att de ska skräpa ner eller ber de flytta sig från folkmassor när de röker. Ingenting är egentligen deras fel och om de bara fanns fler askkoppar skulle de inte tvingas bli sådana nedskräpare. Att det behövs fler papperskorgar är också ett argument som folk använder för att ursäkta nedskräpning i allmänhet, alltså inte bara fimpar. 

Det bara det att det är en myt att det skulle behövas fler papperskorgar och askfat. Här är tre artiklar som beskriver att problemet är människors attityder och brist på ansvar: KungsholmenEskilstuna /Flen och Gävle. Det finns säkert fler liknande eller så går det bara att titta på hur Sverige ser ut för att förstå att det inte är  antalet soptunnor som är problemet. Eller - hur resonerar nedskräparna egentligen? Om det inte finns en soptunna 5 meter från mig är det okej att jag slänger skräpet här? Om soptunnan är full kan jag bara kasta det bredvid? Om inte kommunen satsat några fler miljoner på att anställa renhållare får de faktiskt skylla sig själva om jag skräpar ner? 

Jag vill att Sverige ska vara rent. Att gatorna ska vara fina, att man ska kunna gå ute utan vara rädd för att trampa i bajs eller glass och utan att behöva se skräp var man än tittar. Men det lär man väl få vänta på så länge de värsta nedskräparna är upptagna med att röka och tycka synd om sig själva. 

2 kommentarer:

  1. Själv brukar jag bli förvånad över min egen lilla "by" där jag bor. Här ligger allt från McDonalds-påsar till glasspapper och chipspåsar slängda i vägrenen. Så många fimpar har jag dock inte sett men det värsta är ju när folk fimpar på lekplatserna, tycker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv bor jag i en stor stad och här är det fimpar precis överallt. Du har rätt, i lekplatsen är förstås värst att slänga dem. Inte ens barnen kan få ha sina platser i fred från de vuxna.

      Radera