jjjj

jjjj

söndag 1 april 2012

Kvotering / diskriminering

Jag sitter och funderar på det här med kvotering. Det allra första jag kommer att tänka på är det som jag kallar "den tysta kvoteringen". Det är det att en del chefer och rekryterare har inofficiella tankar och mål med sin rekrytering.

Som jag skrivit tidigare vet jag att en del personer rekryteras till vissa jobb enbart tack vare sitt utseende. Självklart är det inget som sägs högt. Lite lika som någon någonsin för höra att "anledningen till att vi inte anställde dig var att det fanns andra som såg mer representativa ut än du". Nej, det sker självklart i tysthet. Detta gäller mindre kvalificerade tjänster som i princip de flesta skulle klara av.

Jag vet också att en del chefer har klara preferenser vad gäller kön. Det står inte i jobbannonsen, men som av en slump råkade den bästa kandidaten tillhöra det kön arbetsgivaren föredrar. Samma sak händer nästa gång och nästa företaget ska rekrytera. Inte ens när högre chefer uppmärksammar att bara personer av ett kön anställs, bryr sig den som rekryterar. "Det fanns inga tillräckligt bra av det andra könet" sägs det.

Samma sak vad gäller ålder och härkomst. Personer som är för gamla diskrimineras i det tysta. Och likaså invandrare.

Vad arbetsgivare har för skäl till detta är olika. Det sker både medvetet och omedvetet. Det kan bero på fördomar, det kan bero på att man känner sig obekväm att arbeta med invandrare, man har en föreställning om att äldre personer har svårare att lära om på nytt medan yngre är mer formbara, man vill jobba med samma kön som en själv och mycket annat.

Det jag vill komma fram till med det här är att en del av debatten om kvotering i arbetslivet är lite för simpel. Utifrån att en del kvotering inofficiellt blir det onödigt att prata om att det stått "kvinnliga sökande prioriteras" och kalla det för kvotering.. Det sker ändå - vare sig det står eller inte! På samma sätt är jag helt övertygad om att män i vissa fall kvoteras in, utan att någon uttryckligen har sagt att han anställdes på grund av sitt kön.

Antifeminister verkar oftast inte vara medveten om det här. De vill tro att män alla gånger har fått sina jobb utifrån meriter, medan all kvinnlig kvotering gör att "personer med för låg kvalifikation" anställs. I deras föreställningsvärld kan det aldrig vara så att en kvinna i bättre. Om de trodde att kvinnor vara lika bra som män skulle de väl ifrågasätta varför det finns så få kvinnor i ledande postitioner?

Kompetens och kvotering är INTE två motsatsord, vilket en del tror och påstår. Vidare verkar många inte förstå att det finns olika sätt att betrakta vilka kvalifikationer en tjänst kräver. Ett  exempel på det är polisen. När kvinnor och invandrare uppmuntras att söka till PHS fullkomligt rasar de vita männen för att "svaga, okvalificerade, icke svenskspråkiga" ska få jobba som poliser istället för de "starka, kvalificerade " männen. De ser inte här att det visst kan finnas ett värde i att ha folk från olika grupper som representerar polisen. Inte för att alla invandrare är likadana, men till viss del kan jag tro att de kanske har lättare att förstå och kunna kommunicera med andra invandrare. De kan andra språk, andra sociala koder och kulturella fenomen som svenskar inte till fullo förstår. Kvinnor har andra erfarenheter, likaså äldre och yngre personer.

Och de gånger kvotering sker är det självklart att man tar den mest kompetenta personer. På fullt allvar verkar folk tro att om man kvoterar in en kvinna tar man "vilken kvinna som helst" och sätter på vilken position som helst. Kvoterar man in en invandrare tar man vem som helst, som inte kan svenska och gör hen till VD. Självklart är det inte så!

Något annat jag lagt märke till är hur folk använder kvotering som ett skällsord. När någon man inte gillar har en position (oftast inom media eller i någon ledande synlig befattning) påstår man att den säkert är inkvoterad. Man förminskar på så sätt personens meriter/kunskaper. Och trots att man inte alls har något belägg för det påstår man, som sagt, att personen är inkvoterad.

Exempel:

SVT kvoterar in antisemit som programledare för Melodifestivalen - Gina Dirawi (här antar en Flashback skribent att Gina Dirawi inte får leda Mello för att hon har en väldigt rolig och omtyckt blogg - utan för att hon är kvinna och invandrare.)


Hon visade ju i På Spåret med all önskvärd tydlighet att hon är inkvoterad som sportjournalist på Aftonbladet, då hon inte verkar ens besitta de mest basic sportkunskaperna (ytterligare en flashbackare som anser att en kvinna bara måste vara inkvoterad sportjournalist för att hon inte gjorde tillräckligt bra ifrån sig i ett frågeprogram...)


Du är redan inkvoterad Jessica! (skriver en bloggare efter Jessica Rosencrantzs, riksdagsledamot och ordförande för moderata ungdomsförbundet skriver en artikel om att hon inte vill bli inkvoterad till något För det kan ju aldrig vara så att hon hade bäst meriter, eller?)


Och till sist har jag hört ryktesvägen att en del vill kvotera in invandrarkvinnor till Sverige, eftersom det finns färre kvinnor än män i giftasålder. DÅ passar kvotering, minsann! Tänka sig...

2 kommentarer:

 1. Håller inte helt med....
  Vid lärartillsättningar har det visats sig att män "kvoteras" in osynligt av kvinnor.
  Något motsvarande osynlig kvotering till kvinnors förmån utav män verkar aldrig ske.
  Snarare är det synlig kvotering i så fall.

  Det handlar alltså om strukturer som helt enkelt värderar män högre genomgående i vårt samhälle, så väljer män ett kvinnligt yrke så får de det lite lättare, tvärtom gäller inte.
  Detta är alltså sånt som sker utan reflektion.

  Jessica Roenkrantz är en extremt konservativ moderat, hon är mot all kvotering utav kvinnor.
  Men faktum är att om inte det funnit ett hot om att kvotera in kvinnor till riksdagen på 70-talet och framåt så hade vi fortfarande haft ca 10% kvinnor i riksdagen.
  Så JR hade knappst suttit riksdagen utan detta hot.
  Något hon inte verkar förstå själv.

  Jag anser att vi ska ha mer synlig kvotering överallt.
  Vårt samhälle har en extremt könssegregerad arbetsmarknad.
  Det talas sällan vad denna segregering leder till, hur allvarlig den är för förståelsen mellan könen.

  Men jag gillar din inledning..."sitter här och funderar..."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det som du säger att män värderas högre och därför också kvoteras in i högre grad. Det ser vi ju i att män har den största delen av alla samhällets viktigaste och mest prestigefyllda arbeten. Jag har dock sett den här "tysta kvoteringen" åt andra hållet också, där unga tjejer premieras.

   Det jag menar är att det bli svårt att komma åt de olika typerna av diskriminering när det sker utan att sägas öppet. Kanske vi därför behöver synlig och öppen kvotering. Jag tror också att vi behöver en mer integrerad arbetsmarknad, där olika slags människor jobbar tillsammans.

   Jag vet inte mycket om just JR, hittade bara en text skriven av henne. Men det är sorgligt när kvinnor vägrar inse att feminismen som de ratar har hjälpt de så mycket.

   Radera