jjjj

jjjj

torsdag 13 december 2012

Glad Lucia!


Idag har jag tyvärr inte deltagit i något Lucia-firande, helt enkelt för att jag inte hade tid eller möjlighet. Istället får jag passa på att "fira" högtiden virtuellt här på min blogg. Jag tror att traditioner är viktiga för att människor behöver trygghet. Även om ens liv förändras ska man veta att åtminstone traditionerna är bestående och högtiderna återkommande. Det är förstås bara min egen personliga åsikt, men jag vill fira saker på samma sätt som jag alltid gjort. Kanske är det bakåtsträvande, vad vet jag. För mig är det också väldigt viktigt att man inte dricker alkohol vid högtider.

Jag har fått uppfattning om att en del har börjat ta avstånd från Lucia-firande (och eventuellt andra högtigtider). Det verkar vara väldigt svårt att bestämma sig huruvida pepparkakor kränker, stjärngossar kan associeras med KKK, stjärngossar kan bli stjärnflickor, om Lucia får vara en pojke eller svart eller måste vara blond, om tomtar får finnas eller om det är okej att rappa i ett Lucia-tåg. Jag kommer inte ihåg att det hela var så komplicerat förut. Kanske är det bara i tidningar och på nätet sådant här blir ett problem.

Själv skulle jag nog helst vilja vara en pepparkaksgumma. Glad Lucia!
2 kommentarer:

  1. Jag håller med. Traditioner är viktiga på flera sätt. Jag tror att de liksom bidrar till att hålla ihop folket. De ger en gemenskap.

    Glad Lucia i efterskott, AG!

    SvaraRadera