jjjj

jjjj

tisdag 29 januari 2013

Månadens kvinnliga förebild: Marie Curie

I en värld där kvinnor bedöms utifrån sitt utseende och mindre ofta för sina bedrifter, tycker jag att det är på sin plats att framhäva kvinnliga förebilder. Alla behöver se att kvinnor kan vara mer än bara ett objekt att betrakta. Det handlar inte om att bestämma vem som är bättre eller sämre, utan budskapet ska vara att kvinnor kan!

Därför blir...

Månadens kvinnliga förebild: Marie Curie!


Vem var hon? 
Marie Curie föddes som Maria Skłodowska den 7 november 1867 i Warzsawa och dog den 4 juli 1934 i Haute-Savoie, Frankrike. Under sin livstid han hon med att bli både kemist och fysiker och mottog Nobelpriset två gånger (1903 i fysik tillsammans med Henri Becquerel och 1911 i kemi). Hon var en pionjär inom forskningen för radioaktivitet. Marie blev professor i Sorbonne och invald till Kungliga Vetenskapsakademin. Tillsammans med kemisten Pierre Curie hade hon två döttrar. 

Varför är hon en kvinnlig förebild? 
Marie visste över 100 år tidigare än EU att "Science is a girl thing", men hon behövde inget läppstift för att veta det. Hon var genuint intresserad av sin forskning och hjälpte till att förändra världen. 

Hon var den första kvinnan att vinna Nobelpris i och den enda kvinna att vinna det två gånger. Hon är en av två som vunnit Nobelpriset inom två olika områden. När kommitten tvekade att ge hennes det andra priset på grund av att hon anklagades för utomäktenskapliga affärer sade hon ifrån, och tyckte att de skulle koncentrera sig på priset och inte henne. 

Citat
"I have no dress except the one I wear every day. If you are going to be kind enough to give me one, please let it be practical and dark so that I can put it on afterwards to go to the laboratory. "

"Life is not easy for any of us. But what of that? We must have perseverance and above all confidence in ourselves. We must believe that we are gifted for something and that this thing must be attained. "2 kommentarer:

 1. Försökte posta en kommentar till det här inlägget tidigare men det funkade inte..?
  Gör ett nytt försök.

  Bra att du visar på kvinnliga förebilder! Det finns alldeles för få sådana, beskrivna i vår historia och man brukar säga att kvinnor mer eller mindre har osynliggjorts i de manliga historieböckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad konstigt då. Kanske berodde på något tillfälligt tekniskt strul?

   Ja, jag tycker att det är viktigt. Både i dåtid och i nutid framställs det ofta som att män gjorde/gör allt. Men det finns ju massa roliga, intelligenta, drivna, medmänskliga, ledande och inom olika områden framstående kvinnor. Även de som man sedan länge känner till måste lyftas fram.

   Jag har en liten lista på kvinnor som ska utnämnas de kommande månaderna, men om du kommer på någon bra så kan du väl hojta till. :)

   Radera