jjjj

jjjj

söndag 6 januari 2013

Genom att fokusförskjuta sviker man kvinnor och flickor

Aftonbladet slår på stort med rubriken: Hit åker svenska kvinnor för att köpa sex. Det handlar om Gambia och det brukar det göra när man vill förminska svenska (och andra västerländska) mäns sexköp i Thailand och resten av Asien. Det är alltid de som inte är speciellt pigga på att diskutera (och än mindre göra något åt) den omfattande, nutida slavhandeln som vill påstå att kvinnor är lika goda kålsupare som sexköpande män. Det är samma personer som vill lyfta fram att prostitution sker "frivilligt", att det hjälper de fattiga kvinnorna och att sexköpslagar är dåliga som också slänger ur sig "fakta" om kvinnors sexköp i Gambia.

Ett utdrag ur Aftonbladets artikel:


"När forskare definierar ’’sexturism’’ ­beskrivs alltid manliga turister som ­endera reser enbart för att köpa tillgång till ­kvinnors kroppar eller som använder sig av möjligheten när den dyker upp. Om ämnet kvinnliga sexturister över huvud taget berörs så använder man sig av omskrivningar som ”semesterromanser”, ”romantiska äventyr” eller ”pojkvänsupplevelser” – något helt harmlöst trots att maktförhållandet mellan en rik, vit kvinna och en fattig, svart pojke är ­detsamma som mellan en rik, vit man och en fattig, asiatisk flicka."

Intressant - just maktbalansen mellan den manliga sexköparen och den kvinnliga prostituerade är något som ofta förnekas, men är här en självklarhet. Och visst finns det en maktbalans mellan fattiga och rika, vilken hudfärg eller kön man än har. Allt maktmissbruk och utnyttjande av svaga är fel. Ändå undrar jag för vems skull man likställer Aftonbladet-artikelns 32-åriga man (som de dessutom kallar pojke) med den omfattande barnsexturismen och dokumenterade prostitutionen i Thailand. De som främst driver tesen om att svenska kvinnor köper sex i Gambia gör det inte av omtanke till någon annan utan för att skjuta fokus bort från det stora problemet. 

Jag skulle önska att Aftonbladet ställde och svarade på frågor som: 

Blir en man som sålt sex till en vit kvinna stigmatiserad? 
Kan han få ett annat jobb efter det/sluta när han vill? 
Vilken kön är det som har makten i Gambia? 
Öppnar äldre gambianska kvinnor bordeller där pojkar och män ska jobba? 
Är gambianska kvinnor hallickar och låser in/tvingar pojkar och män att sälja sig? 
Hur lever gambianska flickor och kvinnor? 
Tvingas de prostituera sig eller gifta sig med äldre män? 
Hur omfattande är den gambianska prostitutionen? 
Var sitter svenska kvinnor och diskuterar sina sexköp på internet (likt män gör på Flashback)?

Men det gör de inte. För journalisterna visste redan innan de åkt ner till Gambia vad de skulle skriva: svenska kvinnor köper sex precis som svenska män gör. Tack för hjälpen sa torsken som ville gömma sig bakom någon annans skuld. 

Lite länkar:8 kommentarer:

 1. Tack för ett bra inlägg! Problemet sexturism finns i Gambia, utan tvekan och jag tycker man ska tala om den, men jag skulle gissa att den procentuellt är rätt liten. Jag tror också att man måste skriva andra saker om Gambia OCKSÅ.

  Framför allt skulle jag gissa att den är precis lika utbredd hos män, men det skrivs aldrig ett ord om det i Svensk media, bara om Thailand (som också är så mycket mer än sexturism, men som det framgår här i Sverige numera). Barnsexturism finns i både Gambia och Thailand och den är riktigt, riktigt obehaglig.

  Varför skriver ingen om den? Är den inte lika spektakulär?

  Här finns i alla fall en delvis annan bild av Gambia än den som media lyfter fram: http://thegambia.nu/2012/06/11/roster-fran-gambiaresenarer/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst ska man tala om det, och inte sopa under mattan att även pojkar och män råkar illa ut i prostitution och människohandel. Men precis som du saknar jag en mer nyanserad bild av Gambia och vad som egentligen försiggår därnere.

   Anledningen till att den andra bilden aldrig får komma fram är, enligt mig, antifeministiska män och kvinnor som utan att kunna hänvisa till någon källa påstår att "alla kvinnor som åker till Gambia gör det för att köpa sex". Detta alltså för att de inte vill/kan se att män är överrepresenterade som sexköpare och människohandlare.

   Ska läsa länken du skickade och även mer på din blogg. Jag har aldrig varit någonstans i Afrika, kanske borde resa dit någongång?

   Radera
 2. Jag tror inte ett dugg på den här "undersökningen" som Aftonbocken har gjort om att svenska kvinnor köper män för att tillfredsställa kvinnors sexualitet.

  Detta är uppenbart en manlig retorik och en manlig syn på kvinnlig sexualitet. Här sprider man nämligen myten om den vaginala orgasmen och penispenetration som en förutsättning för kvinnlig sexuell njutning. De allra flesta kvinnor får inte sexuell njutning, orgasm, på detta sätt.

  Dels så använder man sig av svarta män för att utmåla det som om kvinnor föredrar stora penisar. Detta skall göra hela resonemanget lite mer trovärdigt - vilken kvinna kan mostå stora penisar;)? Man inbillar folk att kvinnor till och med är beredda att betala för något som de inte har något som helst behov av. Stora penisar.

  Dels så använder man sig av äldre kvinnor för att göra påståendet trovärdigt, att finns kvinnor som "måste" betala män för att få ha penetrationssex med män, annars "får" de inget;). Vi vet tvärtom att många kvinnor får problem med penetrationssex ju högre upp i åldern de kommer.

  Män är mycket penisfixerade.

  Jag såg förresten nyligen en annan artikel där man kallade unga män som prostituerar sig för "pojkar" men de unga kvinnorna kallades "kvinnor". De pojkar och män som prostituerar sig i världen, säljer sig till andra män.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej den är ju väldigt vinklad. Vi ska, precis som du skriver, fås att tro att kvinnor fungerar precis som de sexköpande männen. Att kvinnor jagar sex lika mycket som de sexköpande männen. Att kvinnor i lika stor utsträckning som män betalar för det. Att kvinnor, liksom män, anser att penetration är det enda sexet.

   Jag tycker det här med "pojke" som alltså tydligen används på flera ställen är ganska intressant. Brukar man skriva så eller är det journalisterna som vill få de svenska kvinnorna att framstå som att de utnyttjar barn/ungdomar? Ordval kan ju ibland avslöja mer än man tror.

   Jag ger inte mycket för tidningar över huvud taget. De bevisar gång på gång att de inte kan skapa trovärdig journalistik.

   Radera
  2. Just precis AG. Man/män (och vissa kvinnor) vill upprätthålla föreställningen om att kvinnlig sexualitet är exakt likadan som den manliga och inte minst - alltid beroende av mäns könsorgan, för att tillfredsställas. Ingenting är mer falskt, än denna vitt spridda manliga myt.

   Det finns naturligtvis en orsak till att media använder ordet "pojke" istället för "man" och förmodligen vill man utmåla kvinnor som om kvinnor utnyttjar små pojkar sexuellt, på samma sätt som män/pedofiler utnyttjar små pojkar och flickor sexuellt.

   Tidningarna idag är rena skämtet. Det går inte att ta deras uppgifter på allvar längre. Den här artikeln och Aftonbockens "undersökning" är ju ren bluff, som det nu har visat sig.

   Frågan är då - varför ljuger Aftonbocken om att svenska kvinnor åker till Gambia och köper "prostituerade pojkar"?   Radera
  3. Det verkar tyvärr som att vi kommer allt närmare "tidningsdöden". Journalister var väl den yrkesgrupp svenskar hade minst förtroende för i någon undersökningen för ett par månader sedan? Det handlar inte enbart om att läsandet flyttar till nätet, utan om tidningarnas (minst sagt bristande) kvalitet. Allt är förljuget och grovt vinklat.

   Radera
 3. Det finns en tråd på sexköparforumet Flashback om just Gambia.
  Där står om hur lätt det är att köpa 14-årnga småflickor i Gambia. Fast dom kallas "negerhoror". Etnicitet och kön i oskön förening.

  Skrev ett mail till AB om detta. Tycker dom ska ge sig ut i EU och följa svenska torskar i spåren i den exploderande kvinnohandeln som numera består av 37% minderåriga flickor. Någon står ju för efterfrågan. Att döma av vad svenska män skriver på nätet så är det en hel del svenska män.
  Men det kanske är för farligt för AB, de kan ju bli hotade till livet av hallickar och övrig sexindustri. Det hot om som kvinnor i prostitution lever under.

  (Förresten ringde en upprörd svenska kvinna från Gambia till ring p1 för att svenska kvinnor i hjälporganisationer utpekas som sexköpare, hon kände kvinnor på bilderna. Det handlade inte alls om vad bilderna gav uttryck för. Jag skulle tro att en del av kvinnorna på bilderna skulle kunna anmäla AB för förtal. Hoppas de gör det.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så fruktansvärt att det är så pass många barn som utnyttjas och ännu hemskare blir det när man tänker på att svenska män deltar i det samtidigt som de anses vara de mest jämställda. Nej det vågar inte Aftonbladet, det är för svårt och för tungt. Jag menar, man kan ju få 500 arga mail med våldtäktshot om man skulle våga yppa något om det. Bra att du skrivit mail dock!

   Att de tar bilder på kvinnor som jobbar i hjälporganisationer och kallar de sexköpare visar bara hur fel ute de är och hur lite verkligt material de har att komma med. Kvinnorna borde verkligen anmäla för förtal.

   Radera