jjjj

jjjj

fredag 16 mars 2012

Frihet framför allt

*uppdaterad*

Tanken är vacker och jag håller fullständigt med: Människan ska vara fri. Fri att leva så som den önskar och göra vad den vill. Människan bör inte förtryckas under kontrollerande regimer. I Sverige finns en del starka krafter som propagerar för så kallad nyliberalism. Jag håller delvis med i liberala tankegångar. Vi ska ha yttrandefrihet, tryckfrihet och rätt att välja våra liv själva.

Ändå ser jag många problem i detta. Främst att människan utnyttjar sin frihet till att skada andra människor. Borde inte rätten att slippa bli drabbad av andras frihet ingå i begreppet? Nyliberalisterna och frihetskämparna vill ha oinskränkta rättigheter att göra och säga vad de vill. De är inte intresserade av att analysera maktstrukturer, inte intresserade av att se konsekvenserna av sina rättigheter eller att förstå att enskilda individers handlingar påverkar resten av samhället. Nej, allt handlar om individens frihet.

De ska ha rätt att använda droger och köpa alkohol när och var vi vill.
De ska ha rätt att betala för sex och strunta i varför en människa vill sälja sin kropp till en annan.
De ska ha rätt att importera fruar från fattiga länder.
De ska ha rätt att skriva till andra på Internet att de är fula och äckliga.
De ska ha rätt att anonymt håna kändisar (=alla som någonsin synts i media) i ett Skvallerforum.
De ska ha rätt att kalla invandrare för blattar och negrer.
De ska ha rätt att kämpa för att någon by fortfarande ska heta Negerbyn.
De ska ha rätt att propagera för att ingen med brytning får läsa upp nyheter på svensk Tv.
De ska ha rätt att måla rondellhundar.
De ska ha rätt att sprida tecknad barnporr.
De ska ha rätt att sprida bilder på mördade barn, trots att föräldrarna vädjar till folk att plocka bort bilderna.
De ska ha rätt att öppet uttrycka sin sexualitet, vilken den än är.

Detta kallas tydligen yttrandefrihet. Mår du dåligt av det här eller ser du några negativa konsekvenser av alla de här rättigheterna? Skyll dig själv och kom inte här och försök styra andra människor. Starkast vinner och Friheten framför allt.

Jag tror att de människor som väldigt starkt vill ivra sin rättigheter och vägrar inse att de går ut över andra, är de som redan har en stark position i samhället. De som aldrig behövt oroa sig för fattigdom och den desperation den medför. De som inte tillhör någon minoritet och vet hur det känns att kallas blatte, neger, tjingtjongare, ziggis eller sliddjur. De som inte behövt genomlida år av mobbning eller nätuthängningar. De som inte blivit drabbade av grova brott.

För de skulle förstå den dagen de själva blir utsatt för andra människor. Om någon ur deras familj skulle bli mördade, skulle de inte vilja att obduktionsbilderna fanns att tanka ner på TPB. Om de själva hade blivit utsatta för ett övergrepp, skulle de inte vilja ha det dokumenterat och uthängt. Om de själva hade varit för föremål för sina föräldrars bittra vårdnadstvist hade de inte velat att föräldrarna skulle skriva om det inför alla. Om de hade en flera 100 sidor lång skvallertråd om sig själva på Flashback, skulle de också kalla det mobbning. Om de också blev hotade för hur de såg ut, skulle de inte tycka det var okej.

Kanske kommer de förstå först när de blivit gamla. När andra har blivit starkare än dem. När de märker att deras röst inte längre räknas och ingen lyssnar. När någon annan kommer försöka utnyttja deras svaghet. När de själva inte kommer kunna freda sig mot andra människor. Får de några andra tankar då, tro...?

Just nu debatteras på Tryckfrihetssällskapets Facebooksida rätten att innehava och sprida barnporr (inte bara tecknad alltså, utan äkta dokumenterade övergrepp) och rätten att få utöva nekrofili. Det är sådant som dessa falska frihetsprofeter kämpar för. Alla i gruppen, inklusive grundaren, bör ta avstånd och klart markera att det inte är okej. Om inte, antar jag att de alla står för det...? 

10 kommentarer:

 1. Och de kanske förstår liberalismens ok om de blir återfödda som en nepalisk eller en thailändsk flicka och sålda till prostitution vid 12 år ålder och kommer att tillhöra de "frivilligas" skara några år senare.

  Nyliberalism tillsammans med marknadsliberalism är orsaken till det värsta brottet mot mänskliga rättigheter idag, det som Lydia Cacho skriver om.
  Hennes bok får inte glömmas bort.

  Dessa nyliberala krafter är det mest oempatiska som finns idag, just för att de under något sorts frihetsparaply tillåter sig att göra det mest vidriga handlingar.
  De starkas frihet.
  De som är födda av "rätt" föräldrar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen önskar jag inte folk något ont, men ibland tror jag att de skulle behöva vara med om något riktigt hemskt eller hamna i en kris för att förstå vad de utsätter andra för. De skulle behöva hamna på de svagas sida. Att resonera eller försöka väcka deras empatiska sida fungerar uppenbarligen inte, då de mycket riktigt är extremt oempatiska och känslokalla.

   Radera
 2. På något vis så känns det som om sådana där människor alltid klarar sig, att de glider fram på en räkmacka genom livet och aldrig behöver ta ansvar eller stå för konsekvenser. "Pappa betalar." Hoppas jag har fel.
  Själv tror jag mer på "Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov", Solidaritet, Medkänsla och Kants Kategoriska Imperativ. Typ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror tyvärr inte att du har fel. Världen är full av hemska personer som klarar sig och aldrig ställs till svars för sina handlingar. Det låter som bra ord att gå efter. Vi som kämpar för det vi tycker är gott måste kämpa och höras mer.

   Radera
 3. Och en del av de där nyliberalisterna tycker det är ok med pedofili eller om syster och bror har sex tillsammans och inte skulle det väl heller vara tokigt om någon ville idka sex med en död person. Frågan jag inte kan låta bli att ställa mig om de verkligen tycker det är så rätt om ovan nämnda saker skulle ske i den egna lilla familjen...Själv tycker jag tankesättet är vidrigt och får det fotfäste kommer det att ställa till det ordentligt i samhället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är precis de sakerna de kämpar för, under förespeglingen att staten inte ska lägga sig i människors privata angelägenheter. De kräver sina rättigheter och härskar över och hotar de som försöker säga ifrån. De har också ett fult knep att de försöker legalisera ALLT, trots att de egentligen är intresserade av en specifik fråga. Ex: de som är intresserade av barnoporr, ansluter sig till diverse liberala grupper och debatterar vitt skilda ämnen (inklusive barnporrslegalisering) men vill få det att verka som att de är något slags allmäna frihetsliberaler som kämpar för allas rättigheter. Men deras egentliga mål är alltså att föra fram en speciell intressefråga. Det är min teori iallafall.

   Självklart vill de inte att något ska drabba dem, men de behöver oftast inte vara rädda för det eftersom det är de som drabbar andra.

   Radera
 4. Yttrandefrihet är för mig en helt annan sak än att "få göra vad man vill". Det är inte yttrandefrihet att tex tillverka barnporr eftersom det bara är pedofiler som vill "yttra sig". Inga andra människor än pedofiler är intresserade av barnporr, naturligtvis.

  "Yttrandefriheten" handlar ofta om det du skriver AG. Starka, förmögna människor med makt som vill utnyttja de som inte har det lika bra förspänt, för sin egen vinning.

  Barn och döda har också yttrandefrihet och rätt att slippa skildras av pedofiler och nekrofiler i bild och film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. VI förstår det, men det oroar mig att de propagerar så hårt och med så lite motstånd. Ser folk igenom deras marknadsföring? Det verkar tyvärr inte som det...
   Exakt, även de svaga förtjänar sin yttrandefrihet.

   Radera
 5. Alla flickor (och pojkar) och kvinnor som utnyttjas runt om i världen, vad har de för yttrandefrihet?
  Vilken yttrandefrihet har barnet som blir filmat under våldtäkt?

  Vill också tillägga att sådana här uppräkningar är så bra att göra så att sambanden visas. Det blir så snuttifierat i vår snabbt snurrande mediala värld, så det är på bloggar som samband, mönster och strukturer måste komma fram idag.
  Bra gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vem ska tala om hur saker och ting ligger till om inte privata bloggar? Aftonbladet, kanske...? Vi vet alla att det inte går att lita på massmedia. Jag tror också att man ibland måste försöka visa på samband, ställa upp jämförelser och göra uppradade listor för att verkligen göra saker tydliga.

   Radera