jjjj

jjjj

onsdag 2 maj 2012

Abort och makt

Abort handlar om makt. Enligt abortmotståndare är det en fråga om liv, men jag skulle vilja påstå att det primärt handlar om makt och att bestämma över liv. Det är inte samma sak.

En del abortmotståndare tror så mycket på pro life att de bestämmer sig för att döda för sin sak. De dödar kvinnor(och deras foster), läkare, poliser och till och med oskyldiga i protest mot att kvinnor får genomföra abort. Våld mot abortkliniker och de som är för abort är erkänt som en form av kristen terrorism och har beskrivits som ett politiskt vapen mot kvinnors rättigheter.

För några veckor sedan kablades nyheten om en tioårig flicka som blivit mamma ut. Först skrevs det att hon var världens yngsta mamma, men det rekordet fick hon inte behålla länge när det sedan uppmärksammades att det fanns flera yngre mammor. I detta videoklipp som handlar om nyheten får man veta att den stackars flickan "inte riktigt förstått vad som har hänt" och att stammen hon kommer ifrån är mycket förtegna om vad som hänt (läs: de vet vem som våldtagit henne, men skyddar honom). I slutet av klippet nämns också en mexikansk elvaårig flicka som blev mamma efter att ha förvägrats abort.

I tidningen Good News #1 skrevs det om den svenska läkaren Staffan Bergström som arbetar med att minska mödradödligheten. Han har jobbat i olika afrikanska länder och säger "94 % av alla etiopiska kvinnor ser inte skymten av en vit rock under förlossningen". Han uppger också att i Tanzania, där det bor cirka 42 miljoner människor, finns omkring 140 gynekologer. Och som jag skrivit tidigare, och väljer att återkomma till, världen över negligeras kvinnors vårdbehov enbart för att de anses mindre värda än män.

I en värld utan abort tvingas våldtäktsoffer, incestoffer, fattiga, sjuka och barn föda barn. Män har makten att göra vem de vill gravida - kvinnan kan varken freda sig eller rätt att avsluta graviditeten. På så sätt blir kvinnan bunden till hemmet och barnen, utestängs från arbetsmarknaden, får minskad möjlighet att skaffa pengar och alltså mindre makt över sitt eget liv. Självklart handlar inte alla aborter om våldtäkt, men det måste tydliggöras vad konsekvenserna av förbjuden abort innebär.

Abortmotståndare talar aldrig heller om pappornas del i ett barns skapelse. De kan våldta eller bara råka glömma att de gjorde en kvinna gravid - men det är alltid kvinnan som ska skuldbeläggas om hon inte vill bli mamma. Det är kvinnan som ska ta ansvar och det är kvinnans som ska hatas om hon inte föder barnet. De är inte intresserade av att skydda barn som inte vill bli mammor. De vill till varje pris att kvinnor ska föda barn.

http://www.aftonbladet.se/debatt/article14737360.ab

6 kommentarer:

 1. Ditt inlägg är mycket fördomsfullt mot alla de du kallar abortmoståndare. Du drar likhetstecken mellan mördare och abortmotståndare, syftar då på USA och menar tydligen att stor del av USA:s befolkning (pro-life)skulle vara snudd på mördare.
  I själva verket är det ju abortivrare som tycker det är okej att döda människoliv...

  Även pro-lifare har mördats för sina åsikter, men tyssst om detta.

  Att det inte finns hjälp till kvinnor i Afrika och andra fattiga länder vid förlossning är orätt, håller med. Bra du ser det, för abortivrare brukar tycka att det enda värt att kämpa för annars är rätten till "säkra aborter" inte säkra förlossningar.
  Men är det okej att vi i rikare länder lockar deras läkare hit med feta löner, för att vi vill ha rätten till bra sjukvård före de fattiga i läkarnas hemländer. Är du beredd att ekonomiskt stödja läkarvård i Afrika själv? JAG (som är en av de av dig så förhatliga abortmotståndarna) gör det faktiskt.

  Att abortmotståndare "talar aldrig hellre om pappornas del i ett barns skapelse" är ännu en lögn som du fläskar på med. Otroligt fel.
  Tvärtom talas OFTA om pappans medverkan, och mannens skyldighet att skydda sig om han inte vill ha barn, hans ansvar. Även det faktum att han inte ges någon som helst rätt till det barn han är pappa till om han vill behålla det och kvinnan vill abortera. Något för genustänkarna att bita i, är det verkligen rättvist?

  Däremot brukar abortivrare uteslutande tala bara om kvinnan och hennes rätt till sin egen kropp etc, trots att barnet enligt modern vetenskap visserligen BOR i kvinnans kropp och är beroende av den de första månaderna av sitt liv men INTE är någon minsta del av hennes kropp. Barnet har en helt egen kropp nämligen.

  Att pro-lifare endast skuldbelägger och "hatar" kvinnan och inte är intresserade av att skydda barn som inte vill bli mammor är även det grovt förtal.
  Du säger det själv nedsättande att det är kristna värderingar som ligger bakom abortmotstånd. Kan du då så litet om detta att du inte vet att kristen tro innebär att ta ansvar för sex? Att ha sex utanför äktenskapet (dvs en trygg och etablerad relation mellan mannen och kvinnan som blir föräldrar) anses INTE bra eftersom Gud värnar om hela familjen även de barn som blir till.

  Hur denna kristna syn än kan reta somliga så kan den inte beskyllas för att inte se till barnets bästa, eller för att uppmuntra barn att ha sex och bli mammor. Eller till att männen ska ha kravlöst sex och smita från allt ansvar för ev barn som blir till.

  Du verkar också helt okunnig om att prolife-organisationer även engagerar sig för att kvinnor som blivit oplanerat gravida etc kan få hjälp och stöd på olika sätt, med att behålla sina barn eller med att få samtalsstöd och ev psykologhjälp om hon genomgår en abort och behöver hjälp.

  Tyvärr är ditt inlägg så fyllt med fördomar och rena lögner mot de som ser annorlunda på livets värde än du, så ska man tala om "hat" (som förblindar) så verkar du nog ha det största problemet med det. Man blir ledsen över att så mycket rena lögner och påhopp sprids.

  Kvinnor som gjort abort mår i många fall dåligt och behöver bearbeta sina känslor. Skuldkänslorna ges knappast av abortmotståndare (i Sverige pratas ju nästan bara om kvinnans lagliga rätt till abort). Varför känner då kvinnan djupt inom sig att hon har gjort något som känns helt fel, vilket många säger om sig själva???
  De upplever att de dödade sina barn, känslan och uttrycket kommer från dem själva och inte från några hemska abortmotståndare som lurar i vassen.
  Så ofta är ju abortmotståndare just kvinnor som själva gjort abort och tyckte det blev fel, så fel.

  Och ang abortmotståndare, antagligen är de flesta människor även i Sverige emot abort till del åtminstone när man tycker det används fel, abort pga att barnet är en flicka t ex. Eller att man använder abort istället för preventivmedel.

  Tycker "atmospheregirl" ska fundera över varför hon väljer att sprider osann hatpropaganda. Ta reda på fakta istället.

  SvaraRadera
 2. För det första sprider jag ingen osann hatpropaganda. Var i min text läser du in hat och vem tror du att jag hatar? Tror du att hat är samma sak som kritik och att alla som inte håller med dig hatar dig, eller vad menar du egentligen? Och vad i min text är osant? Är det kanske mitt sista stycke om papporna? Det är inte osant, men jag återkommer till det.

  Du påstår flera saker om mig och min text som inte är sanna. Du påstår att jag likställer mördare och abortmotståndare, trots att jag inte gör det. Jag börjar stycket i fråga med "En del..." och antyder inte alls att det skulle vara alla eller ens många. Dock anser jag det väldigt anmärkningsvärt att en grupp som påstår sig helga livet stått för så pass många våldsbrott som de faktiskt gjort. De mest extrema abortmotståndarna bevisar alltså min tes att de söker kontroll över kvinnor och inte värnar om livet.

  Varför får jag inte prata om att kristendomen står bakom en del av abortmotståndet och pro-choice? Jag vet att inte enbart kristna är emot abort. Och vad menar du med att kristendomen inte uppmanar kvinnor till att ha sex och bli mammor, det är väl just det den gör?

  Jo, abortmotståndare lägger över ansvaret och skulden på kvinnan. Låt mig tydliggöra detta genom att ta några exempel.

  I fattiga länder dör kvinnor och nyfödda barn på grund av att de inte får vård. Det beror delvis på den allmäna situationen som råder i ett land (ex naturkatastrofer, krig, svält osv), men till stor del också på att kvinnors vård inte prioriteras eller anses viktig. Trots att kvinnors liv riskeras i och med graviditeen väljer män att göra dem gravida. Det är inte männen som dör i barnsäng, det är kvinnorna.

  Överallt i världen blir väldigt unga kvinnor gravida, många genom våldtäkt eller inom ett arrangerade äktenskap. Läs exempelvis listan på världens yngsta mödrar som jag länkade till. Små våldtagna barn som tvingats blir mammor mot sin vilja, flera förvägrades abort. Det tycker du är bra. Du vill att barn ska ha barn. Hur många av männen som gjort dessa små barn till mammor tror du tog hand om barnen? Jag skulle gissa att vi rör oss mot noll.

  I västvärlden är det också kvinnor som får ta den största smällen vid oplanerad graviditet. Även om det som tur är finns fler bra pappor här, är det ändå kvinnan som tar det största ekonomiska och tidsmässiga ansvaret över barnet.

  Nej, abortmotståndare talar inte ofta om pappans ansvar att skydda sig och de bryr sig inte om flickor och kvinnor. De är upptagna med att trycka upp plakat med döda foster, skriva på internet att abortförespråkare är hatiska, sätta gravid kvinnor som försökt ta livet av sig i fängelse och förespråka det heliga äktenskapet. Om de verkligen brydde sig skulle man inte låta små barn föda barn. Jag ser exempelvis ett scenario framför mig där en våldtagen flicka får hjälp med abort, och där abortmotståndaren anklagar våldtäktsmannen för mord (eftersom han begick en handling som han visste skulle leda till en abort). Men vem tänker så?

  Jag vet faktiskt inte exakt hur kvinnor som gjort en abort känner sig, och är förvånad över att du kan veta så bra. Kan du föra deras talan, och bestämma vilka beslut som är bäst för dem? Varför vill du bestämma över andra?

  SvaraRadera
 3. Det viktigaste när det gäller abort är att diskutera det manliga tolkningsföreträdet när det gäller VAD sexualitet är.
  För det är själva fundamentet i abortmotståndet.
  Allt annat är fernissa=kvinnokroppens uppgift som kärl.

  Mannens utlösning på fel ställe gör kvinnan gravid!
  Sexualiteten som är lika med mannens utlösning.

  Så omdefiniera!
  Gör sexualieten lika med kvinnans utlösning.
  Då händer något. Det skakar om.
  En del fattar inte ens vad man pratar om, så lite vet dom.

  DÅ blir inga kvinnor blir gravida mot sin vilja.

  Det andra är att män som gör kvinnor gravida mot deras vilja skulle fällas för våldtäkt.
  Det är ju ett fruktansvärt övergrepp på kvinnokroppen, varför ska kvinnor finna sig i det?

  Nu har feminister i USA visat vägen genom att vilja förbjuda mannens utlösning /masturbering.
  Bra!
  Vi i Sverige borde följa exemplet- fokusera på mannens ansvar.
  Inte gå i försvar för abort som reflex utan lägga skulden där den hör hemma - hos mannen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så rätt. Fokuset bör ju inte ligga på kvinnan, det är inte hon som blir med barn av sig självt. Det är mannen som gör henne gravid och det är från det man ska utgå. Men det vill ju inte männen, det är så mycket lättare att lämpa över allt ansvar på kvinnan.

   Det är bra att saker börjar belysas ur kvinnans synvinkel. Kanske är utvecklingen långsamt på väg mot det bättre.

   Radera
 4. Shedlight har en viktig poäng, liksom bloggägaren. Om vi alla omdefinierar ordet "sex" som, för både kvinnor och män brukar betyda manlig penetration i andras kroppar, så får vi ett helt annat läge.

  Abortmotståndaren ovan, hävdar tex att mannen inte har några som helst rättigheter att besluta om kvinnan skall föda hans barn eller ej, när han har befruktat henne mot hennes vilja.

  Det har han naturligtvis. Mannen är den som har alla möjligheter att skydda kvinnan från befruktning genom att inte lägga sin sperma i kvinnans kropp.

  Kanske tycker abortmotståndaren ovan, att män skall få befrukta kvinnor som inte vill bli befruktade OCH dessutom få bestämma om kvinnan skall föda barnet, sörja för det resten av sitt liv med alla de konsekvenser det medför, ekonomiskt och socialt? Vilka val vill abortmotståndare då att kvinnor skall ha? Inga alls? Precis ALLT skall styras av mannen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Män vill självklart bestämma allt. De vill bestämma vad vad som är våldtäkt och inte, de vill bestämma vad som är ett bevis och inte, de vill bestämma när kvinnan blir gravid, att hon aldrig får göra abort, att hon ska vara hemma med barnet och att hon inte ska skilja sig.

   De bryr sig inte ett smack om att kvinnor och barn dör eller blir våldtagna.

   Radera