jjjj

jjjj

tisdag 7 februari 2012

Bilden av en flicka

Måste människor vara vackra? sexiga? smala? Måste flickor vara det? Här är hjärntvätten vi utsätts för varje dag, hela tiden, året runt:

1. Musik och musikvideor

Lady Marmalade - Christina Aguilera mfl
I'm a slave for you - Britney Spears
Monster - Kanye West
Promiscuous - Nelly Furtado ft Timbaland
When I grow up - The pussycat dolls
Alejandro - Lady Gaga
Beautiful - Snoop dog ft Pharell
... är bara några exempel på sexiga musikvideor

Kolla också in listan: 

Får man bättre sångröst om man klär av sig? Kan inte tjejer dansa annat än i underkläder? Har man gjort en medioker låt, men ändå vill man sälja kan man bara spela in en light porr-video så ska det nog gå bättre! 

2. Filmer

Även för att agera måste du vara smal och snygg. Eventuellt kan en tjock och ful (hänger alltid ihop, såklart!) få en biroll som en städerska eller dylikt, men överlag är det en perfekt yta som räknas. Varför tror ni Angelina Jolie är Hollywoods bäst betalade skådespelerska? Varför tror ni så många skådisar skönhetsopererar sig? Varför har det blivit allt vanligare att modeller går över till att göra film? 

Förutom en massa omotiverade sexscener och lättklädda kvinnliga karaktärer har jag lagt märke till att prostitution är ett vanligt element inom filmvärlden. Som ett litet erotiskt extra inslag. Speciellt i filmer (och böcker för den delen också, när jag tänker efter) som handlar om kriminalitet. För att normalisera? 

En film jag skulle vilja ta upp som särskilt exempel är filmen Chloe, som tidningen Plaza, var gulliga nog att skicka med i ett nummer för några månader sedan. Filmen är ett perfekt exempel på sexualiserad hjärntvätt. Den handlar om gynekologen Cathrine som misstänker att hennes man är otrogen och därför hyr in en prostituerad, Chloe, som ska flirta med honom för att se om han lockas av henne. Filmen visar inte speciellt mycket hud, men de pratar om sex, Chloe har sex med flera personer inom samma familj, mamma Cathrine pratar om sex med sin son och hans flickvän osv. Och filmen börjar med Chloes ord: 

" I guess I've always been pretty good with words. In my line of business. It's as important to be able to describe what I'm doing as it is to do what I'm doing. When to say what. What words to select. 
 Some men hate to hear certain terms. They can't stand specific moves and then they can't live without others. It's part of my job to know where to place my hand, my lips, my tongue, my leg and even my thoughts. 
What kind of pressure, for how long, when to stop. I can become your first kiss... or a torn out image from a Playboy magazine that you found when you were 9 years old. 
Am I your secretary or am I your daughter? Maybe I'm your seventh grade math teacher you always hated. All I know is that if I do it just right, I can become your living, breathing, unflinching dream, and then I can actually disappear. "

Helt normalt sätt att inleda en film, eller? 

3. Tv och tv-serier

Mammor och mini-modeller, Americas Next Top Model, Models inc., Svenska Top Model, Jersey shore, Big brother, Plastikkliniken och en massa tv-serier som är lika utseendesfixerade som filmer är. Om man ens skulle få för sig att titta på dumburken tröttnar man efter en timme då programmet man försökte se avbrutits 4 gånger av tröttsamma reklampauser. Helt värdelöst.

4. Reklam och modeller

De är överallt, går inte att missa eller komma ifrån. På skyltar utomhus, i tidningar, på TV, i klädaffärerna, i kataloger i brevlådan - de vackra, leende, smala modellerna. Modeller dör i anorexia, men modevärlden rycker på axlarna, säger "men bara de smalaste blir bokade" och trycker upp ännu en retuscherad jätteplanch på en blondin i underkläder. 


Sök också på youtube: Killing us softly, Banned Commercial, The Axe effect...

4. Leksaker och barnkläder

Det ska ju börjas tidigt. Eftersom "flickor ska vara flickor" matas de från att de är nyfödda med rosa kläder, prylar och leksaker. Små flickor anses välja själva att leka med Barbiedockor, Bratzdockor, Prinsessutstyrslar och Hello Kitty-prylar. Deras kläder (som för övrigt är mindre och tajtare än pojkkläder i samma storlek) är rosa, lila och med Hello Kitty eller djurtryck. 

En del klädskapare tycker även att små flickor ska ha stringtrosor, bh, bikini och kort-kort kjol. Sjukt!!!

Är barn assescoarer? Finns de till för att föräldrarna och andra vuxna ska tycka att de är söta? 

5. Tjejtidningar

Frida, Veckorevyn, Plaza, Cosmopolitan, Elle, Vogue, Sofis mode, Damernas värld, Style by, Woman....
Olika namn, men samma sak ändå. Sida upp efter sida med reklam för diverse skönhetsprodukter eller modereportage. 

Och så alla dessa mängder av "tips" om hur vi ska förändra oss: Så får du bättre hy på 1 vecka, så får du platt mage innan sommaren, så lägger du bäst vårens ögonskugga, så matchar du dina örhängen, så plattar du håret utan att det slits, så får du kändisens stil, så får du honom att gilla dig, så förbättrar du ert sexliv... 

Utseende och sex - det är väl kvinnors största intresse? 

6. Porr

Bara ett klick bort, och porrens värld öppnar sig. Där tillhör alla flickor och kvinnor en kategori, så att man snabbt kan urskilja om man vill titta på henne eller inte. Är hon milf, blond, ung, gammal, tjock, smal, asiat, afrikan, rödhårig, lång, har hon silikon? Klick. 

Inom porren är kvinnor knappt människor. Enbart objekt som ska tillfredställa andra. Vad de heter, vilka de är, hur de hamnade inom porrbranchen och vad de egentligen gillar är mindre intressant. 

Och porren kryper allt närmare oss, då den normaliseras i film, musikvideor och reklam. Alltså gör porrens bild av kvinnan och kvinnlighet också det. 


7. Bilder: 
Jag började skriva det här inlägget idag efter att ha sett dokumentären Sexy Inc. Our children under influence som handlar om just propagandan vi har omkring oss och hur samhället blir allt mer inriktat på sex i allt yngre ålder.Vill vi ha det här samhället? Vill vi att andra ska defniera våra intressen och tjäna pengar på våra osäkerheter? Kan det vara så att en del vet att kvinnor håller sig på mattan om de är fullt upptagna med hur de ser ut? 

6 kommentarer:

 1. Den här filmen skildrar en förfärlig verklighet men känns ändå lite hoppfull, för de försöker ge unga flickor ett verktyg - att vara KRITISKA.

  Ju mer man har lärt sig om kvinnohistoria och hur det der ut härhemma och runt världen, ju mer som man blir medveten om hur vi alla påverkas, desto mer negativ har jag blivit till porren. Jag var inte det från början, men
  det berodde på okunskap.
  Porren är faktiskt detenskilt värsta kvinnoförtrycket och det bara ökar.
  Mjukporren i breder ut sig som en effekt av det i reklamen och i media.

  Madonna och Spice Girls är nog de stjärnor som har bidragit till att sexualisera kvinnokroppen mest och gjort att avklätt på scenen har blivit normalt även för svenska kvinnliga artister.

  Vi måste agera och sprida info så mkt vi kan på våra olika håll.

  Det här inlägget verkligen jättebra, det skulle alla högstadieflickor läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att vara kritiska och sprida information är väl det vi kan göra. Prata med eventuella egna barn, men även andras, och såklart vuxna. Ställa frågor, få dem att reflektera, berätta att de inte måste vara på ett speciellt sätt - och kanske framförallt vara en bra förebild själv.

   Jag har varit hjärntvättad så länge, så det är mer först nyligen som jag börjat inse hur sexualiserat och "avklätt" vårat samhälle verkligen är. Jag har alltid trott att det är något normalt, något man bara accepterat, att tjejer ska vara nakna i nästan all media.

   Alla borde läsa din blogg också.

   Radera
 2. Det som drabbar kvinnor, drabbar också ofta barnen. Det är fruktansvärt hur små barn sexualiseras i så unga år.

  Jag har länge sagt att det är dags att införa skoluniformer och då inte kjolar för flickor och kortbyxor för pojkar, utan unisex-uniformer.

  Varför inte så "osexigt" och bekvämt som möjligt, kanske one-piece? I samma färg förstås, inte rosa för flickor och blått för pojkar.

  Man funderar ju över vilka som sitter bakom allt det här? Vilka reklambyråer, skivbolag etc sitter och skapar allt det här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst finns det fördelar med skoluniformer, och jag kan också tycka att det vore bra. Dock löser de inte alla problem. I Japan exempelvis där flickor har kjol som del av sin skoluniform är det populärt att dubbelvika kjolen i midjan så att den blir jättekort. Och det är ju så att säga "frivilligt".

   Det är väl i princip alla...?

   Radera
 3. Jo, allt är ju "frivilligt" när det gäller kvinnor..?
  Men en one-piece går inte att "rulla upp" i midjan. Den ser ut som en stor pyjamasoverall;)
  Funderar på att köpa mig en egen, de verkar vara jättesköna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tjejer och kvinnor är väldigt frivilliga. Just det, det är såna där overallplagg. Jo men då röstar jag också på att vi inför de i skolorna! :)

   Radera