jjjj

jjjj

måndag 20 februari 2012

För ful för ett jobb?

http://www.aftonbladet.se/wendela/article14403854.ab

SÖS lägger ut en jobbannons där de söker " Sjuksköterskor Tv-snygga eller söderhipster ". För det är väldigt viktigt att de som tar blodprov, sätter katetrar och delar ut mediciner är snygga. Det fattar väl vem som helst? Jag menar tänk om man var jättesjuk och den som ger en en spruta är ful - då kan man ju typ dö! Eller hur tänkte de egentligen?

Sedan kommer den sedvanliga ursäkten att allt bara var ett skämt. För det var ju jätteroligt att skämta om att man måste vara snygg eller hipster för att få jobba som sjuksköterska. Haha! Den som inte tycker sådana skämt är roliga saknar helt humor.

Så lustigt att detta kom upp just nu, ett par dagar efter att mitt inlägg om Avklädda sporttjejer och jag i kommentatorfältet diskuterade om hur det ställs allt högre krav på utseende inom olika yrkeskategorier. Sjävklart är det ingen slump att det är just snygga sjuksköterskor, och inte brandmän eller byggjobbare, som söks. Sjuksköterskor är ju en av de mest kvinnodominerade yrken och kvinnor vet vi måste vara smala och snygga. Som alla i Tv-serierna.

Vi är inte där riktigt än, men ser vi inte var vi är på väg? Det är redan totalt accepterat att man måste vara vacker för att jobba inom nöjesbranchen, trots att det är helt möjligt att ha på sig kläder, sjunga, spela instrument och gestalta karaktärer hur man än ser ut. Nej, man måste inte vara smal, snygg eller sexig!
Det jobbas hårt för att kvinnor och sport ska förknippas med avkläddhet och sexighet. Samtidigt som intresset för att titta på kvinnor som sportar (ex sk "damfotboll") är nere på noll, berättar media om hur kvinnor måste klä av sig i diverse kalendrar för att skaffa pengar till deras klubbar. Jag vet även att chefer som rekryterar folk till kassa- och butiksjobb bryr sig väldigt mycket om den anställdas utseende. Mer än vad folk kanske tror och vill inse. Jag skulle vilja säga att en stor del av de människor du möter när du ska köpa en dricka eller en t-shirt står i kassan enbart tack vare sitt utseende.

Det finns diverse utklädningskläder som också ska få en att assosciera yrkesgrupper med sex. Kostymer för sexiga sjuksköterskor, nunnor, poliser, skolflickor, sekreterare och hushållerska.

Än så länge kallas det humor. Men det är inte humor, utan utseendeskraven blir bara högre och breder ut sig till allt fler yrkesgrupper. Säkert håller många inte med mig, och tycker att jag överdriver, men jag ser en framtid där spärrvakter måste vara snygga och gärna avklädda. Likaså matbutikspersonal, lärare, lokalvårdare, sjukvårdspersonal och i princip alla jobb där du syns faktiskt.

För vi blir intalade att fulhet är något hemskt skrämmande. Bara vackra människor får synas. Och idag när man kan göra allt från att sminka sig, till att operera om hela sitt utseende blir fulhet något allt mer konstigt. Varför vara ful när man kan operera sig liksom?

Kommer fula människor snart få jobba alls?


8 kommentarer:

 1. Visst kommer "fula" människor att få jobb, det kommer ju fortfarande att behövas kompetent personal. Men de kommer inte att få synas, liksom tidigare.
  De kommer att få laga maten men inte servera den. De kommer att få sjunga - i kören. De kommer att få sköta inköpen till affären men inte stå i kassan.
  Förutom de som kan snacka för sig, de klarar sig alltid.
  Vi är redan där.
  Men det kommer att bli värre.
  Tills dess att tillräckligt många har fått nog. Det pyr - har du märkt det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du sätter "fula" inom citationstecken. Det gjorde inte jag, men det bör kanske påpekas att det folk kallar fult i själva verket inte alltid är det.
   Visst kommer "fula" människor få jobb, men jag tror de kommer bli allt mer diskriminerade till förmån för de som anses snygga. Och vem säger att skönhetshetsen inte kommer spilla ut över även de arbetskategorier som inte syns? Det blir ju liksom en vana att tänka att den man anställer ska vara vacker.
   Ja, samhället pyr verkligen på många håll och kanter. Folk är trötta på hur allt är. Jag hoppas att tillräckligt många har viljan att förändra saker till det positiva, men är rädd för att det kommer hända något obehagligt...

   Radera
 2. Äldre kvinnor anses kanske som "fula" eftersom de sällan, till och med aldrig, får visas i bild? Med undantag för de äldre kvinnor som ser 20 år yngre ut än vad de är, pga retuschering, botox och smink.

  Till och med i en reklam för klimakteriemedicin så visas en kvinna som ser ut att vara runt 30-40 år. Hur många kvinnor hamnar i klimakteriet i den åldern, undrar man?

  De enda "fula" människor som överhuvudtaget får visas i reklam, tv och film, är män. Inte sällan gamla, tjocka och flintskalliga gubbar som förstås har en fru helt utanför sin egen "klass". Fruar till "fula" män får nämligen inte vara lika fula som männen, trots att vi vet att de flesta män och kvinnor "väljer" och tvingas välja partner efter hur man själv ser ut. Dvs "snygga" kvinnor väljer ofta "snygga" män och "fula" kvinnor måste välja "fula" män.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår bara inte vad som är så farligt med "fula" människor, och kanske främst kvinnor? Medierna är ju extremt diskriminerande mot äldre kvinnor, ungefär som om de inte får finnas. Sorgligt!

   Det är väl främst män med mycket pengar som skaffar sig vackra, unga flickvänner som drömmer om ett glamoröst liv alternativt svenssongubbar som skaffar importfru. Annars är det ju som du säger att maka söker kaka, oftast.

   Radera
 3. Det intressanta är att det är en manlig sjuksköterska som JO-anmält annonsen som diskriminerande.
  Inte en kvinna utav den övervägande delen kvinnliga yrkeskåren.
  Det blir en sorts Tootsie-effekt; först när en man blir diskriminerad reagerar han på samma förtryck som kvinnor utstts för hela tiden som en norm.
  Missförstå mig inte, det är jättebra gjort av denne man, mend et visar det inte ändå att kvinnor är så vana vid att bli utseendebedömda att de inte orkar reagera varenda gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så ironiskt på något sätt. Jo men det är väl som du säger. Om kvinnor skulle anmäla varje gång de såg eller hörde något kvinnoförnedrande eller sexistiskt skulle vi inte ha mycket tid till annat. Bra att det blir anmält i vilket fall som helst.

   Radera
 4. Den manliga chefsjuksköterskan som är en av dem som ligger bakom annonsen uppger att "Meningen med själva rubriken är att sticka ut i mängden. Det var en brainstorming om hur vi skulle utforma annonsen".

  Detta säger oss nivån på denna man. Inte mycket till brainstorming där inte ;)

  Han får frågan om vilka andra rubrikförslag de hade.

  "Det minns jag inte nu".

  Hahahahah. För de hade inga andra förslag. Hjärnverksamheten tog liksom slut vid sexismens början.

  Han vill inte heller visa sig på bild och tycker inte att bilden på honom på KI:s hemsida ska visas. Han uppger att den inte är representativ.

  Och vet ni vad. Han är ful. Jag som sett den kan upplysa om att den är mycket representativ för en mansgris.
  Det är ju också så här det ser ut.

  Män med dålig självkänsla är de som genom sexism och trakasserier mm alltid måste objektifera kvinnor och underordna kvinnor. En man som har sunda värderingar och bra självkänsla har inget behov av att reducera kvinnor till objekt och få kvinnor att känna dålig självkänsla.

  Men det har de här mansgrisarna som Mats Glaser.

  Det är också viktigt att komma ihåg att humor (som de alltid och tröttsamt hänvisar till) är en härskarteknik dvs ett sätt att t ex objektifiera kvinnor eller uttala sig negativt om en viss etnicitet etc.

  Det är oroväckande om inte ett flertal kvinnor anmäler annonsen. Då har sexismen blivit helt normaliserad.

  Det är också viktigt att komma ihåg att männen är medvetna om genusstrukturerna. Om kvinnor anmäler, så anser både män och kvinnor att kvinnorna är känsliga och inte har humor istället för att problematisera männen bakom annonsen.

  Detta daltande med vuxna män!

  På mitt jobb har vi iaf debatterat annonsen flitigt samt kritiserat den hårt!

  /Utred rättsväsendet NU

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du kommenterar är, Utred rättsväsendet NU. =)

   Jag reagerade också på att han motsa sig att hans egen bild skulle användas på Aftonbladet. Inte för att det är speciellt svårt att förstå att man inte vill fläkas ut på bild, men det blir lite konstigt när han anser att andra ska bedömas efter sitt utseende. Tål han inte lite skämt (=att andra diskuterar hans utseende), han också?

   Jag är allvarligt trött på alla ursäkter för att bete sig som ett svin. Ex att kalla det för yttrandefrihet när man mobbar någon. Och så detta med humor förstås... Att säga lite vad som helst, och sedan när folk upprörs så hävdar man att de är humörlösa, tråkiga, torra.

   Vi får hoppas att tillräckligt många människor orkar stå emot och inte brytas ner av alla dessa härskartekniker. Att människor inte bryr sig om när de blir kallade radikala, batikhäxor, tråkiga, moraltanter med mera - utan kämpar för förändring ändå.

   Radera