jjjj

jjjj

söndag 5 februari 2012

Rent hus

Idag har jag ägnat åt att städa hemma. Även om det inte är speciellt roligt, och det finns massa andra saker jag hellre skulle ha gjort, är det ju så skönt när man väl gjort det! Energierna blir så mycket bättre, man hittar saker och det är mer hygieniskt att ha det rent omkring sig. I alla fall jag måste verkligen anstränga mig för att det inte ska bli stökigt. En tröja på golvet här, en odiskad tallrik där - och vips så har det blivit jättestökigt.

Min bästa motivation för att få saker gjorda, och mitt tips till andra som inte orkar städa, är att titta på gamla klipp från 'Rent Hus' eller brittiska 'How clean is your house?' Bara efter några minuters tittande känns det helt plötsligt inte alls speciellt jobbigt att dra fram dammsugaren, diska eller tvätta. Man kan till och med få för sig att dra fram spisen eller städa ur hela garderoben. Det är fantastiskt!

Det man inte får glömma är att bakom programmen ligger ofta djupt tragiska livsöden. Många av de medverkande är deprimerade och även om de skulle vilja städa har det gått för långt för att de ska klara av att börja.

En annan bakomliggande orsak till extrem stökighet är maniskt samlande (eng compulsive hoarding). Det innebär att man samlar på saker, fast för mycket... Manisk samling kan vara ett isolerat problem eller del av någons OCD. Det finns massor av olika varianter av problemet. Människor som lider av detta kan ha en föreställning om att saker har ett värde, "går att sälja" eller så har helt meningslösa föremål ett personligt värde för dem. De kan samla på precis allt, men ibland harde något slags föremål de särskilt prioriterar. Det kan vara allt från bildäck, böcker, hushållsmaskiner till plastpåsar och rent skräp. I vissa fall har ett normalt samlande av omtycka föremål (ex änglar, porslinsfigurer, glas) gått över styr. Att göra sig av med saker kan framkalla extrem ångest och då handlar det såklart inte bara om att få städat, utan man måste ta tag i de bakomliggande orsakerna.

Den sorgligaste formen av detta är djursamlande (eng Animal hoarding). Då går det inte bara ut över den sjuke, utan över andra levande varelser. Dessa människor fäster sig vid och skaffar massa djur, som de sedan inte kan ta hand om. Det är vanligt att de får för sig att de måste rädda hemlösa djur och att de är djurvänner. Det är de inte. Vilda djur ska inte leva med människor lika lite som upp emot 100 "husdjur" ska leva tillsammans på en liten yta hos en människa.
Människan slutar aldrig att förundra och fascinera mig.

---
http://en.wikipedia.org/wiki/Compulsive_hoarding
http://en.wikipedia.org/wiki/Compulsive_hoardingInga kommentarer:

Skicka en kommentar