jjjj

jjjj

onsdag 29 februari 2012

Fattiga mammor?


Något som slår mig i debatten om den kvoterade föräldraledighetens vara eller icke vara är hur många det är som påstår att de inte har råd att låta pappan i familjen stanna hemma med barnen, ens ett par månader. Det är deras argument mot kvoterad föräldrarledighet. För mig låter det endast som en dålig ursäkt.

Missförstå mig rätt, jag vet mycket väl att det finns fattiga svenskar och hur hemskt det är med brist på pengar. Jag tror bara inte att det är äkta fattigdom som folk pratar om när de påstår att de "inte har råd" att pappan skulle ta hand om sina barn. 

Jag vill hävda att man nästan alltid har råd med mer än man tror, utan vid vissa extrema fall som är mer regel än undantag. Standarden för vad man "måste" ha i Sverige för att inte räknas som eller känna sig fattig är väldigt hög. Hur många av de som påstår sig "inte ha råd" åker på semestrar, röker, har husdjur, går på bio, köper dyr hemelektronik, kör bil? 

Folk skriver att det är viktigare att det finns mat på bordet än att pappan är hemma med sina barn. Det kan jag visserligen hålla med om, men om det är så illa ställt att man inte kan avvara ett par tusenlappar kanske man inte ens skulle skaffat barn från första början. Menar de på fullt allvar att hela familjen skulle dö av svält, om pappan exempelvis blev sjuk eller råkade ut för en olycka? 

I slutändan tror jag det handlar om att man vill att kvinnor ska sitta i den sits de gör. Ta ut all föräldrarledighet, hamna efter i karriärsstegen och fortsätta tjäna mindre än män. Så att man kan fortsätta skylla att pappor inte vill vara hemma med sina barn, på att mammorna är för fattiga. För hur ska något kunna förändras om man gör på samma sätt hela tiden?

3 kommentarer:

  1. En doktorand vid GU ( Jörgen Larsson, sociologi) som tittat litegrann på småbarnspappors situation.

    Det finns främst två skäl till denna grupp inte tar ut mer föräldraledighet, ekonomi är bara det ena, det andra är att det inte är att det inte är tillåtet på jobbet dvs socialt tillåtet.

    Det pratar man aldrig om, det är ständigt endast det ekonomiska skälet som förs fram.

    Det stod litegrann om det i denna tidningsartikel

    http://landskrona.lokaltidningen.se/faa-vaagar-gaa-ned-i-arbetstid-/20120224/artikler/702299719/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för artikeltipset. Hm, det argumentet har jag inte riktigt tänkt på. Det kanske är jobbigt att vilja ta ledigt, när det inte är så vanligt att män gör det.

      Men det verkar inte direkt vara så att män klagar heller? Män är ganska kvicka med att komma med argument om varför de inte ska vara hemma med sina barn, och mindre kvicka med att diskutera eventuellt socialt tryck på arbetsplatser...

      Radera
  2. Undanflykter, undanflykter.
    Pappor vill uppenbarligen inte dela föräldraransvaret och den ekonomiska "bördan" som ett litet barn medför.

    Mammor struntar ju i att de förlorar en väldig massa pengar när de skaffar barn, både lön och pension. Varför gör inte pappor detsamma? Vad är viktigare för pappor än att få tid med sina barn? Pengar, tydligen.

    SvaraRadera