jjjj

jjjj

tisdag 20 mars 2012

Ta semester, Florence!

Det går bra att nedvärdera sjuksköterskor, men mindre bra att klara sig utan dem. Idag skrev Metro om att det i sommar kommar råda akut brist på sjuksköterskor i sommar.


Det här är självklart upprörande. Inte enbart för att det är direkt farligt, utan för att en del av anledning är att för få personer vill bli sjuksköterskor för att det är för lite betalt. Det i sin tur beror på att yrket är kraftigt nedvärderat och ekonomiskt underprioriterat. 

Det är inte fint att vara sjuksköterska. Inte ens i närheten så fint som att vara läkare. Det syns i attityden hos folk ("en sjuksköterska är bara en misslyckad läkare" "bara de som inte kommer in på läkarprogrammet blir syrror") och det syns i plånboken. Tre års heltidsstudier och ett enormt ansvar. Och det blir en nationell nyhet av att en avgångsklass sjuksköterskor kommer kräva 24000 i ingångslön. Detta är flera tusen mer än sjusköterskornas vanliga ingångslön som ligger på runt 20500-22000 någonting. (Om SSK löner) Löneökningen sker också fruktansvärt långsamt, även för de med specialistutbildningar. 
En högskoleingenjör som också studerat i tre år, har en ingångslön på cirka 28000. Det tar flera år för en sjuksköterska att komma upp till den lönen, vissa gör det aldrig. Jag vet de som tjänar mer än sjuksköterskor gör per timme som jobbar i en matbutik. 

Vad gör då sjuksköterskor som är så fruktansvärt oviktigt? 

Delar ut mediciner ( rätt antal tabletter, sätter dropp, intravenösa mediciner av olika slag)
Tar blodprover
Svarar i telefon när du ringer sjukvårdsupplysningen och 112
Åker ambulans och ägnar sig åt akutsjukvård
Gör ultraljud på och förlöser gravida kvinnor
Assisterar läkarna vid operationer
Tar emot dig på akuten
Skriver in och ut dig från avdelningar
Arbetar med barn och ungdomars hälsa på skolor
Ansvarar för omvårdnaden vid röntgen och narkos
Jobbar med smärtlindring och omvårdnad av långtidssjuka (exempelvis cancerpatienter)
Vårdar våra äldre
Jobbar helger, nattpass, oregelbundet, slutar sent och börjar tidigt

Visst förstår man att de inte ska ha så hög lön, va? 

Ändå har Landstingen fattat att det kommar krisa till sig rejält nu i sommar när alla sjusköterskor antingen vill ha semester eller drar till Norge där man faktiskt kan tjäna lite pengar. Några arbetsplatser erbjuder bonusar för de som inte tar semester, för när läget blir akut finns det tydligen pengar att lägga ut ändå. 

"Men de väljer det själva ju, alla vet att jobbet är uselt betalt." Och nu har vi svenskar valt själva att vi inte ska ha några sjuksköterskor i sommar. När ska Sverige börja betala ut en rimlig lön till en av de viktigaste yrkeskårerna?  

10 kommentarer:

  1. Ja och så får man ju komma ihåg att det är ju mest "bara" kvinnor som är sjuksköterskor. Ändå finns det dom som vill hävda att kvinnor inte alls har lägre löner. Samma sak gäller de som arbetar i omsorgen, som tar hand om, utbildar och vårdar alla funktionshindrade, de som förr kallades för utvecklingsstörda. Lönerna där är vansinnigt låga och med tanke på det arbete dessa människor, vilket också mest är kvinnor, är det en skam att lönerna inte höjs ordentligt för alla dessa som sliter inom vård- och omsorg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, det är ju ingen slump att de yrken som kvinnor har också råkar vara de yrken som är allra mest underbetalda. SSK är samma sak som lärare. Jämför det med (högskole/civil) ingenjör, som har högre status och bra betalt. Det är en skam och det är farligt för alla som blir sjuka!

      Radera
  2. Det är inte bara att ta semester när man jobbar inom Nightingale-branschen. På måga ställen får man inte semester när man vill ha den eller behöver den.
    Nu är det tack och lov många som väljer själva att inte utbilda sig till sjuksköterskor. Det ska bli mycket intressant att se resultatet av de valen! För en 10-15 år sedan diskuterade man som vanligt sjuksköterskelönerna. Då var argumenten mot högre löner att lönerna är marknadsanpassade, man påstod att det fanns ett överskott av syrror, vilket inte var sant då heller. Idag finns inget överskott. Ska bli kul att se argumenten mot högre löner nu!

    Somrarna har alltid varit kristider inom vården, arbetsgivarna skriker högt varje år, ffa syrrors semestrar tvångsförläggs till tider som passar arbetsgivarna, bonusar betalas ut till dem som tar semester på annan tid än sommaren, bonusar betalas ut till dem som lyckas ragga vikarierande syrror till sommaren.
    Varje år blir arbetsgivarna lika överraskade och helt tagna på sängen av att 1) det blir sommar och 2) patienterna behöver vård även sommartid och 3) syrror ska ha semester.
    Varje år samma sak, trots att de har många månader på sig att förbereda nästa sommar. Kanske genom att anställa ytterligare några syrror? Bara som förslag alltså.

    Jag har aldrig hört påståenden om att syrror skulle vara personer som inte kom in på läkarutbildningen. Läkare och sjuksköterskor har olika arbetsuppgifter och man väljer vilka uppgifter man vill jobba med. Däremot har mött personer som sett ner på syrrajobbet.
    Jag har slutat jobba som syrra, jag vill inte hjälpa personer med den här inställningen till mig och mitt arbete. De som inte anser mitt jobb värt en rimlig lön och lika rimliga arbetsvillkor ska heller inte ha min hjälp och tillgång till min kunskap.
    Det finns andra jobb, jobb där man inte har ansvar för andra människors liv men som ger högre lön och anständiga villkor.

    SvaraRadera
  3. Jag förstår att du slutade som sjuksköterska och att allt färre personer vill bli det. Självklart var du och alla andra ssk värda en rimlig lön och rimliga arbetsvillkor! Jag kan tänka mig att det vore ett riktigt intressant jobb om de sakerna kunde uppfyllas.

    Å ena sidan förstår jag att det inte bara är att ta semester. Jag har också haft press från arbetsgivare att ta kortare eller ingen semester, i ett helt annat yrke dock. Å andra sidan är det ju det faktum att ingen säger ifrån ORDENTLIGT som gör att det kan fortgå år efter år.

    SvaraRadera
  4. Det finns lite olika skäl till att sjuksköterskor inte säger ifrån.
    På mindre orter finns ingen stor arbetsmarknad, det kanske bara finns det kommunala äldreboendet att välja på om man vill slippa resa långa vägar. Det här vet arbetsgivarna och använder mot personalen. Jag tjänstgjorde en gång i grannkommunen till en sådan här liten ort och när de behövde min hjälp i min lilla hemkommun fick jag lägre lön, för "då hade jag ju inga kostsamma resor". Jobben var få där ute på landet och jag hade inget att sätta emot. Alternativet hade varit deltidsarbetslöshet eftersom arbetstillfällena alltså inte är så många ute i bygden.

    En annan orsak till att man inte säger ifrån ordentligt är att man är solidarisk med patienterna. Man vill ge så bra vård som möjligt och då måste det finnas personal som gör det. Den solidariteten utnyttjar också arbetsgivarna.

    Ett annat problem jag stött på var när syrror på ett sjukhus i Stockholmstrakten sade upp sig på löpande band för att flytta över till ett annat där lönerna var bättre. Då bildade man helt en enkelt en kartell mellan sjukhusen så syrrorna inte fick någon högre lön på det nya sjukhuset.
    Man samarbetar alltså för att hålla syrrornas löner nere.

    Nej vårdbranschen ska man hålla sig ifrån. Det är ingen lönsam utbildning. Studieskulder ska också betalas med den pisslön man får.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant att höra om dina erfarenheter. Men vad arg jag blir! Att det var så illa som du beskriver visste jag faktiskt inte. Att de samarbetar mellan arbetsplatser för att verkligen göra sjuksköterskor helt chanslösa är en skandal.

      Jag förstår också att mycket av det har att göra med patientsäkerheten. Man vill inte strejka och ta semester när man vet att människor blir lidande av det. Det är förstås också ett väldigt grymt sätt att hålla folk i sin makt. "Tänk på vad som kan hända om du tar semester..." En enskild person ska självklart aldrig behöva utsättas för det dilemmat.

      Det kanske alltså är så att det är väldigt svårt, och i vissa fall, omöjligt att göra något åt sin egen situation. Då återstår bara att inte jobba inom vården överhuvudtaget. Men någon måste ju...?

      Radera
  5. Hade en debatt med en av de antifeministiska männen i mans/papparättsrörelsen om varför kvinnor inom kommun och landsting är lågavlönade.

    Hans argument var att dessa kvinnor jobbar inom offentlig sektor och avlönas av skattebetalarna. Jag undrade då hur det kommer sig att en sopåkare utan utbildning, tjänar mer än en utbildad sjuksköterska..?

    Han svarade ungefär: "sopåkarna är ute i snö och oväder och lyfter tungt". Muauahahaha!!!

    Det intressanta med kvinnors lägre löner, är att kvinnor som grupp har högre utbildning än män som grupp. Utbildning är tänkt att ge högre löner, inte minst för att klara av att betala studielånen men det gäller tydligen inte för halva befolkningen, dvs kvinnor?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men herregud vilket kasst argument. Sjuksköterskor ansvarar för människors LIV! Det finns ingen vettig orsak till att inte betala ut ordentliga löner till dem, bara massa undanflykter. Jag ser inget annat skäl än att det är för att kvinnor jobbar med det.

      Nej, det hjälper tydligen inte ens att kvinnor utbildar sig. Vi får ändå sämre lön. Det är så att man blir galen...

      Radera
  6. Det finns så mycket tok inom Nightingale-branschen. När jag gick min utbildning var det inte ovanligt att man hade jobbat många år som undersköterska innan man hoppade på syrrautbildningen.
    Under de åren hade man lyckats få upp sin usk-lön litegrann.
    När man så kom ut som nyfärdig syrra så var det ett nytt yrke man hade vilket arbetgivarna naturligtvis använde sig av och man fick då gå ner i lön! Med nya studielån som skulle betalas och allting. Så att vara undersköterska och plugga till syrra var allt annat än en ekonomisk framgång.

    Sopåkaragumentet har jag också sett. Sopåkare ska vara jävligt tacksamma att få vara ute och få så mycket frisk luft på arbetstid, de borde ha löneavdrag för den förmånen! Tyngden och skaderisken är annars troligen densamma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att få lägre lön efter tre års högskolestudier är bara ytterligare ett exempel på hur sjukt sjuksköterskorna behandlas. Som sagt, en stor skandal.

      Att sitta och hitta på argument för att förklara varför sopåkare tjänar mer än en ssk är urbota korkat. Tycker de själva att sopåkare är ett viktigare jobb?

      Jag var upprörd redan när jag skrev inlägget, men ju mer du berättat desto argare blir jag.

      Radera