jjjj

jjjj

söndag 20 maj 2012

Det farliga är inte de ondas ondska...

...utan de godas tystnad. För hur god är man egentligen om man låter brott, förtryck, mobbning och ondska fortgå utan att ens ha försökt göra något åt det? Tystnad räcker inte. Man måste aktivt ta avstånd från det som är fel och lika aktivt ta ställning för det som är rätt.

Varje människa har möjlighet att göra något för att förbättra sitt och andras liv. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. En uttjatad klyscha kanske, men är det inte sant ändå? För det handlar ju inte om att en enda person ska lösa hela världens problem, utan att se vad man faktiskt kan göra. I vissa fall kräver det en del ansträngning, att man faktiskt lägger ner lite tid och engagemang i saker. Andra gånger är det faktiskt inte så svårt, det räcker med något litet för att det ska bli resultat. 

De onda frågar inte om lov innan de börjar begå sina ondskefulla handlingar. De frågar inte om de får våldta, döda, starta krig mot, släppa atombomber på, hota, trakassera, mobba eller råna andra människor. Ingen frågar heller om lov innan de lägger beslag på jordens alla pengar och naturtillgångar, lobbar för barnporr, förbjuder andra från att rösta eller inskränker andras frihet på alla möjliga olika sätt. Det är rättigheter de tar sig. 

Det betyder att vi som vill kämpa för något gott också måste göra våra röster hörda. Vi måste säga ifrån när något är fel. Vi måste säga ifrån när någon behandlar andra illa i det dagliga livet, hjälpa folk i vår närhet, och vi måste också lära oss att se de stora sammanhangen och förändra samhället och i förlängningen världen. Ingen kommer ge dig möjligheten att prata, blogga, gå med i eller starta en förening, engagera dig politiskt eller bli rik. Det är något man själv får ta sig rättigheten att göra. 

Alldeles för ofta tar människor saker för givna. Vi måste inse att vi är en del av allt, och alltså kan vi påverka världen. Det är hög tid att vi tar ställning för det vi anser vara rätt!

2 kommentarer:

  1. Många verkar tro att världen, samhället, livet är för någon annan att fixa. Det kommer aldrig att hända.
    Det är vår värld, vårt samhälle, vårt liv och alltså vårt gemensamma ansvar.
    Vi kan inte vänta på att någon annan ska börja, vi måste börja med oss själva och fundera på vilket sätt vi kan göra skillnad.
    Även ett litet steg är ett steg!

    SvaraRadera