jjjj

jjjj

tisdag 8 maj 2012

The magnolia state & Creole state

Ikväll har jag sett filmen The help. För den som inte sett den, handlar den om svartas situation i Jackson, Mississippi under 60-talet. Det handlar om svarta kvinnor vars enda möjlighet att försörja sig är att bli hembiträden åt de vita och rika. Om rasismen som frodas och hur illa de behandlas. Jag skulle vilja rekommendera den för att skådespelerna är bra, den är välskriven och bitvis rolig. Men mest av allt är den sorglig och jag känner mig riktigt ledsen nu efteråt.

Det sorgligaste är inte filmkaraktärernas livsöden, eller ens att de troligtvis ligger väldigt nära sanningen, utan var vi kommit. Nämligen, inte speciellt långt alls. För hur ser Mississippi ut idag?

Mississippi är USA:s fattigaste delstat och har sämst BNP per capita. Där är barnadödligheten som allra högst (värre för svarta än för vita). Förutom District of Colombia (DC) är den förväntade medellivslängden som allra kortast. Det är den tredje olyckligaste staten i undersökningar på folks känsla av lycka. Det är den staten invånarna tjänar minst. Det är den tredje sämst utbildade staten. Det är en av de stater med högst arbetslöshet. Det är den näst sämsta staten att bo i (sk livable*). Det är den stat där människor är tjockast. Det är den stat där sjukvården är sämst. Och det är också den stat där det bor procentuellt flest svarta människor.

I grannstaten, Louisiana (där skräckfilmen Skeleton Key utspelar sig, och som också tar upp en del om svartas situation), är situationen inte speciellt mycket bättre. Louisiana kommer efter Mississippi i andel procent svarta invånare. Där är barnadödligheten näst högst. Medellivslängden är den tredje sämsta. Det är den femte olyckligaste staten. Det är den sämsta staten (least livable*) att bo i. Det är en av de ohälsosammaste staterna och den femte tjockaste. Femte sämst utbildade och tredje farligaste. Något bättre ser det ut när man tittar på arbetslöshet, BNP per capita och inkomst. Detta troligtvis för tack vare storstaden New Orleans.

De här sifforna är verkligen sorgliga. Idag, snart 150 år sedan slaveriet officiellt avskaffades, lever svarta i USA fortfarande som andra klassens medborgare. Den situation som de svarta upplevde i The help kändes faktiskt inte långt ifrån slaveri. De fick utstå grova rasistiska förnedringar, fick bara jobb som hembiträden åt de vita, kunde avskedas närsomhelst och levde i fattigdom.

Jag kommer att återkomma mer till detta, eftersom de här siffrorna verkligen upprörde mig.

----

*livable: To determine a state's livability rating, each state's rankings in 44 categories were averaged. Some of the positive factors included household income, homeownership, job growth, and educational attainment. The negative factors included crime rate, poverty rate, infant mortality rate, and unemployment rate.


----


Mississippi på Wikipedia
Louisiana på Wikipedia
Medelinkomst i varje stat
Spädbarnsdödlighet i varje stat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar