jjjj

jjjj

tisdag 8 maj 2012

Prinsessgenen

Drottning Carola och hennes prinsessa

Alla flickor vill vara prinsessor. Till och med flickor som levt på barnhem i Sydafrika (där det inte finns några prinsessor) har en djupgående drift att vilja vara och se ut som prinsessor.

Detta behov ligger i deras natur och har ingenting att göra med vilka förväntningar omgivningen ställer på dem. Flickorna väljer allt från vilka doppresenter de ska få till hårförlängningar vid tre års ålder. Mammorna uppfyller bara döttrarnas krav på att få vara prinsessor när de klär flickorna i rosa prinsessklänningar, tar hål i deras öron och köper 40 Barbie-dockor till dem. Detta är ingen social konstruktion, utan enbart biologi. Att barn i länder som inte ens har monarki föds med prinsessgenen, bevisar bara hur stark denna gen är.

Hur gör man då bäst för att se till att flickorna får se ut som prinsessor? Jag var tvungen att bildgoogla princess och prinsessa, så jag fick se hur en riktig prinsessa ser ut. Enligt sökningen måste man ha helst ha långt svallande hår (precis som Carola sa!), extremt stora glittrande ögon, ha långa klänningar som gärna är rosa,  och en midja som är 1/4 av huvudets storlek. Krona, diadem, tröllspö och vit häst som assescoar funkar också.   Som prinsessa handlar livet också om att hitta Kärleken med stort K, alltså en prins att leva med forever and ever after.
6 kommentarer:

 1. Oj då...
  Jag är ingen prinsessa, konstaterar jag. Det enda som stämmer är det där "långa svallande håret". Måste nog klippa av det nu. Fy bövelen för att vara prinsessa. De drabbas ju bl.a av den kända "prinsessjukan".

  Prinsar finns dessutom bara i sagorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, jag är inte heller någon prinsessa och ville aldrig vara det som liten. Måste nog vara något genetiskt fel på oss då.

   Radera
 2. Hörde en kvinna som ringde in till radio och försvarade Carolas hårförlängning av flickan. Kvinnan bodde själv i Sydafrika (var vit och svensk) och sa att alla svarta unga flickor där ville göra en hårförlängning eftersom de inte kan få långt hår sjävla. Så det var bara "naturligt".

  Man tar sig för pannan när sådana omedvetna människor får höras oemotsagda i radio.
  Inget problemtiserande vad det är som har skapat den kulturen i JUST Syd-afrika med den vita överklassens perpesktiv som får verka osynligt som en norm.
  Och alla de övergrepp som begås i det land mot flickor.
  Vill minnas en undersöning om att en stor andel av ALLA flickor blir våldtagna.
  Så utseendefixering hos flickor i det landet borde knappast vara en förebild.
  De borde stärkas att tycka om sig själva som de är utan att härma vit överklass - och var sitt utseende.

  När det gäller princessor....jag undrar alltid hur jag som växte upp på klädmässigt och leksaksmässigt jämställda 70-talet klarade mig med en princessgen som aldrig fick explodera.

  Jag lekte med bilar , djur och -hör och häpna - kulsprutor....
  Nu är jag fredsivrare och min princessgen slumrar visst än eftersom jag avskyr allt rosa....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oviljan att problimatisera blir väldigt tydlig när de flesta pratar om feminism och genus. Ingenting får ifrågasättas, utan är bara som de är. Och allt som är, är också naturligt och biologiskt. Allt är av fri vilja.

   Som du skriver blir det ju väldigt fel att försvara Sydafrikas ideal och kvinnors vilja att ha långt hår, där. Istället borde man stötta enskilda och grupper att acceptera sig själva som de verkligen är och öka acceptansen för olika slags utseenden. Varför ska alla kvinnor behöva ha långt hår?

   Jag lekte också med många olika slags leksaker som liten. Under förskoletiden lekte jag också mycket med pojkar och ville absolut inte vara någon prinsessa!

   Radera
 3. Det knäppaste jag hört är att det ska finnas en studie som sägs visa att spädbarn väljer färg efter kön, dvs små spädbarnspojkar väljer blått och bilar och flickorna då dockor och färgen rosa. Detta är då alltså gener eller hjärnan som är så programmerad. Kan ju inte låta bli att undra hur det är med spädbarn bland urinvånare, eller olika stammar där det inte finns moderna leksaker eller färger, dessa spädbarn ska då alltså ha det i hjärnan att bilar gäller för pojkar och rosa gäller för flickor. Ska man skratta eller ska man gråta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är riktigt knäppt. Ungefär lika knäppt som de som påstår att spädbarnspojkar leker bil, och gör brumbrumljud, med vilka prylar de än hittar.

   Det finns ingen som helst logik i sådana påståenden. De utgår bara från sig själva och sin bild av manligt/kvinnligt och sedan tror de att hela världen är likadan och att det är biologi.

   Det handlar om att man ser det man vill se, och att uppmuntra/belysa de saker man anser vara det rätta. Så lär sig mycket små pojkar att de blir uppskattade när de leker med bilar, och små flickor att de är rätt när de leker med dockor.

   En bild på hur olika kulturer uppfattar olika färger:

   http://inuseful.se/wp-content/uploads/2010/04/955_colourscultures.png

   Radera