jjjj

jjjj

måndag 25 juni 2012

Molekyler har inget kön


Tre unga kvinnor på rad kommer gåendes i korta klänningar och högklackade skor. En man i labbrock tittar in i ett mikroskop och sedan upp på kvinnorna som kommer gåendes mot honom. Han sätter med allvarlig min på sig ett par glasögon han haft i handen för att kunna studera dem ordentligt. Sedan visas lite snabba klipp på läppstift, puderborstar, lackade naglar och rykande kemikalier i ett labb. De tre tjejerna ägnar sig mest åt att posa, åma sig framför kameran, kasta slängkyssar och skratta. En av tjejerna skriver upp lite formler på en glasskiva. I slutet av klippet sätter de på sig glasögon där det står Science, med I:et bytt mot ett läppstift.

Videon är en del av ett EU - projekt som ska förmå unga kvinnor att vilja studera och sedan arbeta inom den naturvetenskapliga sektorn. Dock var de tvungna att ta bort klippet efter starka negativa reaktioner. Anledningen till varför folk blir upprörda är ganska uppenbart. Videon är idiotisk och man blir både trött och ledsen över att inget förändras när det gäller hur kvinnor portätteras. Precis som vanligt handlar Kvinnan om kropp, kläder, smink och att bli betraktade av det manliga ögat. 

Jag vet inte, men jag tror inte heller att en sådan här video får unga tjejer att tända till om helt plötsligt börja intressera sig för naturvetenskap om de inte varit det tidgare. Bortsett från några små attiraljer hade den här kunnat vara vilken modereklam som helst. Tjejerna upplevs på intet sätt som några scientists. Och om klippet verkligen väcker intresse är det ändå helt missvisande.

För vad har kvinnors utseende med vetenskap att göra? Brukar kemister ha på sig kortkort när de blandar kemikalier? Springer fältbiologer runt i stilletklackar i skogen? Behövs nagellack för att kunna studera galaxer? 

Vetenskap är inte fniss fniss och poserande. Det är disciplin, hårt arbete, analys och dedikation. Självklart klarar kvinnor såväl som män av detta. Denna video visar dock inte på något sätt detta. Den är bara dum.

Istället skulle man kunna sluta sprida myter som att pojkar är bra på matte, flickor är bra på språk. Man skulle kunna plugga matte med sina döttrar, köpa en experimentlåda istället för en massa barbies, uppmuntra och stötta flickor. Tro på att de klarar av att ta sig hela vägen till forskarnivå. För det kan de.

----

Även Lady Dahmer har skrivit om detta.4 kommentarer:

 1. Uppenbarligen har komissionen dragit tillbaka videon, men att de ens har gjort detta sexistiska skräp är berdrövligt.
  Jag rekomenderar alla att titta youtubeklippet med den kvinnliga astronomen som länkas till på LadyD:s blogg. En komentar under där var så bra så jag klipper in den här:

  "In the US, it is the bullying climate towards women and the militarised state of the country. Women outperform men in science and mathematics in just about every other country in the world. It has nothing to do with sex or gender. Take a boy who may be good at math and degrade him into believing he's 'useless' at the subject and he will begin to believe that is the case. It isn't that hard to find numerous studies on this topic"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det övergår mitt förstånd hur de som skapat den här videon har tänkt. Inte ens som forskare ska kvinnor få vara i någon ledande roll och visa sitt kunnande och engagemang. Kan det sägas tydligen att kvinnan inte behövs mer än som kropp? Bedrövligt är det rätta ordet.

   Jag såg också videon med astronomen. Så mycket bättre reklam för kvinnligt forskande än EUs missriktade försök. Hon verkade väldigt intelligent och hade bra åsikter.

   Radera
 2. Så här är det ute i arbetslivet också. Kvinnor bedöms mer efter utseende, än efter kunskap och erfarenhet. Som exempel kan jag nämna en tidigare arbetsplats, där de manliga kollegorna skröt om att de fick jobba på arbetsplatsen med de "snyggaste kvinnorna". De "glömde" nämna att kvinnorna slog sina manliga kollegor rejält på fingarna, både i effektivitet, kunskap och erfarenhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sorgligt att det ska behöva vara så. Det finns så många kompetenta, intelligenta och intressanta kvinnor, men ingen bryr sig för allt som spelar roll är kvinnors utseende. Nej, fram för fler kvinnliga forskare. Kvinnor kan!

   Radera