jjjj

jjjj

fredag 1 juni 2012

Women only

Nu har tydligen ett dansk hotell skapat ett våningsplan där bara kvinnor får vistas. Det börjar tydligen bli allt vanligare med platser avsedda enbart för kvinnor. Avdelningar på gym och avskilda badplatser är andra exempel på könssegregation som  ökar i samhället.

Själv är jag kluven. Egentligen tror jag inte att det är rätt väg att gå. Målet borde vara att alla människor ska kunna leva tillsammans, befinna sig på samma platser och trivas med detta. Nu ser ju inte verkligheten ut riktigt så. För det är inte ovanligt att kvinnor blir smygfilmade på toaletter och omklädningsrum, tafsade på, trakasserade och får sina kroppar uttittade och bedömda. Jag tror att det är sådana saker som får kvinnor att välja könssegregerade platser när de gör det. Inte för att man tror att det händer varje gång eller att alla män är likadana, utan för att minska risken för att dylikt ska ske.

Ändå bli män tydligen upprörda över detta. De känner sig utestängda, diskriminerade och anser att det är en sexistisk handling. Woman only jämförs med White only.

Att jämföra gruppen vita med gruppen kvinnor är något som antifeminister gör för att de vill påvisa hur fel och diskriminerande feminismen är. Likadant påstår de att man kan byta ut ordet "man" mot exempelvis jude eller invandrare och på så sätt visa hur diskriminerande och hatisk feminismen är. Det är ju bara det att det inte är samma sak. Det är skillnad mellan att segregera med avsikt att skydda sig själv och att segregera utifrån att en grupp är bättre än en annan. Det är alltså skillnad mellan att införa badtider för kvinnor för att de ska slippa bli tafsade på, och att införa platser där svarta inte får vistas för att vita anses finare och bättre än de. Olika grupper har inte samma förhållande till varandra och därför går det inte att jämföra på det sätt antifeministerna gör. Så länge inte den gruppen som får en egen plats får det bättre än de andra borde det väl inte vara fråga om diskriminering?

I rättvisans namn kanske vi ändå borde pröva att ha både separata kvinnoplatser och separata mansplatser. Alltså inte att hela samhället blir segregerat utan att vissa platser på vissa tider. Ex på tisdagar får bara kvinnor komma till badhuset, på onsdagar bara män. Ett våningsplan för män på hotellet, ett för kvinnor. Då kan ju ingen påstå att en grupp blir förfördelad.

Vill män gå till badhuset på en eventuell manstid? Varför? Eller varför inte? Skulle det bli någon skillnad på hotellvåningarna för kvinnor respektive män? I utformning och hur människorna beter sig där?

Ändå är det lite lustigt att män blir så upprörda över att bli "utestängda" från ett hotellvåningsplan eller ett rum på ett gym. Män har i alla tider utestängt kvinnor från det mesta av värde. Och världen över finns det massor av klubbar enbart för män. Frimurarna, Royal Bachelor's Club, Sällskapet är bara några exempel. Men vad är Frimurarna mot ett 15 kvm stort rum på Fitness 24/7? Jag förstår att män är kränkta.

12 kommentarer:

 1. Generellt är det mer mäns som reser i affärsresor och som kollar på porr och köper kvinnor. Inte så trevligt att dela korridor med sådana män.
  Så länge det är en sånt sexuellt och samhälleligt förtryck av kvinnor så ska kvinnor kunna välja att ha frizoner.

  Hotell som väljer att vända sig till sjysta män, porrfria hotell etc är det väl inga problem på.
  Men så länge världen ser ut som den gör och män inte verkar stödja kvinnors rätt i någon större utsträckning så borde det vara kvinnors sak att välja ha en frizon där man slipper att känna sig iaktagen och bedömd. För män tar sig ju rätten att bedöma och recensera kvinnor öppet på nätet.

  Sådana här könssegeragerade delar av samhället kan också ses som en reaktion på att jämställdheten faktisk har gått bakåt. Och där anser jag att nätet bidragit til ett mer maskuliniserat samhälle.

  Problemet är att det bra männen är för tysta, av rädsla för att ta ställning eller för att de inte tycker att ska behöva göra sin röst hörd.
  Men de behövs mer än någonsin nu!

  Dessutom, de som påstår att detta skulle vara som "whites only", har inte begripit ett smack av vad en MAKTanalys är.
  De som är "vita" i detta sammanhang är männen.
  Inte kvinnorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kvinnor borde få välja detta utan att män lägger sig i, ja. Men som vanligt vill inte män rannsaka den grupp de själva tillhör utan väljer att attackera kvinnan istället. Det är liksom fel av oss att oroa oss får våldtäkt och tafsning, fel av oss att inte vilja bli filmade när vi solar på stranden, fel av oss att vilja slippa porr på hotellen, fel av oss att någonsin nämna att vi blir utsatta för mäns handlingar.

   Det där med whites only är ju bara så dumt som något kan bli. Att jämföra kvinnor med vita och män med svarta säger väldigt mycket om världsbilden dessa män har.

   Radera
 2. Män har själva skapat ett samhälle där kvinnor måste söka sig till eller skapa egna frizoner. Det motsatta nog dags att "herrarna" kommer till insikt om det i stället för att enbart klaga. Måste nog dessvärre underkänna det snoppförsedda könets förmåga till helhetsperspektiv slutledningsförmåga utifrån den information de insuper. Allt tycks styras av deras "andra" huvud.
  Hälsn Tege

  SvaraRadera
 3. Haha är det det de vissa tänker med? Ja så är det kanske. :)
  Mm det handlar ju precis som du skriver om ansvar. Att se sin egen del i saker istället för att bara klaga på andra. Många verkar ha svårt med det...

  SvaraRadera
 4. Jag skulle definitivt välja ett sånt här hotell. Eller en segregerad badplats/badhus. Eller ett segregerat gym/motionsslinga. Eller en segregerad park.

  Anledningen till att män blir upprörda, är det gamla vanliga antifeministiska tänket. Kontroll. Jag menar, utan kvinnor i sin omedelbara närhet - vad skall män då prata om och hur skall de då hävda sin överordning?

  Tänk er män som inte har kvinnor i närheten att stirra på och som inte kan kommentera kvinnors utseenden tillsammans med sina mansvänner?

  Att antifeministiska män inte gillar kvinnorörelsen handlar också om denna typ av kontroll över kvinnor.

  Kvinnor som är mer lojala med sitt eget kön, än med män, och som organiserar sig, skrämmer skiten ur män. Det är lätt att förstå varför män känner sig hotade. Utan kvinnor, kan män inte längre hävda sin inbillade överordning.

  Utan män, blir kvinnor också per automatik befriade från manlig utseendehets, sexualisering och förväntad underordning.

  Vi som är singlar, slipper den här typen av daglig underordning i våra hem, men ingen skall inbilla sig att vi slipper undan ute i samhället på våra arbetsplatser, på stranden, gator och torg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag skrev inlägget började jag också fundera på det här med att även män skulle få egna badplatser, hotellvåningar osv. Nu kan jag förstås inte tala för män egentligen, men min känsla säger mig att de inte skulle föredra sådana koncept. På något sätt verkar männens vardag vara beroende av kvinnor, kan inte se någon anledning till att de skulle vilja bli av med oss?

   Radera
  2. Jag kan bara tala för mig själv men inte skulle jag bli upprörd för att män får egna tider i badhuset eller egna våningar på hotell.

   Män har ju många offentliga och icke offentliga platser redan nu, där kvinnor antingen inte är välkomna eller där kvinnor sällan syns till.

   Jag har ju sagt någon gång att Strindberg projicerade när han hävdade att kvinnan är mannens bihang. Det står allt mer klart att män är de, som till varje pris vill hänga sig på kvinnor och kvinnors liv.

   Det måste ju handla om kontroll till syvene och sist? Om inte män har "de där andra" (kvinnor) att känna sig överordnade - vad händer då med den skapade sociala mansrollen? Kommer de ner på jorden då, månne?

   Radera
  3. Det har nog med kontroll att göra, du har rätt. För visst finns det ju platser där män villa vara bara män, och det är i maktens korridorer. Män klarar sig inte utan kvinnor, men bara om de (männen) får vara överordnade.

   Haha den där Strindberg. ”Strindberg såsom liten och dum och därför elak, såsom kvinnans bihang och påhäng skall kväsas till såsom barbaren eller tjuven. Han är endast behövlig såsom vår testikel och sädesledare, allra bäst dock som penis!” För det var väl så citatet var eller har jag misstagit mig nu? :)

   Radera
 5. Jag har tänkt fram o tillbaka på ditt inlägg och måste ju säga att också jag skulle tycka det var skönt med ställen till enbart för kvinnor, inte för att jag avskyr män överlag men bara tanken på att slippa värderande blickar och outtalade kommentarer, veta att där kan jag gå och bara vara den jag är, ja det skulle vara så skönt samtidigt som jag tänker att vi har verkligen gått tillbaka i utvecklingen när sådant som detta behövs. Badhus besöker jag aldrig mer av samma skäl som ovan, blickar, kommentarer mm men visst är det synd att vi hamnat där och än mer synd är det att män överlag inte förstår eller vill förstå detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det ett steg tillbaka, och som jag skrev tror jag inte att det är den rätta vägen att gå - egentligen. Samtidigt, vad ska man göra då? Flickor och kvinnor måste få ha någon plats där de slipper blickar, kommentarer, bedömning. En del män vill sällan förstå kvinnors situation, det blir ju så jobbigt då...

   Radera
  2. Jag kan komma på mig själv med att finna det mycket obehagligt att ensam gå förbi en grupp män, på gator och torg. För att inte tala om hur obehagligt jag tycker att det är på krogen med alla dessa män som glor på en, som om man vore en kossa på auktion.

   Jag kan ärligt säga att jag ibland kan låta mig styras av sånt. Om jag tex ser en lunchrestaurang, där det nästan bara sitter män i blåställ och äter, så vänder jag i dörren. Jag går inte in.

   Radera
  3. Jag måste nog hålla med dig där om att gå förbi en grupp killar/män. Ibland när jag går på stan och går förbi något gäng som står och ...ja vad de nu gör? pratar? hänger?... känns det som att de liksom stannar upp och typ tittar när man går förbi.

   Radera